Een safari in Afrika staat op bijna elke bucketlist.  Als het dan eindelijk zover is, wil je uiteraard zo goed mogelijk voorbereid vertrekken. Wat mag je nu precies verwachten van zo’n safari in Afrika?  En met welke tips voor je eerste safari in Afrika moet je rekening houden?  Onderstaande blogpost vertelt er je alles over.

Tips voor je eerste safari in Afrika

Safari ranger

In sommige natuurparken mag je zelf met je eigen auto rondrijden.  Dat is bijvoorbeeld in het Krugerpark in Zuid-Afrika het geval.  In de privé parken mag je echter nooit zelf rijden.   Ik ben zelf ook voorstander van safari’s met een ervaren ranger.  Zij weten als geen ander waar ze op moeten letten om wild te spotten.  Wij zijn zelf ooit in het Krugerpark een neushoorn zomaar voorbijgereden terwijl hij gewoon naast de weg in een bosje stond.  Het is dat de neushoorn van ons schrok en een stukje langs de auto meeliep, dat we hem alsnog gezien hebben.

Bij aankomst in je lodge krijg je een safari tracker en gids toegewezen.  Zij vertellen je alles over de safari ethiek en leren je alles over het wild en de omgeving.  Het is hun taak om jou een onvergetelijke safari te bezorgen en daarvoor doen ze echt hun uiterste best.  Je gids is chauffeur en de safari tracker zit vooraan op een stoeltje boven de motorkap.    Hij speurt de omgeving af naar de Big Five maar hij mist ook de kleine kameleon niet die op een struikje naast de weg zit.
Dus nogmaals, vooral tijdens je eerste safari, is een safari met ervaren ranger een absolute aanrader.

Wist je dat een ranger in Zimbabwe een opleiding van bijna 10 jaar achter de rug heeft voor hij voor het eerst alleen met gasten op pad mag?

Dsc08139
Dscn0323

Safari voertuig

Als je zelf wil rijden, check dan vooraf welk type wagen je nodig hebt.  In sommige volstaat een gewone auto, maar soms heb je ook een 4 x 4 nodig.

Kies je voor een eerste safari in Afrika voor een ranger dan zijn er meestal 2 verschillende voertuigtypes. 

Meestal zijn het jeeps (Land Rover of Toyota Landcruiser) die volledig open zijn en enkel een beschutting hebben tegen de zon. Er is plaats voor 9 passagiers en de voertuigen zijn perfect geschikt om de paden te verlaten en de bush te doorkruisen.  Als jij tijdens je safari in Afrika je safari voertuig niet wil delen, kan je het tegen een meerprijs ook privé boeken.

In sommige landen rijden ze niet met jeeps maar met mini-busjes.  Het dak kan dan omhoog geklapt worden zodat je recht kan staan om goed te fotograferen.  Ook deze minibusjes zijn uitgerust met speciale veringen en kunnen zelfs rivieren oversteken.

Dscn0432
Dsc08457

Tip voor je eerste safari in Afrika: het kan ’s ochtends vaak erg fris zijn in je safari voertuig.  Neem dus een dikke trui of dekentje mee.  De meeste lodges voorzien op verzoek ook een deken.

Safari beleving 

Het is nooit zeker welke dieren je spot en in welke omstandigheden dat zal zijn.  Zie je het zeldzame jachtluipaard of niet?  En zo ja, ligt hij dan lekker te luieren of heeft hij net een prooi gevangen?  Of nog beter, is hij net op jacht en mag je getuige zijn van  dit spektakel.  Elke safari is dus verschillend en er zijn geen garanties.  Daardoor kan een game drive soms een teleurstelling zijn.  Maar wees gerust, er is nog nooit iemand geweest die tijdens zijn safari in Afrika geen enkel dier gezien heeft.     De rangers en trackers zijn namelijk zo ervaren dat ze elk spoor herkennen.   

Heel af en toe komen je luipaardentegen met een halsband.  Dit is niet om ze op te sporen voor de toerist, maar om ze te volgen voor wetenschappelijke doeleinden.  Er wordt in Afrika namelijk hard gewerkt aan het behoud van het wildbestand.

Wil jij een bepaald dier absoluut zien, informeer dan vooraf bij je reisspecialist in welk park je de grootste kans hebt.   Als je bijvoorbeeld graag luipaarden wil zien, is Sabi Sand in Zuid-Afrika een goede keuze.

Dscn0346

Dagindeling tijdens je safari

 
Een safari is best vermoeiend.  De dieren zijn namelijk vaak in de vroege ochtend en late avond actief.   Tijdens de ochtendsafari heb je dus meer kans om de dieren te zien terwijl ze nog actief zijn.  In de late namiddag heb je dan weer meer kans op luierende leeuwen.
 
Een typische dag tijdens je safari in Afrika ziet er dus zo uit:
 
  • 05.30u De gids wekt je.
  • 05.45u Tijd voor een koffie en een snelle snack
  • 06.00u Start van je eerste game drive.   Meestal duurt zo’n game drive ongeveer 3 uur.
  • 08.15u Je gids maakt (waar mogelijk) een stop bij een uitzichtspunt zodat je nog een koffietje kan drinken .
  • 09.00u Je frist je snel even op en geniet dan van een uitgebreid ontbijt.  
  • 10.00 – 12.00u Tijd voor ontspanning.  In de luxe lodges is er vaak een zwembad of een terras met zicht op een open terrein of waterpoel.  Met wat geluk passeren de olifanten vlak voor je neus.
  • 12.00 14.00u: lunch
  • 14.00 – 15.30u weer tijd voor ontspanning
  • 16.00u Je tweede safari van de dag start.  Ook deze duurt weer ongeveer 3 uur.
  • 18.15u Je gids stopt op een prachtige locatie terwijl jij geniet van de zonsondergang, een hapje en een drankje.
  • 19.00u Tijd om je op te frissen en een aperitiefje te drinken aan de bar gevolgd door een heerlijk diner.
Img 375

 

 

 

 

In veel luxe lodges eet je ’s avonds aan één gemeenschappelijke tafel met de andere gasten.  De eigenaar van de lodge komt er vaak bij zitten en geniet mee van de strafste verhalen van de dag.  Een dag safari in Afrika is dan ook altijd uniek.

Regels tijdens je safari

 
Je bent op vakantie, maar toch moet je een aantal regels in acht nemen om je eigen veiligheid en die van de dieren en hun omgeving te verzekeren.  Met deze tips voor je eerste safari in Afrika, vertrek je voorbereid op reis.
 
  1. Sta nooit recht in je safari jeep: in de gesloten busjes met een dak dat omhoog gaat, kan je probleemloos recht staan.  In een open jeep blijf je echter altijd zitten.  Zolang iedereen zit,zien de dieren het voertuig inclusief passagiers als één groot geheel.  Als je opstaat, zien ze je echter als prooi met het risico dat ze aanvallen.  
  2. Armen en benen blijven in het voertuig: Ook als je armen of benen buiten het voertuig hangen, herkennen de dieren je als een levend iets met de mogelijke gevolgen van dien.
  3. Wees stil: Wees stil zodat je het wild niet verstoort.  Geluid draagt ver dus je jaagt ook dieren die je nog niet ziet, weg.  Bovendien is de ervaring in stilte nog zoveel indrukwekkender.
  4. Zet je GSM uit: op veel plaatsen heb je geen bereik.  Zet het geluid van je telefoon echter uit zodat je niets of niemand opschrikt, mocht je plots toch ontvangst hebben.  Tijdens je safari in Afrika gebruik je je GSM enkel om foto’s of video’s te maken.
  5. Geen koptelefoons: koptelefoons zijn verboden omdat je ten allen tijde allert moet kunnen reageren op instructies van de gids.
P4060336 2

Wandelsafari

De meeste luxe safari lodges organiseren tijdens je verblijf ook een wandelsafari.  Je bent nooit dichter bij de natuur en het wild dan tijdens zo’n wandeling;  Onder begeleiding van een gewapende ranger, trek je de bush in.

Tip voor je eerste safari in Zuid-Afrika: meestal mogen kinderen onder de 12 jaar niet mee op wandelsafari.  Als je met kleine kinderen reist, kies je dus best een lodge waar opvang is.  Terwijl jij wandelt amuseren je kinderen zich in de kinderopvang.

Ook tijdens een wandelsafari moet je een aantal regels in acht nemen:

  1. Ren NOOIT: Wat er ook gebeurt, ren nooit weg.  Als je rent, geef je dieren namelijk het signaal dat ze achter je aan moeten doen.  Je wil echt niet vertrappeld worden door een olifant.  Als een dier vijandig reageert, sta dan stil en volg de instructies van je gids.   Draai om dezelfde reden ook nooit je rug naar een wild dier.
  2. Wandel achter elkaar: wandel nooit naast, maar altijd achter elkaar op een armlengte afstand.  Een dier ziet je groep dan als  geheel en niet als een kudde die hij uit elkaar kan drijven.
  3. Communiceer in stilte: communiceer tijdens je wandelsafari met gebaren, fluitjes of gefluister om te zorgen dat dieren niet schrikken en daardoor vijandig reageren.
  4. Niet roken en eten: Dieren hebben zeer sterk ontwikkelde zintuigen.  Zelfs een ingepakt snoepje ruiken ze van ver.  Zoete drankjes trekken insecten aan, dus neem alleen water mee.  Roken is uitgesloten vanwege brandgevaar.  
  5. Volg de instructies van de gids: wat er ook aan de hand is, volg altijd de instructies van je gids.  Het is hun taak om jou een fijne en veilige ervaring te bezorgen.
  6. Neem alleen foto’s met toestemming van de gids: Gebruik geen flits en zet het geluid van je camera af.  Dieren rennen soms weg als ze de klik van je camera horen.  

 

Dsc08441

Wat pak je in voor je safari?

Een belangrijke tip voor je eerste safari in Afrika!  Bereid je op alle weersomstandigheden voor.  Vroeg in de ochtend en in de avond kan het fris zijn, zelfs in de zomer.  Overdag kan de zon hevig branden dus vergeet je zonnecrème en hoed of cap niet.  Je draagt best dunne kleding met lange mouwen. Zorg ook voor stevige wandelschoenen.

Een onmisbaar item is een verrekijker.  Een goede verrekijker is een investering want na je eerste safari in Afrika heb je waarschijnlijk de smaak te pakken en keer je beslist nog eens terug.

 

Dsc08400

Als je een groepsreis maakt, vraagt de organisatie meestal om geen harde koffers mee te nemen omdat zachte tassen makkelijker in de laadruimte passen.  Wij reizen altijd zelf rond en leven dan het liefst uit een hard koffer omdat dat iets overzichtelijker is.  De packing cubes zijn voor mij de uitvinding van de eeuw.  Kleren zakken niet door elkaar en kreuken minder.  Vanaf de 2de dag stop je de vuile was in een aparte packing cube zodat hij niet bij de propere was terecht komt.

Inpaklijst voor je eerste safari

Reisdocumenten en geld
  • Paspoort (met visum indien nodig).  Maak een copie en bewaar die op een andere plaats.  Bij verlies of diefstal is deze copie een handige hulp.
  • Vliegtickets 
  • Vaccinatie boekje.  Vergeet ook je vaccinatie boekje voor Gele Koorts niet als je naar gebieden reist waar Gele Koorts heerst.
  • Verzekeringsbewijs
  • Persoonlijk vind ik het niet nodig om op voorhand de lokale munt mee te nemen.  Wil je dat toch, bestel vreemde valuta dan tijdig bij je bank. Wij pinnen echter meestal geld op de luchthaven of wisselen wat euro’s bij een wisselkantoor.  In sommige landen is dat voordelig op de luchthaven, in andere landen is het dan weer voordeliger in de stad.   Als je geld pint, is het meestal het goedkoopst met je gewone maestro kaart ipv met je VISA of Mastercard.

 

Reisdocumenten
Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay
Medicijnen
  • Alle medicatie die je dagelijks neemt.  Voor sommige middelen is het verstandig om een doktersverklaring bij te hebben (slaapmiddelen, opiaten,….)
  • Pijnstillers en koortswerende medicijnen
  • Breedspectrum antibiotica
  • Middel tegen buikloop.  Vraag aan je dokter eventueel een voorschrift voor een sterker medicijn voor’t geval je met zeer hardnekkige symptomen te maken krijgt.
  • Malaria Prophylactics als je naar malaria gebied reist.
  • Anti-bacteriële handcrème (stop een klein flesje in je handtas zodat je het altijd bij je hebt) of desinfecterende doekjes
  • Anti-muggen middel.  Kies voor een middel met DEET als je in gebieden met veel muggen komt.
  • Zonnebrandcrème
  • Wondpleisters (eventueel een mini-pakket eerste hulp)
Kleding
  • Lichte, katoenen kleding.  Korte en lange broeken.
  • Nette kleding voor ’s avonds.  In de meeste lodges, zelfs de luxere, is de dresscode casual.
  • Goede wandelschoenen
  • Sandalen, slippers en  grewone schoenen
  • Hoed/petje en zonnebril
  • Badpak en zwembroek
  • Voor dames: een sjaal om je schouders te bedekken op religieuze plaatsen
  • Warme vest of trui
  • Regenjasje
Overige
  • GSM met lader.  
  • Fototoestel (zorg voor voldoende memory cards en batterijen)
  • Reisstekker 
  • Verrekijker
  • Zaklampje (de elektriciteit wil nog wel eens uitvallen in Afrika)
  • Reisgids
  • Pocket vertaalboekje of een lijst met wat woordjes in de lokale taal.  De mensen die je ontmoet zullen je inspanning om een woordje Afrikaans te spreken, zeker waarderen.

Na al deze tips voor je eerst safari in Afrika, is het hoog tijd om een reis te boeken.  Bekijk alvast onze voorbeeldreizen en vraag vrijblijvend een offerte.

Zuid-Afrika met kinderen

Botswana met kinderen

13 dagen Namibië self drive

8 dagen safari in Kenia

14 dagen rondreis door Oost-Afrika

10 dagen African Night Safari

Voor meer inspiratie kan je al mijn verhalen over Afrika bekijken.

Like it? Pin it!

Tips Voor Je Eerste Safari In Afrika