Als Afrika-liefhebber dacht ik altijd dat Senegal een soort ‘Afrika voor beginners’ was. In de krokusvakantie snakten we naar een beetje zon en zochten we een bestemming die niet te ver weg was en niet teveel tijdverschil had. Een week in Senegal voldeed aan al die vereisten.
Reizen naar Senegal
Senegal ligt op amper 6 vlieguren van Brussel, Amsterdam of Dusseldorf. Vanaf Brussel vlieg je rechtstreeks met Brussels Airlines. Er zijn echter ook low budget vluchten te vinden.
Klimaat in Senegal
Het regenseizoen in het zuiden van Senegal loopt van juni tot oktober. In het noorden regent het in die periode sporadisch, terwijl het daar de rest van het jaar zelden of nooit regent.
Aan de kust schommelt de temperatuur het hele jaar tussen de 25 en 35°C. In het binnenland kan de temperatuur oplopen tot ruim boven de 40°C.
De beste reistijd loopt van november tot en met mei. Het regent dan bijna niet en aan de kust zijn de temperaturen aangenaam.
Vaccinaties voor een reis naar Senegal
Senegal is malariagebied. Tijdens de droge maanden is het risico kleiner, maar toch adviseert men om het hele jaar door malariapillen in te nemen.
De malariamug is vooral 's avonds, 's nachts en in de vroege ochtend actief. Neem in elk geval volgende voorzorgsmaatregelen:
- Slaap onder een mustkietennet
- Gebruik muggenwerende middelen met DEET
- Draag kleding met lange mouwen/lange pijpen
Verder worden vaccinaties tegen DDP en Hepatitis A aanbevolen.
Contacteer altijd je huisarts of het tropisch instituut voor de meest actuele informatie.
1 week in Senegal
Hotels in Senegal
Le Lamantin Beach
Wij boekten een kamer in hotel Le Lamantin Beach en dat was echt een schot in de roos. Als je op zoek bent naar een luxe vakantie in Senegal dan moet je hier zijn. Het hotel bestaat uit een verzameling ronde, oranje-rode huisjes met een rieten dak. De familiekamer beslaat een hele etage en heeft 2 slaapkamers. Midden tussen de huisjes ligt een heel gezellig zwembad en als je nog een paar meter verder loopt, sta je met je voeten in het zand. Het eten in het hotel le Lamantin Beach is echt van ongelooflijke kwaliteit. Zelden aten we in een hotel zo verfijnd. Op het buffet vond je elke avond oesters en zee-egels en de geflambeerde pannenkoekjes waren zalig.
Wandel ’s middags het strand op en ga een paar honderd meter naar rechts. Daar vind je een strandtentje waar je de heerlijkste langousten kan eten. Ons kon je daar bijna elke middag vinden.
Ben je in voor een beetje avontuurlijke gastronomie? Eet diezelfde langoust dan bij restaurant du Port chez Sacha. Hier ben je echt in Afrika! Bovendien past een beetje avontuur ook wel bij een luxe vakantie in Senegal.
Wij vroegen of we ‘verse’ langoust konden eten, waarop een mannetje zijn surfplank nam en een eind in zee peddelde. 5 minuten later stond hij naast onze tafel met een fuik vol langousten.
Voor de zekerheid liepen we even mee naar de ‘keuken’. Die bleek wel heel primitief, maar dat was niet te proeven. De langoust was werkelijk om duimen en vingers bij af te likken. Je kan dit restaurantje vinden door vanuit het hotel links het strand op te wandelen. Na een fikse wandeling zie je het vanzelf liggen. Je kan uiteraard ook een paard en kar huren en je laten brengen. Je ziet dan ook meteen wat van downtown Saly.
4 x wat te doen in Senegal?
Geen idee wat je kan doen in Senegal? Uiteraard kan je hier heerlijk langs het zwembad of op het strand genieten van het tropische klimaat. Heb je genoeg langs het zwembad gelegen? Boek dan één van de volgende activiteiten.
Zeevissen
In het hotel kan je een dag (of halve dag) trip boeken. Wij boekten gelukkig maar een halve dag want na een uurtje dobberen, werden zowel de kids als ik zelf zeeziek. We waren blij toen we terug vaste grond onder onze voeten voelden. Maar als je een sterkere maag hebt, is het zeker een leuk uitstapje.
Buggy/quad
Huur een dag een buggy (2 personen) of quad en verken het binnenland met een gids. Bij de start kregen we een sjaaltje om voor onze mond en neus te binden. Dat bleek geen overbodige luxe want we hebben heel wat stof gevreten.
Het was echt één van de leukste dingen om te doen in Senegal. De gids reed voorop en loodste ons het binnenland in. We stopten bij een gigantische termietenheuvel en bij een familie die werkelijk in the middle of knowhere woonde. Geen elektriciteit of stromend water en van Apple hebben ze hier nog nooit gehoord. Vooral voor onze kinderen was het even een reality check (en een cultuurshock). We hielden halt bij de grootste baobab of apenbroodboom van Senegal. In de stam kunnen 8 volwassenen staan.
Vroeger werden de doden onder de baobab begraven, maar sinds enkele jaren is dat wettelijk verboden.
Deze bomen zijn trouwens het symbool van Senegal.
“L’arrivée des pêcheurs” in Mbour
Een uitstapje naar Mbour is echt iets dat je moet doen tijdens je week in Senegal. In de namiddag wemelt het op het strand van het volk. De vrouwen wachten dan tot hun mannen met hun gekleurde vissersboten arriveren. Zij verkopen de vangst die hun mannen aan wal brengen. De terugkeer van de houten visserssloepen is prachtig en als je op het strand staat, voel je je echt in Afrika. Vlak achter het strand kan je leuke souvenirs kopen. Onze zoon wilde perse een haaiengebit mee, maar daar hadden we bij thuiskomst veel spijt van. Blijkbaar hing er nog wat haai aan de tanden, waardoor onze koffer uren in de wind stonk. Loop ook nog even door de overdekte markt. Als je ziet hoe ‘verse’ vis en vlees hier aan de man worden gebracht, weet je waarom het niet verstandig is om bij de locals te eten. Hier zijn onze westerse ingewanden echt niet tegen bestand. Deze trip was voor ons de top activiteit in Senegal.
Lac Rose
Het Lac Rose is een zoutmeer op 25 km van Dakar en dankt zijn naam aan de roze/mauve kleur van het water. Door de hoge zoutconcentratie (380gram/liter) is vrijwel geen leven in het water mogelijk en blijven baders drijven zoals in de Dode Zee. Het meer is 3 meter diep, waarvan 1.5m uit zout bestaat. Het water komt ondergronds uit de oceaan onder de duinen door zodat het gezuiverd wordt. Sinds de jaren 70 wordt hier door de bevolking aan zoutwinning gedaan. Iedereen mag er vrij komen werken. Het zout wordt gewoon uit het meer geschept en in hoopjes op het strand gestapeld. Ieder heeft zijn eigen zoutberg met een bordje met zijn naam. Er zijn 3 kwaliteiten: het beste kan als keukenzout gebruikt worden, de tweede voor het inzouten van vis en de laatste wordt in Europa gebruikt om de sneeuw te doen smelten. Een bezoek aan dit meer is een must tijdens je luxe vakantie in Senegal.
Uiteraard kent iedereen Lac Rose omdat de Rally Parijs-Dakar hier vroeger eindigde.
Al deze uitstapjes kan je via het hotel boeken, maar je kan ze uiteraard ook op eigen houtje ondernemen. Senegal is doorgaans vrij veilig, maar wij waren er 1 week voor de verkiezingen waardoor er in Dakar wel een grimmige sfeer hing.
Senegal is malariagebied, maar in het droge seizoen valt er geen mug te bespeuren (maar better safe than sorry, dus braaf je malariapilen nemen).
Saly (waar de meeste hotels liggen), ligt op ongeveer 2 uur rijden van Dakar. Er wordt momenteel een luchthaven gebouwd in Saly, maar dat gaat op z’n Afrikaans. Geen idee wanneer die klaar zal zijn (update dec 2019: de luchthaven is jammer genoeg nog steeds niet klaar).
Zoek je in de winter een luxe vakantie in een zonzekere bestemming waar je strand kan afwisselen met een paar leuke uitstappen, dan zit je in Senegal zeker goed.
- Reisduur: 9 dagen
- Reistijd: februari
Heb je meer tijd? Overweeg dan een combinatie met dat andere leuke Afrikaanse land: Gambia. Lees hier wat je allemaal kan doen tijdens een week in Gambia.
Ben jij in Senegal geweest en heb je nog leuke tips? Laat het ons zeker weten.
Ook in de ban van Afrika? Wil je graag meer weten over de verschillende safari bestemmingen en de beste reistijden, lees dan hier verder.
Like it? Pin it!