Inne leefde 3 maanden in Peru en geeft je graag nog wat praktische info mee voor je zelf naar dit prachtige land vertrekt.

Geld

In Peru betaal je met soles, 1 euro is ongeveer 3.5 sol waard (voorjaar 2017). Over het algemeen is Peru vrij goedkoop, je kan er op restaurant bijvoorbeeld voor 18 euro  een voor- ,hoofd- en nagerecht eten. Het nachtleven daarentegen is dan weer minder goedkoop. Op vlak van souvenirs moet je zeker niet te verlegen zijn om af te bieden. 

 

Soles Peru

Wanneer je geld wilt afhalen in Peru, wees je maar beter voorzichtig. Ga nooit geld afhalen aan een automaat op straat, ga steeds een bankkantoor binnen. 2 vrienden van mij zijn veel geld kwijtgeraakt omdat hun bankkaart gekopieerd werd. Zie ook dat je je code goed bedekt ook in de supermarkten. 

Hou er ook rekening mee dat je op het einde van de maand weleens lang kan aanschuiven om geld af te halen. In Peru worden de lonen namelijk op het einde van de maand gestort en dan begeeft iedereen zich naar bankautomaten.

Je moet ook letten op de bank waar je geld gaat afhalen. Sommige banken rekenen een extra toeslag aan. 

 

Lokale specialiteiten

Ook Peru heeft zijn lokale specialiteiten. Mijn favoriet was de Lomo Saltado, stukjes gemarineerde biefstuk. In Peru bestaat een gerecht ook vaak uit een portie rijst en een portie aardappelen. Er zijn ook vele voorgerechten die enkel uit aardappel bestaan. Voor de visliefhebbers kan ik de ceviche wel aanraden. Het is een koude vissoep met rauwe vis en tijgermelk. Het is een fris gerechtje dat je best ’s middags eet zo weet je dat de vis echt vers is.

Iets waar ik me niet aan gewaagd heb is cuy, of bij ons beter bekent als cavia. In Cuzco is er zelfs een heel dorp dat in het teken staat van cuy. De beestjes worden in zijn geheel (inclusief hoofd) geserveerd.

Verder kan ik je de Pisco Sour wel aanraden. Het is een verfrissende cocktail die bestaat uit ijs, limoensap, eiwit en de lokale drank Pisco met een alcohol percentage van 40%. 

 

Cavia Peru
Soep Peru

Vervoer in Peru

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Peru is heel goedkoop. Zo kost een ritje gemiddeld 1 sol. Als toerist moet je wel echt oppassen wanneer je het openbaar vervoer neemt. De bussen willen gewoon iedereen meenemen om een zo groot mogelijke winst te maken. Zo heeft een bus me één keer meegenomen en die reed helemaal niet naar de bestemming waar ik heen moest. 

Openbaar Vervoer Peru

Taxi

Taxichauffeurs zien direct wanneer ze een toerist moeten oppikken. Ze zijn dan ook niet verlegen om hun prijzen fors te verhogen en ze hebben geen prijslijst. In Peru mag je zeker en vast onderhandelen over de prijs. Als je daar geen zin in hebt, kan je beter de Uber app downloaden, zo krijg je altijd een eerlijke prijs zonder te hoeven discussiëren. 

Uber is wel verboden aan de luchthaven, daar neem je best de taxi Green. Het kost je ongeveer 50 sol om per taxi van de luchthaven naar Miraflores te gaan. Sinds kort bestaat er ook een busdienst Airport Express waar je voor 8 dollar (ongeveer 30 sol) een rit kunt boeken. Het is een comfortabele bus die voorzien is van airco, wifi en een oplaadpunt. 

 

Verkeer

Het verkeer in Lima is soms echt een gekkenwerk. Sommige taxichauffeurs wanen zich een racepiloot. Langs rechts inhalen is dan ook geen uitzondering. Ik begreep soms ook niet waarom er nog strepen op de baan stonden. In het centrum van Lima zijn er dagelijks urenlange files. In Peru geld ook de regel dat een voetganger geen voorrang heeft. Let dus goed op wanneer je de weg oversteekt zelfs wanneer je groen licht hebt. 

 

Verkeersdrukte Peru

Het weer

In de zomermaanden is het heel warm en drukkend in Lima. In februari is het er elke dag zo’n 35 graden. Lima heeft een vochtigheidsgraad van 95%, waardoor je was drogen lang kan duren. Lima is eigenlijk gelegen in woestijngebied, alle planten die je ziet zijn dan ook aangelegd door de gemeente.

Cuzco en Titicaca hebben een heel ander klimaat dan Lima. Hier is het ’s ochtends en ’s avonds koud en door de dag aangenaam warm.

In Huaraz daarentegen kan je je zowat aan alles verwachten

 

Klimaat

Hygiëne

Peru heeft me eigenlijk aangenaam verrast op vlak van hygiëne. Zo zijn de openbare toiletten meestal heel proper. Wanneer je een uitstap doet, neem je best een rol toiletpapier mee, want die blijkt wel een aantal keer te ontbreken. 

Het kraantjeswater in Peru is over het algemeen wel proper, toch raad ik je aan om je tanden te poetsen met flessenwater. Ik kookte ook steeds met flessenwater om onaangename dingen te vermijden.  

Hygiene

Veiligheid

Miraflores is een heel veilige buurt. Om de 100 meter staat een veiligheidsagent. Dit kan ook een vals gevoel van veiligheid creëren. Je blijft best goed op je spullen passen. In Miraflores kon ik ook in mijn eentje over straat lopen zonder dat ik werd lastiggevallen. Maar ik denk wel dat Miraflores hiervan een uitzondering is in Peru.

Heb jij nog tips in verband met reizen naar Peru?  Deel ze hieronder in de reacties. 

 

Practical Guide To Peru