Inne ging voor haar opleiding 3 maanden op stage in Peru. In de blogpost Peru: ontdek Lima, las je al wat Inne vond deze stad vond. Hieronder lees je meer over haar trip naar het hoogtepunt van Peru, het magische Machu Picchu.
Cuzco
Mijn eerste echte reis binnen Peru was naar Cuzco. Het centrum van Cuzco stond me 100 keer meer aan dan Lima. Je komt hier echt in de toeristische sfeer terecht met overal barretjes en restaurantjes.
In Cuzco zit je op een hoogte van 3300 meter en dat is toch wel even wennen. Wat je best kan doen is, zoals alle Peruanen, het rustig aan doen. Het is ook beter om licht te eten en voldoende te slapen.
De eerste dag hebben we Cuzco een beetje verkend en de artisanale markt bezocht. Deze markt bevindt zich op het einde van Avenida el Sol en is te vergelijken met de Inkamarkets van Miraflores, alleen zijn de goederen hier nog goedkoper.
Je moet ook zeker San Blas bezoeken, hier heb je een mooi uitzicht over de stad. Cuzco loopt vol met mensen, gekleed in traditionele kledij en vergezeld van een Lama of Alpaca. Mits een kleine gift, willen ze graag mee op de foto.
Heilige Vallei van de Inca's
Dag 2 bezochten we met een toeristische tour de Heilige vallei, Ollantaytambo, Chinchero en Písac. We hadden deze tour niet vooraf geboekt en achteraf was ik heel blij dat we dit gedaan hadden. Het was werkelijk het ene adembenemende uitzicht na het andere. Het enige spijtige aan deze uitstap was dat deze plekken ook echte toeristische trekpleisters zijn.
De heilige vallei van de Inca's of het heilige dal van de Inca's is een vallei in de Andes, vlakbij Cuzco. De vallei beslaat het hele gebied tussen het dorpje Pisac en ruïnestad Ollantaytambo. De Inca hechten veel waarde aan dit gebied omdat het geografisch en klimatologisch gezien een goede regio is. Er wordt veel aan landbouw gedaan. Er zijn ook veel archeologische vindplaatsen.
Machu Picchu
Dag 3 waren we heel vroeg opgestaan, deze dag stond Machu Picchu op het programma. Mijn verwachtingen lagen erg hoog omdat de dag ervoor al zo fantastisch was geweest.
Vervoer naar Machu Picchu
We namen de trein, Vistadome, naar Aguas Calientes. De Vistadome is een speciale trein met ramen aan de zijkant en in het dak zodat je optimaal van het landschap kan genieten. Je betaalt er dan ook een behoorlijke prijs voor.
Éénmaal in Aguas Calientes neem je de bus, die je in een half uur naar de ingang van Machu Picchu brengt. De tocht naar boven was op zich al een hele belevenis. Het leek net alsof we Jurassic Parc binnenreden, zo’n mooi landschap had ik nog nooit van mijn leven gezien en dan moest Machu Picchu nog komen.
Toen we aan de ingang stonden, had ik echt enorm veel zenuwen: gingen mijn verwachtingen wel ingelost worden? En ja hoor, Machu Picchu is werkelijk het mooiste dat ik al ooit gezien heb. Hoewel er redelijk veel mensen rondlopen, voel je je er op de een of andere manier helemaal tot rust komen. Als eerste heb je een mooi uitzicht over de ruïnes van Machu Picchu en daarna loopt het pad verder door de ruïnes. Je moet het pad blijven volgen tot je plotseling terug bij de uitgang uitkomt. Daarom kan je met je ticket in totaal 3 keer de site bezoeken. Op 3 uur tijd heb je Machu Picchu zeker gezien, maar het is natuurlijk aangenamer als je er wat meer tijd kunt spenderen met een picknick bijvoorbeeld.
Opmerkingen: door de ontzettende drukte heeft de Peruviaanse regering maatregelen genomen. Vanaf 1 juli 2017 mag je Machu Picchu alleen nog met een officiëel erkende gids bezoeken. Je kan een ticket kopen voor de voor- of namiddag. Het is dus niet meer mogelijk een hele dag op de site door te brengen (tenzij je uiteraard 2 keer een ticket koopt). Volgens een onderzoek van WWF zijn een groot aan tal Unesco-sites niet beschermd tegen menselijke ingrepen. Vermoedelijk zullen er in de nabije toekomst nog veel meer plaatsen maatregelen nemen om hun erfgoed beter te beschermen.
Zelfs al ben je een echte off-the-beaten-track-reiziger, dan nog moet je Machu Picchu een bezoek brengen.
Binnenkort lees je nog meer over de avonturen van Inne in Peru. En wat dacht je van Eilandhoppen in het Titicacameer?
Ben je na het lezen van deze blogposts in de ban van Zuid-Amerika? Neem dan zeker eens een kijkje op de site van Naomie. Zij heeft een uitgebreid verslag geschreven over haar reis door Peru, Chili en Bolivië.