Op 4 november was ik uitgenodigd voor een uitgebreide rondleiding op de Queen Mary II. Deze prachtige cruiseliner van rederij Cunard ging in 2004 in de vaart en werd sinds die tijd uiteraard al een paar keer opgefrist of gerefurbished zoals ze dat in cruisetermen zeggen.
Dit jaar was het tijd voor het grotere werk en werd het schip geremastered. Op 25 dagen tijd werden alle kajuiten volledig opnieuw ingericht, het hoofdrestaurant werd met bulldozers uitgebroken en vervangen. Ook de main lobby en de theaters werden gestript en in een nieuw jasje gestoken.
Als je op het schip komt, waan je je even terug in de tijd. De inrichting is klassiek en straalt een zekere grandeur uit. Vooral Restaurant Brittania, waar wij de lunch mochten genieten, ziet er waanzinnig mooi uit.
Queen Mary II in cijfers
De QMII is 345 m lang, 41 m breed en 72 m hoog. Er is plaats voor 2695 passagiers en er zijn 1178 bemanningsleden aan boord om al hun wensen te vervullen. Cunard gaat er dan ook prat op dat zij een hoger servicelevel bieden dan de gemiddelde cruise.
Naast de 5 hoofdrestaurants zijn er ook nog 12 specialiteitenrestaurants en 13 bars. De Veuve Clicquot bar trok uiteraard meteen mijn aandacht.
Transatlantische oversteek
In tegenstelling tot gewone cruiseschepen is de QMII gebouwd voor de Transatlantische oversteek. Hij vaart dan ook 27x per jaar van Southampton naar New York of omgekeerd.
Tussen januari en april wordt er een cruise rond de wereld gemaakt. Je kan 120 dagen aan boord blijven of slechts een stukje van de route meevaren. Als je het geld er voor over hebt, of de lotto hebt gewonnen, kan je voor 250.000 euro deze wereldreis doorbrengen in de grootste suite aan boord.
Waarom reizen met de Queen Mary II?
Kan je je hond of ander huisdier niet missen? De QM II is het enige schip ter wereld met een kennel aan boord. Deze kennel dateert nog uit de tijd dat het schip vaak migranten vervoerde. Zij wilden hun huisdier uiteraard ook meenemen naar het andere continent.
Als je niet zo’n fan van vliegen bent, is dit de enige manier om in Amerika te komen. In plaats van 7 uur in de lucht, vaar je 7 dagen op zee. Rod Stewart heeft blijkbaar vliegangst en neemt dan ook vaak de Queen Mary II om de grote oversteek te maken. Extra voordeel: doordat je elke dag 1 uur tijdverschil overbrugt, heb je ook geen last van jetlag.
Het enige nadeel is de slechte internetverbinding aan boord. Maar, misschien is dat ook weer een voordeel. Het duurt waarschijnlijk even voor je afkickt van onze online-mentaliteit, maar daarna komt er een ongekende rust over je.
Ik voeg de Transatlantische oversteek aan mijn bucketlist toe. Jij ook?
Voor meer informatie over reizen met Cunard klik je hier.