Droom jij van een wereldreis? Het idee om voor twee maanden de wereld rond te reizen klinkt als een fantastisch avontuur. Maar voordat je je koffers pakt en het vliegtuig instapt, is het belangrijk om te weten hoeveel zo'n reis gaat kosten. De uitgaven voor een wereldreis variëren sterk en hangen af van je reisstijl, de bestemmingen die je kiest, en wat voor activiteiten je wilt ondernemen. 

De grootste kostenpost

Een van de grootste kostenposten bij een wereldreis zijn de vliegtickets. Je zult waarschijnlijk meerdere vluchten moeten nemen, vooral als je verschillende continenten wilt bezoeken. De prijs van vliegtickets hangt af van het seizoen, de luchtvaartmaatschappij en hoe ver van tevoren je boekt. Een retourticket van Europa naar Azië kost gemiddeld tussen de €500 en €1000, terwijl vluchten naar Oceanië of Zuid-Amerika vaak duurder zijn, met prijzen die kunnen oplopen tot €1500 per retour. Als je van plan bent meerdere landen te bezoeken, kan een wereldticket (Round the World ticket) een goede optie zijn. Dit ticket biedt toegang tot meerdere bestemmingen en kan soms goedkoper zijn dan losse vluchten.

Voor een reis van twee maanden moet je rekening houden met een budget van ongeveer €2000 tot €4000 voor vliegtickets, afhankelijk van je reisroute. Heb je niet genoeg spaargeld? Dan kan je een online lening aanvragen, waarmee je de kosten van de vliegtickets kunt dekken. Dit is alleen aan te raden als je zeker weet dat je de lening ook weer kunt terugbetalen na je reis.

Wereldreis
Afbeelding van Alexa via Pixabay

Van budget hotels tot luxe hotels

Accommodatiekosten kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type verblijf dat je kiest. Backpackers kunnen besparen door in hostels te verblijven, waar een bed in een slaapzaal soms maar €10 per nacht kost in Zuidoost-Azië of Zuid-Amerika. Aan de andere kant, als je liever meer comfort wilt, kan een middenklasse hotelkamer tussen de €50 en €100 per nacht kosten in populaire toeristische gebieden. Luxe hotels zijn uiteraard nog veel duurder.

Voor een reis van twee maanden kun je rekenen op een gemiddelde kostenpost van €1000 tot €3000 voor accommodatie, afhankelijk van je voorkeuren en bestemmingen. Als je kosten wilt drukken, kun je overwegen te overnachten bij locals via platforms zoals Couchsurfing, of langere periodes op één plek blijven voor korting op de huur.

Dagelijkse uitgaven

Eten, drinken en activiteiten vormen een groot deel van je dagelijkse kosten. In goedkope landen zoals Thailand, Indonesië of Peru kun je voor een paar euro genieten van heerlijke maaltijden bij lokale eetkraampjes. In duurdere landen, zoals Japan of Australië, kunnen de kosten voor maaltijden aanzienlijk hoger liggen, met prijzen variërend van €10 tot €30 per maaltijd in restaurants.

Daarnaast zul je waarschijnlijk geld uitgeven aan activiteiten zoals rondleidingen, excursies, musea of sportieve activiteiten. Populaire tours, zoals een trekking naar Machu Picchu of een safari in Zuid-Afrika, kunnen enkele honderden euro’s kosten. Activiteiten kunnen dus flink aantikken in je budget. Voor een wereldreis van twee maanden kun je op dagbasis rekenen op een gemiddelde van €30 tot €70 per dag, wat neerkomt op €1800 tot €4200 voor de hele reis.

Vervoer en lokale kosten

Naast vliegtickets heb je ook te maken met lokale vervoerskosten. Dit kunnen treinen, bussen, taxi's of zelfs huurauto's zijn, afhankelijk van waar je naartoe gaat en hoe je je binnen een land wilt verplaatsen. In sommige landen, zoals India of Vietnam, is het openbaar vervoer zeer betaalbaar, terwijl het in andere, zoals Japan of de Verenigde Staten, een stuk duurder kan zijn.

Lokale vervoerskosten kunnen variëren van enkele euro’s per dag in goedkopere landen tot €20 à €50 per dag in duurdere landen. Een budget van €500 tot €1000 voor lokaal vervoer is redelijk voor een reis van twee maanden, afhankelijk van hoe vaak je reist en welk transport je kiest.

Vervoer Wereldreis
Afbeelding van Herbert Bieser via Pixabay

Financiering: online geld lenen als optie?

Niet iedereen heeft het budget om een wereldreis uit eigen zak te betalen. sommigen moeten online geld lenen om de kosten te dekken. Dit kan bijvoorbeeld via een persoonlijke lening bij een bank of kredietverstrekker. Online geld lenen is tegenwoordig eenvoudig en vaak snel geregeld. Zorg er wel voor dat je de voorwaarden goed leest en er zeker van bent dat je de lening kunt aflossen.

Een wereldreis van twee maanden kan variëren in kosten, afhankelijk van jouw voorkeuren en de keuzes die je maakt. Of je nu kiest voor een luxe reis of liever low-budget reist, het is belangrijk om je goed voor te bereiden en een realistisch budget op te stellen. Met de juiste voorbereiding ligt de wereld aan je voeten!

Bewaar voor later!

Wereldreis Maken