In februari waren wij enkele dagen kinderloos. Dat konden we niet zomaar voorbij laten gaan dus we gingen op zoek naar een leuke citytrip. Via Rome en Wenen kwamen we onverwachts in Baku (of Bakoe) terecht. Niet meteen een standaardbestemming dus helemaal een kolfje naar onze hand.
In de boekhandel is er weinig tot niets te vinden over Bakoe Azerbeidzjan dus we lazen kort wat op het internet en boekten alvast wat uitstappen via GetYourGuide.
Geschiedenis van Azerbedzjan
Azerbeidzjan, gelegen aan de rand van Europa en Azië, heeft een rijke en turbulente geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. In de oudheid was het gebied onderdeel van Perzische rijken en was het bekend als een kruispunt van beschavingen. Het oude koninkrijk Albanië, dat bestond van de 4e eeuw v.Chr. tot de 8e eeuw n.Chr., legde een belangrijke basis voor de culturele identiteit van het land.
In de loop der eeuwen viel Azerbeidzjan onder verschillende rijken, van de Arabieren en de Mongolen tot de Safaviden. Het land werd beïnvloed door zowel Perzische als Turkse tradities, wat een unieke culturele mix opleverde.
Na de Russische overheersing in de 19e eeuw, werd Azerbeidzjan in 1918 voor korte tijd onafhankelijk, maar werd het al snel een deel van de Sovjetunie. Na de val van de Sovjetunie in 1991, herwon Azerbeidzjan zijn onafhankelijkheid. Het land bevond zich echter meteen in conflict met buurland Armenië over de regio Nagorno-Karabach, wat leidde tot een verwoestende oorlog in de jaren '90.
Vandaag de dag is Azerbeidzjan een dynamisch land met een sterke economie, voornamelijk gedreven door olie en gas. De geschiedenis van Azerbeidzjan is er één van veerkracht en strijd, maar ook van culturele rijkdom en verbinding tussen oost en west.
Baku is de belangrijkste havenstad van de Kaspische Zee. Met een bevolking van bijna 2.5 miljoen inwoners is het de grootste stad in de Kaukasusregio.
Kort samengevat kunnen we Azerbeidzjan omschrijven als
East meets West and Old meets new.

Welke taal spreken ze in Azerbeidzjan?
De voertaal is Azerbeidzjaans, ook wel Azeri genoemd. Het is bijna identiek aan Turks. Je kan het vergelijken met Nederlands en Vlaams. Het is dezelfde taal met een ander accent en kleine verschillen.
De meeste oudere mensen spreken echter ook Russisch omdat Azerbeidzjan ooit bij de Sovjetunie hoorde. De jongere generatie spreekt veel minder Russisch.
Met Engels kan je bijna overal terecht.
Hoe plan je je vakantie naar Azerbeidzjan?
1. Vliegen naar Baku
Reizen naar Azerbeidzjan vraagt enige planning. Er zijn namelijk vanaf België en Nederland bijna nooit rechtstreekse vluchten naar Baku. Goede opties zijn vluchten met Turkish Airlines via Istanbul. Op de terugweg vlogen wij wie Warschau. Vanaf Amsterdam of Brussel vlieg je in ongeveer 3 uur naar Istanbul. Vanaf Istanbul naar Baku vlieg je nog 2.5 uur.
In de zomermaanden zijn er wel rechtstreekse vluchten met Azerbaijan Airlines.
2. Visum Azerbeidzjan
Belgen en Nederlanders hebben een visum nodig voor Azerbeidzjan. Via de website https://evisa.gov.az/en kan je online een e-visum aanvragen. Normaal heb je dit binnen de paar dagen maar neem geen risico en vraag het zeker op tijd aan.
Check ook even wanneer het Ramadan is. Dat is nl niet de ideale tijd om te reizen. Bovendien duurt het dan ook veel langer om je visum aan te vragen.
Controleer voor je reis steeds welke documenten je nodig hebt om naar Azerbeidzjan te reizen.

3. Wat is de beste tijd om naar Azerbeidzjan te reizen?
De beste reistijd voor Azerbeidzjan is mei/juni en september/oktober, wanneer het weer over het algemeen mild en aangenaam is, ideaal voor het verkennen van het land.
- Mei en juni: Deze maanden bieden een aangename temperatuur, ideaal voor zowel stedentrips als natuurverkenningen. De temperatuur ligt meestal tussen de 20°C en 30°C, en het weer is meestal droog.
- Juli en augustus: Dit zijn de warmste maanden, vooral in de lagere delen van het land en in Baku, waar de temperaturen kunnen oplopen tot boven de 35°C. Als je van de zomerse hitte houdt, is dit de tijd om te gaan, maar het kan in sommige delen van het land behoorlijk heet worden.
- September en oktober: Dit zijn ook uitstekende maanden om Azerbeidzjan te bezoeken. De hitte van de zomer begint af te nemen, en het weer blijft meestal zonnig en aangenaam, met temperaturen tussen de 20°C en 30°C. Dit is een ideale tijd voor een rustigere reis en het verkennen van het land zonder de extreme zomerse hitte.
De winter (november tot februari) is minder geschikt voor een bezoek, vooral als je van plan bent om buitenactiviteiten te doen, omdat het in sommige delen van Azerbeidzjan koud kan zijn en er sneeuw kan vallen, vooral in bergachtige gebieden. Echter, Baku heeft milde winters en is het hele jaar door goed te bezoeken, vooral als je van de cultuur en de stad zelf wilt genieten.
Wij reisden naar Azerbeidzjan in februari. De temperaturen waren te vergelijken met de temperatuur in België. Af en toe waaide het flink en dan voelde het uiteraard wat kouder aan. Groot voordeel: de hotelprijzen zijn in de winter veel goedkoper.

4. Waar logeer je tijdens je vakantie in Azerbeidzjan?
Aangezien wij tijdens de winter reisden en hotels dan veel goedkoper zijn, kozen we voor het super-de-luxe Four Seasons *****. Centraal gelegen met zicht op de Kaspische zee. Langs de achterkant van het hotel stap je zo het historisch centrum in (Unesco Werelderfgoed) Het hotel is gevestigd in een historisch pand en biedt topservice. Het is het meest prestigieuze hotel van Baku.
Fairmont Baku ***** is ook een goede optie aangezien het huist in één van de iconische Flame Towers. Boek een kamer op een van de hogere etages voor een panoramisch uitzicht over de hele stad en de Kaspsiche zee.
Iets goedkoper maar ook op een toplocatie: Promenade Hotel ***.

5. Wat eet je tijdens je vakantie in Azerbeidzjan?
Na een dag ondergedompeld te zijn in de cultuur en natuur van Azerbeidzjan, verdien je een goede maaltijd. En laat Azerbeidzjan nu net een verrassend rijke keuken hebben, vol kruiden, geurige rijstgerechten en invloeden uit de Turkse, Perzische en Russische keuken. Dit zijn de gerechten die je absoluut moet proberen
Plov is het nationale gerecht. Een geurige rijstschotel met saffraan, gedroogde vruchten, noten en lamsvlees. Elk huis en elke regio heeft zijn eigen variant, maar wat ze gemeen hebben is comfort in een kom.
Verder houden ze hier ook van:
- Dushbara (mini dumplings)
- Dolmas (gevulde aubergines)
- Kebab (gegrilde gehaktspiesjes)
- Tendir Chorek (brood uit een kleioven)


In kelderrestaurant Dolma moet je zeker eens eten tijdens je reis naar Azerbeidzjan.


In het centrum van Baku vind je massa's restaurants. Het centrum is ook prachtig verlicht tijdens de avond dus het is een aangename en veilige plaats om nog wat rond te slenteren.

3 daguitstappen in Azerbeidzjan
Daytrip from Baku 1: Five Finger Mountains - Candy Cane Mountains - Pink Lake - Burning Temple - Burning Mountain
Onze eerste dag in Baku stond volledig in het teken van de indrukwekkende natuur buiten de stad. Wij boekten een uitstap met GetYourGuide en werden 's morgens opgehaald voor een dagvullend programma.
Five Finger Mountains
De officiële naam van deze bergen in Azerbeidzjan is Besh Barmag Mountain (Azerbeidzjaans voor vijf vingers). Aangezien de top lijkt op 5 uitgestoken vingers, kent iedereen ze als Five Finger Mountains.
De top is 382 meter boven de zeespiegel en is een solide rots. Het is een van de bekendste bergen in de Kaukasus. Er zijn heel veel legendes verbonden aan deze plaats en het is een populair pelgrimsoord.
Een van de legendes zet dat de profeet Khidr hier op zoek was naar een drankje dat hem het eeuwige leven zou schenken; hij dronk uit de nabijgelegen bron en verkreeg het eeuwige leven.
Locals komen nog steeds naar de Five Finger Mountain om te bidden. Aan de voet van de berg vind je het graf van een jong meisje. Zij was levensbedreigend ziek en werd door haar familie naar de Five Finger Mountains gebracht om voor haar genezing te bidden; Ze arriveerden echter te laat en het meisje werd ter plaatse begraven.
Klim zeker naar de top van de berg (er is een trap naar de top) want vanaf hier heb je een fantastisch zicht over de omgeving.


Candy Cane Mountains
De Candy Cane Mountains (suikerspin bergen) horen bij het Grote Kaukasus gebergte; Ze kregen hun naam van de reisauteur Mark Elliot. De kregen krijgen hun roze/rode/oranje kleur door het grondwater dat de vele ijzeren deeltjes in de oppervlakte doet oxideren. Hoe zonniger het is, hoe rozer de berg kleurt. De berg is ook bezaaid met kleine fossielen van onder andere inktvis-achtige uit de tijd dat deze regio onder water lag.

Masazir Pink Lake
Net buiten Baku ligt het Masazir Pink Lake, een van de weinige roze meren in de wereld. Het meer krijgt zijn roze kleur door een algensoort die hier in het water zit. Ook het hoge zoutgehalte en het feit dat het meer erg ondiep is, zorgen voor die roze kleur.
Fan van roze meren? Overweeg dan eens een week in Senegal om het Lac Rose en ander natuurschoon te ontdekken.

Burning Temple
Azerbeidzjan is het land van het vuur. Tijdens je reis naar Azerbeidzjan mag een bezoek aan Ateshgah of Baku ofwel de brandende tempel van Baku niet ontbreken.
Deze, op een kasteel lijkende, tempel staat net buiten Bau. De burning temple werd door Hindu, Sikh en Zoroastrians gebruikt om het vuur te aanbidden. In het middneplein van de tempel staat een altaar waarop al sinds de 17de eeuw vuur brandt; Rondom de binnenplaats zijn cellen waar monnikken verbleven. De natuurlijke eeuwige vlam doofde in 1969 uit doordat de ondergrondse bron van petroleum en gas opdroogde. Er loopt nu een ondergrondse gaspijp naar het altaar waardoor de vlam kan blijven branden.
De tempel was een populaire pelgrimsplaats en was een belangrijke halte op de handelsroute langs de Grand Trunk Road
De vuurtempel van Baku staat op de voorlopige lijst van Unesco Werelderfgoed.



Burning Mountains
Ook de Yanar Dagh of Burning Mountains verdienen een bezoekje tijdens je vakantie in Azerbeidzjan. Yanar Dagh (letterlijk vertaald; brandende berg) ligt boven een natuurlijke gasbron. Enkele meters onder de grond ontstaat het vuur dat door de poreuze stenen vlammen van wel 3 meter hoog de lucht in spuwt.


Daytrip from Baku 2: Cemetary of the Heroes - Stad Baku - Old Town
De tweede dag bleven we in Baku om de stad zelf wat beter te leren kennen.
Cemetary of the Heroes
Martyr's lange in het voormalige Kirov Park is de begraafplaats van de helden van Azerbeidzjan die sneuvelden tijdens Black January (1990) en tijdens de eerste Nagorno - Karabakh oorloog (1988 - 1994).
De locatie kende een turbulente geschiedenis. net na de eerste wereldoorlog braken er gevechten uit in Baku. De Bolsjevieken, Mensjevieken, Armenen en Azerbeidjani vochten om de macht over de regio. Martyr's Lane was oorspronkelijk een Moslim begraafplaats voor de slachtoffers die vielen tijdens de March Events in 1918.
Toen de Bolsjevieken aan de macht kwamen, vernietigden ze de begraafplaats en maakten er een amusementspark van met in het midden een groot standbeeld van hun leider, Sergei Kirov.
Na de val van de Sovjet-Unie werd het park verwijderd en werd het de huidige begraafplaats van de helden.
Vanaf het einde van de begraafplaats heb je een prachtig zicht over Baku en de Kaspische Zee.


Baku Boulevard
De Baku Boulevard staat ook bekend als het National Park. Deze inmiddels 26 km lange boulevard uit 1909 loopt langs de Kaspische Zee. Tijdens je wandeling over de Boulevard passeer je heel wat bijzondere gebouwen.
Flame Towers
Zoals al eerder gezegd is de vertaling van Azerbeidzjan 'land van vuur'. Daarom werd in 2007 begonnen met de bouw van 3 gigantische wolkenkrabbers in de vorm van een vlam. In een van de wolkenkrabbers huist het Fairmont hotel (goede tip om te verblijven tijdens je reis naar Azerbeidzjan), in een andere wolkenkrabber zitten kantoren en de laatste bestaat uit 130 residentiële appartementen.
Overdag zijn de 'vlammen' al indrukwekkend maar in het donker is het een waar spektakel. De hele buitenkant is bekleed met LED verlichting waardoor het 's avonds lijkt alsof de torens echt in brand staan. Afwisselend kleuren ze ook in de kleuren van de vlag of lijken ze op een vlag waar de wind door blaast.



Shopping Mall Park Bulvar
Langs de Boulevard ligt een bijzonder gebouw in de vorm van een bloem. Hierin huist een shopping center, een business center en een 5D cinema. Als je tijdens je reis naar Azerbeidzjan eens wil shoppen, dan moet je hier zijn;

National Flag Square
In 2012 ging het Eurovision Song Festival door in Azerbeidzjan. Voor die gelegenheid werd de boulevard verlengd en werd het National Flag Square aangelegd. Op dat plein staat de hoogste vlag ter wereld. De paal is 162 meter hoog en de vlag zelf is 70 x 35 meter. Hiermee hebben ze dus een plaatsje in het Guinness Book of Records veroverd.

Baku Ferris Wheel
Wil je tijdens je reis naar Azerbeidzjan Baku en de Kaspische Zee vanuit de lucht zien, dan kan dat vanuit het reuzenrad. Het reuzenrad heeft als bijnaam Baku Eye en Devil's Wheel.
Het rad werd in 2013 gebouwd door een Nederlandse firme, Dutch wheels. Het is 60 meter hoog en er hangen 30 gesloten cabines aan het wiel. Een rondje duurt 30 à 40 minuten. De perfecte manier om een mooi overzicht over Baku te krijgen.

Azerbeidzjan Carpet Museum
Azerbeidzjan is al eeuwen lang bekend om de handgeknoopte en geweven tapijten. In Baku ligt, langs de Boulevard, een museum met de grootste collectie Azerbeidzji tapijten ter wereld. Misschien niet meteen het museum dat jij wil bezoeken tijdens je reis naar Azerbeidzjan. Loop er in elk geval even langs want het gebouw zelf is absoluut de moeite waard. Je herkent het meteen want het lijkt op een opgerold tapijt.

Baku Old Town
De oude stad van Baku is volledig ommuurd en goed bewaard en/of gerestaureerd. Als je in het Four Seasons Hotel logeert tijdens je vakantie in Azerbeidzjan, wandel je zo de oude stad binnen.
De oude stad van Baku, bekend als Icherisheher, is het historische hart van de hoofdstad van Azerbeidzjan. Dit UNESCO-werelderfgoed is een fascinerende mix van oosterse en westerse invloeden, met smalle straatjes, oude stadsmuren en indrukwekkende architectuur die teruggaat tot de middeleeuwen. Voor reizigers die houden van geschiedenis, cultuur en verborgen parels, is een bezoek aan deze betoverende wijk een absolute must.
Geschiedenis van Baku Old Town
Icherisheher is een van de oudste bewoonde gebieden in de regio en heeft door de eeuwen heen invloeden ondergaan van Perzen, Arabieren, Russen en Ottomanen. Het werd in de 12e eeuw ommuurd, en veel van de gebouwen die je vandaag de dag ziet, dateren uit deze periode. De oude stad was een belangrijk handelscentrum langs de Zijderoute, wat terug te zien is in de levendige bazaars en karavanserais die nog steeds te vinden zijn.
Wat mag je niet missen in Baku Old Town?
Wij gingen de stad binnen langs de Maiden Tower, een van de bekendste oriëntatiepunten in Baku.
Maiden Tower (Qız Qalası): Dit iconische bouwwerk is een van de meest mysterieuze monumenten van Baku. De toren, die waarschijnlijk in de 12e eeuw is voltooid, heeft verschillende theorieën over haar oorsprong en functie, variërend van een verdedigingsfort tot een astronomische observatietoren.


Shirvanshah-paleis: Dit indrukwekkende paleiscomplex, gebouwd in de 15e eeuw, was de residentie van de Shirvanshah-dynastie. Het bestaat uit een moskee, een badhuis en een mausoleum, allemaal versierd met prachtige inscripties en stenen gravures.


Caravanserais: In de oude stad zijn nog verschillende karavanserais te vinden, zoals de Multani en Bukhara karavanserais, die vroeger onderdak boden aan handelaren en reizigers. Vandaag de dag zijn sommige van deze gebouwen omgetoverd tot sfeervolle restaurants.

Juma-moskee: Deze eeuwenoude moskee, oorspronkelijk gebouwd in de 12e eeuw, is meerdere keren gerestaureerd en blijft een belangrijk religieus en cultureel centrum in de stad.



Naast de historische monumenten heeft de oude stad een unieke sfeer. De geplaveide straatjes en traditionele huizen met houtsnijwerk en sierlijke balkons brengen je terug in de tijd. Lokale ambachtslieden verkopen handgemaakte tapijten, keramiek en sieraden, terwijl gezellige cafés en restaurants heerlijke Azerbeidzjaanse gerechten serveren, zoals plov (rijstgerecht) en kebabs.
Tips voor Bezoekers
- Draag comfortabele schoenen, want de straten zijn smal en soms ongelijk.
- Bezoek de Maiden Tower vroeg in de ochtend of tegen zonsondergang voor een prachtig uitzicht over de stad.
- Probeer een traditionele theehuizen, waar je kunt genieten van Azerbeidzjaanse thee met zoetigheden.
- Plan je bezoek buiten de zomermaanden om de hitte te vermijden en optimaal van de stad te genieten. Bovendien zijn de prijzen van de luxe hotels dan ook zeer schappelijk.
De oude stad van Baku is een tijdloze schattenkamer vol geschiedenis, architectuur en cultuur. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een fotograaf op zoek naar pittoreske straatjes of gewoon wilt genieten van de authentieke sfeer, Icherisheher biedt voor elk wat wils. Zet deze betoverende wijk zeker op je reisroute tijdens je reis naar Baku in Azerbedzjan en laat je meevoeren door de magie van het oude Baku!
Daytrip from Baku 3: Heydar Aliyev Cultuurcentrum - moddervulkanen, Gobustan en wijndesgustatie
Heydar Aliyev Cultuurcentrum
Het Heydar Aliyev cultuurcentrum is één van de meest iconische, moderne gebouwen van Baku. Ontworpen door de wereldberoemde architect Zaha Hadid, staat dit futuristische gebouw bekend om zijn vloeiende, golvende lijnen zonder scherpe hoeken. Het centrum herbergt tentoonstellingen, kunstgalerijen en culturele evenementen en is een symbool van de moderne en vooruitstrevende kant van Azerbeidzjan.
Zaha Hadid heeft ook het havenhuis in Antwerpen ontworpen.
Als je het Heydar Aliyev cultuurcentrum vanuit de lucht ziet, lijkt het op de handtekening van de president.


Moddervulkanen in Baku
Azerbeidzjan staat wereldwijd bekend als het "Land van Vuur", maar naast de vurige aardgasvelden en mysterieuze vlammen biedt het land ook een ander indrukwekkend natuurfenomeen: de moddervulkanen. Gelegen in de omgeving van Baku, zijn deze unieke vulkanen een must-see tijdens je reizen naar Baku in Azerbeidzjan.
Wat zijn moddervulkanen?
In tegenstelling tot traditionele vulkanen die gesmolten lava uitspuwen, produceren moddervulkanen een mengsel van modder, water en gas. Dit fenomeen ontstaat wanneer ondergrondse gassen zich een weg naar boven banen door kleirijke sedimentlagen. Het resultaat is een bubbelende, borrelende modderstroom die soms spectaculaire uitbarstingen kan veroorzaken. Azerbeidzjan herbergt meer dan 350 van de ongeveer 1000 moddervulkanen wereldwijd, waarmee het het land met de meeste moddervulkanen ter wereld is.
De moddervulkanen nabij Baku
De bekendste moddervulkanen bevinden zich in de Gobustan-regio, op ongeveer 60 kilometer ten zuidwesten van Baku. Dit gebied, dat ook bekendstaat om zijn eeuwenoude rotstekeningen in het Gobustan Nationaal Park, is een ideale bestemming voor avontuurlijke reizigers. Hier vind je een surrealistisch landschap met kraters vol grijze, borrelende modder en kleine erupties die regelmatig plaatsvinden.

Waarom zijn de moddervulkanen bijzonder?
- Unieke geologische formaties: De moddervulkanen van Baku hebben een bijna buitenaards uiterlijk, waardoor ze populair zijn bij fotografen en natuurliefhebbers.
- Wetenschappelijke waarde: De modder bevat mineralen die interessant zijn voor geologen en onderzoekers. Bovendien worden sommige moddervulkanen in verband gebracht met olie- en gasvelden.
- Gezondheidsvoordelen: De modder uit deze vulkanen wordt soms gebruikt voor therapeutische doeleinden. Lokale bewoners geloven dat het goed is voor de huid en gewrichten. Er zijn zelfs plannen om in de buurt van de moddervulkanen een hotel te bouwen waar je allerlei modder-therapieën kan boeken. Vergelijk het een beetje met de hotels aan de Dode Zee. Het is in elk geval een goed excuus om in de toekomst nog eens naar Baku in Azerbeidzjan te reizen.
Hoe bezoek je de moddervulkanen?
Een bezoek aan de moddervulkanen is een avontuur op zich. De wegen naar het gebied zijn vaak onverhard en moeilijk begaanbaar, dus het is aan te raden om een 4x4-voertuig of een georganiseerde tour te boeken. Veel touroperators in Baku bieden excursies aan die zowel de moddervulkanen als de nabijgelegen rotstekeningen van Gobustan omvatten.
Tips voor bezoekers
- Draag oude of makkelijk wasbare kleding, want de modder kan spatten en lastig te verwijderen zijn.
- Neem voldoende water en snacks mee, aangezien er weinig voorzieningen in de buurt zijn.
- Bezoek de moddervulkanen bij zonsopgang of zonsondergang voor de mooiste lichtomstandigheden en de meest indrukwekkende foto's.
- Combineer je bezoek met het Gobustan Nationaal Park, waar je oude petrogliefen en indrukwekkende rotsformaties kunt bewonderen.
De moddervulkanen van Baku zijn een van de meest fascinerende natuurlijke attracties van Azerbeidzjan. Of je nu een liefhebber bent van geologie, fotografie of gewoon op zoek bent naar een unieke ervaring, dit natuurwonder mag niet ontbreken tijdens je vakantie in Azerbeidzjan. Een bezoek aan de borrelende kraters en het ruige landschap is een ervaring die je niet snel zult vergeten!
Gobustan
Op slechts 64 km ten zuidwesten van Bakoe, aan de westelijke oever van de Kaspische Zee, ligt het betoverende Gobustan National Park. Dit park, dat in 2007 werd erkend als UNESCO-werelderfgoed, herbergt een schat aan historische en natuurlijke wonderen die elke reiziger zullen fascineren. Een bezoek mag dus niet ontbreken tijdens je vakantie in Azerbeidzjan.
Petrogliefen: vensters naar het verleden
Gobustan staat bekend om zijn indrukwekkende verzameling van meer dan 6.000 rotstekeningen, of petrogliefen, die tot wel 40.000 jaar oud zijn. Deze gravures bieden een uniek inzicht in het leven van onze voorouders, met afbeeldingen van jachttaferelen, dansende figuren en diverse dieren. Een bezoek aan het bijbehorende museum is essentieel om de context en betekenis van deze kunstwerken volledig te begrijpen. Interactieve displays en deskundige gidsen verrijken de ervaring en brengen de oude geschiedenis tot leven.



Wijndegustatie in Baku
TIjdens een reis naar Baku, Azerbeidzjan mag een bezoek aan een wijnhuis absoluut niet ontbreken. Onze gids bracht ons naar een wijnhuis net buiten Baku waar we ongelooflijk gastvrij werden ontvangen. Er stond een volle tafel met kaas, vleeswaren, vers fruit, brood,.... op ons te wachten.

Ons bezoek startte met een rondleiding door het productieproces. Er werden een 10-tal rode wijnen en enkele witte wijnen geproduceerd. Alles moest geproefd worden. Na ettelijke glazen, werden we mee naar buiten genomen. In een grote schuur zaten enorme kruiken ingegraven in de grond. De wijnen die we net geproefd hadden werden hier in deze kruiken bewaard waardoor je een totaal ander smakenpalet kreeg dan de wijnen die volgens het klassieke proces werden gerijpt.


Uiteraard stond er ook nog een bezoekje aan de kelders gepland waar de wijnen rijpen in eiken vaten. Als extraatje werden we ook nog uitgenodigd om hun 8 verschillende vodka's te proeven, maar dat hebben we wijselijk bewaard voor een volgende vakantie in Azerbeidzjan.

Boek deze 'Off-road Gobustan and Wine Tour with Local' Lunch via de link hieronder. Je vindt hier ook nog massa's andere leuke uitstappen om van je reizen naar Azerbeidzjan een ongeloolijk succes te maken.
Bewaar voor later!
