De auto blijft voor velen hét favoriete vervoermiddel voor een vakantie of roadtrip. Terwijl we steeds meer aandacht besteden aan duurzaamheid in ons dagelijks leven, rijst de vraag: hoe kunnen we ook duurzamer met de auto op reis gaan? 

Kies voor een zuinige auto

Een van de meest effectieve manieren om duurzamer te reizen, is door te kiezen voor een zuinige auto. Elektrische auto’s zijn uiteraard een van de groenste opties, vooral wanneer je de auto oplaadt met groene energie. Heb je geen elektrische auto? Kies dan voor een model dat bekendstaat om zijn lage CO2-uitstoot en zuinig brandstofverbruik, zoals een hybride of een auto met een efficiënte dieselmotor.

Bij dieselmotoren kun je bovendien de impact op het milieu verder beperken door gebruik te maken van adblue. Speciale vloeistof die de uitstoot van schadelijke stoffen vermindert door de stikstofoxiden in de uitlaatgassen om te zetten in onschadelijke stikstof en waterdamp. 

 

Met Auto Op Reis

Plan je route slim

Goede voorbereiding is het halve werk, zeker als je duurzaam wilt reizen. Door je route vooraf goed te plannen, kun je onnodige kilometers en dus brandstof besparen. Gebruik een navigatiesysteem of app die je de snelste en meest efficiënte routes laten zien. Zo voorkom je dat je onnodig lang in de file staat of omrijdt.

Tank bewust 

Bij lange ritten is tanken onvermijdelijk, maar ook hier kun je bewuste keuzes maken. Een handige tip is om gebruik te maken van een prepaid tankkaart. Met een prepaid tankkaart kun je van tevoren een bedrag opladen en bij verschillende tankstations terecht. Het voordeel hiervan is dat je een zicht hebt op je brandstofkosten en vaak toegang hebt tot goedkopere of duurzamere brandstoffen. Zo tank je niet alleen voordeliger, maar kun je er ook voor kiezen om bij tankstations te stoppen die biobrandstoffen of andere milieuvriendelijke opties aanbieden.

Voorkom overbodige bagage 

Wist je dat het gewicht van je auto een grote invloed heeft op je brandstofverbruik? Hoe meer bagage je meeneemt, hoe meer brandstof je auto nodig heeft om te rijden. Neem daarom alleen mee wat je echt nodig hebt. Een goed ingepakte auto is niet alleen efficiënter, maar ook comfortabeler om in te rijden.

Duurzaam Reizen
Afbeelding van Tony Prats via Pixabay

Optimaliseer je rijstijl

Ook je rijstijl speelt een grote rol in het verbruik van brandstof. Door defensief te rijden en snelheden gelijkmatig te houden, verbruik je minder brandstof. Voorkom abrupt remmen en optrekken. Dit bespaart niet alleen brandstof, maar zorgt ook voor minder slijtage aan je auto.

Wat doe jij om zo duurzaam mogelijk te reizen?

Bewaar voor later!

 

Met Auto Op Reis