Inne liep 3 maanden stage in Peru en had gelukkig tijd om dit prachtige land goed te leren kennen. In vorige blogposts nam ze ons al mee op ontdekkingstocht door de hoofdstad Lima, ze bezocht Machu Picchu en de Heilige Vallei. In deze blogpost vertelt ze alles over haar bezoek aan het Titicacameer.
Floating Islands
Ik bezocht Puno helemaal in mijn eentje. Ik nam het vliegtuig vrijdagavond direct na mijn stagedag zodat ik mijn weekend optimaal kon gebruiken. Ik boekte een 2-daagse tour bij All Ways Travel, die mij de volgende dag zouden oppikken voor een 2-daagse tour. Zoals beloofd, werd ik de volgende dag opgepikt door een mini-van. We waren een bescheiden groepje van een 10-tal personen. Toen ik in de auto stapte hoorde ik meteen dat er Belgen op het busje zaten. We reden door naar het meer om daarna aan boord te gaan van een bootje. Als eerste stopten we op één van de Floating Islands die opgebouwd zijn uit verschillende lagen riet. We kregen een kleine uitleg van de president van dat eiland en mochten de huisjes bezoeken. Het grappige was dat er op deze eilanden geen stromend water is, maar bijvoorbeeld wel zonnepanelen.
The Floating Islands zijn kunstmatige eilandjes in het Titicacameer die bewoond worden door Uru of Uros, de inheemse bevolking uit Peru en Bolivia.
Amantani
Daarna voeren we door naar het Amantani eiland, waar we ’s nachts ook zouden overnachten bij een gastgezin. We werden aan de voet van het eiland opgehaald door onze familie die ons naar ons bedje bracht.
Wanneer we ons een beetje geïnstalleerd hadden, kregen we een typisch avondmaal van ons gastgezin. Op het Amantani eiland eten mensen geen vlees. We kregen er dus soep met verschillende soorten groenten en als hoofdgerecht kregen we een aantal soorten aardappelen en bonen op ons bord, Gelukkig had ik een voorraad wafels meegenomen. Na deze maaltijd wandelden we samen met onze gids naar de top van het eiland op een hoogte van 4000m. Hier bewonderden we de magnifieke zonsondergang op het Titicacameer.
We keerden in het donker terug naar ons huisje waar een nieuwe verrassing op ons te wachten lag, namelijk een pakket met traditionele kledij. In deze kledij gingen we samen met onze gastfamilie naar een parochiezaaltje waar we samen dansten op de muziek van een lokale band. Na een aantal uurtjes kropen we onder de wol omdat we de volgende dag weer vroeg moesten opstaan.
De volgende dag kregen we als ontbijt pannenkoeken met confituur, hier was ik enorm dankbaar voor. Na deze stevige maaltijd bedankten we onze gastfamilie voor hun gastvrijheid, ik had als cadeau wat Belgische chocolade meegebracht, daarna gingen we terug aan boord om het volgende eiland te bezoeken.
De lokale bevolking op Amantani bestaat uit traditionele Quechua indianen. Als je hier wil logeren, kan je bij een lokale familie terecht. Je eet met de pot mee en slaapt in een eenvoudig bed. Back to basics, maar het staat garant voor een heel bijzondere beleving.
Taquile
Taquile is een heuvelachtig eiland en ligt op ongeveer 3 uur varen van Puno. Je merkt echt dat elk eiland een verschillende cultuur heeft en dat maakt het juist zo interessant. In Taquile kregen we als afsluiter een heerlijke forel voorgeschoteld waarna we terug naar het vasteland keerden.
Op Taquile verbleven, ten tijde van de Spaanse kolonisatie, de gevangenen. Sinds 1970 is het eiland eigendom van de huidige bewoners.Op het hoogste deel van het eiland zijn Pre-Inca ruines gevonden en op de berghellingen zijn terrassen aangelegd voor de landbouw. In de verte heb je zicht op de besneeuwde bergtoppen van Bolivia.
De textielkunst van Taquile, die van de hoogste kwaliteit is, staat sinds 2005 vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. Bijzonder: breien is hier een werkje voor de mannen.
Voor mij was Titicaca een onvergetelijke ervaring, de mensen waren er zo vriendelijk! Hier leer je ook dat je gelukkig kan zijn met de kleine dingen in het leven. De stad Puno zelf is niet echt een aanrader om te bezoeken, maar sla Titicaca alstublieft niet over wanneer je Peru bezoekt.
Als je meer wil lezen over Paracas, Ica en Huaraz, kan je hier terecht.