Tijdens onze laatste dag in India, logeerden wij in The Oberoi Rajvilas in Jaipur. Lang uitslapen was er niet bij, want wij gingen Jaipur per fiets verkennen. Wij hadden vooraf een fietstocht geregeld via Le Tour de India. De dagen voordien trotseerden wij het verkeer met een privéchauffeur en vroegen wij ons regelmatig af of het wel verstandig was om in India te fietsen. Het verkeer is er namelijk waanzin. Fietsen leek ons inmiddels een zelfmoordmissie. Aangezien de fietstocht al om 6u in de ochtend op het programma stond, beslisten we het er toch maar op te wagen.
Lassi proeven
Onze chauffeur dropte ons in het centrum, waar Khushal Rathore al op ons stond te wachten. Na een kort schietgebedje waren we klaar om op pad te gaan.
De trip start aan Maharaja Sawai Jai Singh Circle (Ook wel Statue Circle genaamd), gebouwd ter ere van Maharaja Sawai Jai Singh II, de stichter van Jaipur. Na 10 minuutjes maken we onze eerste stop bij Lassiwala (315 M I Road). In dit kleine winkeltje verkopen ze al sinds 1944 het traditionele yoghurt drankje Lassi. Ze verkopen Lassi op elke hoek van de straat, maar aangezien de hygiëne in India wel eens te wensen over laat, zou ik je adviseren om toch vooraf te informeren waar je het met een gerust hart kan drinken. Wij werden niet ziek, dus Lassiwala is een betrouwbaar adres.
Lassi is gemaakt van gemalen ijs, ijskoud water, yoghurt en suiker of honing. Het is een heerlijk verfrissend drankje en het is perfect na het eten van een pikant gerecht om je mond te blussen.
Historisch centrum Jaipur
We zetten de fietstocht verder en rijden door de Ajmeri poort het historisch centrum binnen. Jaipur ontleent zijn bijnaam Pink City aan de vele, roze geschilderde huizen. We fietsen door nauwe steegjes en worden overal vriendelijk begroet door voorbijgangers.
In 1876 werd de stad roze geschilderd ter gelegenheid van het bezoek van de Prins van Wales. Men koos voor roze omdat dat de kleur van gastvrijheid was.
Tempels in Jaipur
De volgende stop is een bijzondere. We bezoeken de tempel Govind Dev tijdens het gebed. Honderden mensen staan voor een soort podium te wachten. Blijkbaar zal het gordijn over enkele minuten openschuiven zodat ze het beeld van lord Krishna kunnen zien. Het volk blijft toestromen en op een gegeven moment beginnen alle mensen te zingen. Het is een heel erg hypnotiserend gezang en het lijkt dan ook of het hele gezelschap in trance raak. Plots schuift het gordijn open en vliegen alle armen in de lucht. Ze hervatten hun gezang en enkele minuten later is de dienst achter de rug. Heel bijzonder.
Iedereen loopt trouwens rond de tempel en veel mensen stoppen een keer om met hun handen in de lucht, tegen de muur van de tempel, te bidden.
Naast de tempel staat een soort overdekte markt die momenteel gerestaureerd wordt. Het plafond is echt een meesterwerk. De overspanning is gigantisch groot en haalde zelfs het Guiness Book of World Records.
Locale markten in Jaipur
Na de tempel fietsen we verder tot aan een locale markt waar ze bloemen, groenten en fruit verkopen. Het ziet er allemaal heerlijk uit en het is geweldig om deel uit te maken van dit kleurrijke tafereel. Hoewel Jaipur toeristisch is, lijken we hier toch de enige toeristen te zijn.
Thee proeven in Jaipur
Daarna stoppen we aan een populair theehuisje. De thee nemen we mee naar het dak van het gebouw, waar we genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Geweldig om te zien wat er zich achter de gevels van de huizen afspeelt. Heel de stad blijkt namelijk vol te staan met verwaarloosde oldtimers.
Bombay mix
We rijden ook nog door Namkeenwali gali, de straat die bekend staat voor de zogenaamde Bombay Mix (pikante snacks waar ze in India dol op zijn). We stoppen aan een van de stalletjes en proeven de originele Shankar Namkeenwala en een paar andere pikante snacks (ze zien er een beetje uit als rijst).
Albert Hall Museum
De drie uur durende trip eindigt aan het Albert Hall Museum. Dit architecturaal hoogstandje is een van de populairstse toeristische attracties in Jaipur. Het werd in 1876 gebouwd als concertzaal, maar tegenwoordig doet het dienst als museum. Rondom het gebouw krioelt het van de duiven. Het San Marco plein in Venetië is er niets tegen.
Hawa Mahal of Paleis der Winden
Om de hoek van de Albert Hall ligt Hawa Mahal, waarschijnlijk een van de bekendste gebouwen van Jaipur. Uiteraard hebben we daar nog snel een stop gemaakt. Hawa Mahal is niet echt een gebouw, maar enkel een gevel. Achter deze gevel van roze zandsteen met 953 ramen, balkons en nissen zijn geen kamers maar enkel gangen. Van hieruit konden de haremvrouwen van de Maharadje van Rajasthan de jaarlijkse parade en het dagelijkse leven gadeslaan, zonder dat zij zelf gezien werden. Door de bijzondere architectuur waaide er altijd een briesje, vandaar de bijnaam Palace of Winds of Palace of the Breeze.
In India zou ik nooit zelf met de auto rijden, laat staan met de fiets. Onder begeleiding van een goede gids, is het echter een fantastische manier om de stad te verkennen. Je komt in kleine steegjes en ziet hoe de locals aan hun dag beginnen. Je geniet van de indrukwekkende architectuur en proeft betrouwbaar streetfood. Ik neem de geuren en kleuren van deze prachtige stad voor altijd met me mee.
Een dag was achter veel te kort om al het moois van Jaipur te ontdekken. We hebben nu in elk geval een goede reden om weer te keren.
Wil je nog meer lezen over Jaipur? Dat kan in de volgende blogpost.
Wil je meer lezen over Rajasthan, dan kan dat hier..
Bewaar deze pin voor later!