Bijna een jaar geleden gingen we op zoek naar een bestemming voor de krokusvakantie. Na enig surfen vonden we super goed geprijsde tickets naar Bangkok. Meestal reizen we tijdens onze vakanties van de ene plaats naar de andere, maar het leek ons wel leuk om een keer een weekje op één plaats te verblijven. Na enig speurwerk dachten we dat we ons in Bangkok wel een hele week zouden kunnen amuseren en werden de tickets naar Thaise hoofdstad geboekt.
Algemene info over Bangkok
Bangkok is de hoofdstad van Thailand en ligt langs de rivier Chao Phraya die uitmondt in de Golf van Thailand. De rivier is één van de belangrijkste verkeersaders doorheen de stad. Met 7 miljoen inwoners en als, na Hong Kong, de meest bezochte stad ter wereld, kan je je voorstellen dat het hier altijd een drukte van jewelst is.
De stad werd gesticht in 1782 door Rama I en is één van de snelst groeiende steden ter wereld. Deze bruisende stad heeft een populair nachtleven, tal van musea, tempels en paleizen. Er zijn heel wat parken en het is een paradijs voor foodies.
De stad is ingedeeld in een aantal wijken:
- Thon Buri: dit stadsdeel was vroeger de hoofdstad van Thailand en heette destijds Ban Kok. Toen Rama I naar de overkant van de rivier verhuisde, nam hij de naam mee. Er kwam pas in 1932 een brug tussen de 2 stadsdelen waardoor Thon Buri pas in 1971 bij Bangkok ging horen. De belangrijkste bezienswaardigheid hier is de tempel Wat Arun.
- Oude Stad: dit is het historisch centrum van de stad met tal van tempels. Hier vind je prachtige staaltjes Thaise architectuur met als belangrijkste bezienswaardigheden het Koninklijk Paleis en What Po.
- Chinatown: vroeger woonden de Chinezen in het gedeelte dat nu de oude stad is. Toen Rama I verhuisde, verhuisden zij ook. Het is hier altijd een en al bedrijvigheid. Er staat dag en nacht file in de hoofdstraten Yaowarat en Charoen Krung en in de kleine straatjes zit de ene handelaar naast de andere. In bijna elke straat vind je een Chinese tempel. Een fietstocht door deze buurt is een absolute aanrader.
- Dusit: dit is het rustigste deel van de stad. Brede straten, parken en historische gebouwen vormen hier het straatbeeld. Dit stadsgedeelte is ontworpen naar Europees model en het is nog steeds de koninklijke wijk met als belangrijkste bezienswaardigheden het Dusit park, de huidige koninklijke woonplaats, het koninklijk museum en Wat Benchamabophit (marmeren tempel).
- Moderne stad: het zakelijk centrum van de stad ontstond in de 19de eeuw. Er zijn hier massa’s shoppingcentra en in de oude Farangwijk vind je nog heel wat sporen uit de koloniale tijd.
Reizen naar en in Bangkok
Mijn man was er opnieuw in geslaagd om betaalbare businessclass tickets te boeken. Wij vlogen met British Airways van Amsterdam, via Heathrow, naar Bangkok. Die laatste vlucht duurt bijna 12 uur dus dan is het geweldig dat je zetel helemaal plat kan. Als je 8 uur kan slapen tijdens je vlucht, kom je toch behoorlijk uitgerust aan. Bovendien is het geweldig dat je overal de ‘fast lane’ kan nemen waardoor wachttijden aan de douane en handbagage controle tot een minimum worden beperkt.
In Bangkok zelf verkozen wij de tuk tuk boven een taxi. De tuk tuk is uiteraard een stuk authentieker en het gaat ook veel sneller want ze zigzaggen als een gek door het verkeer. Ze zijn iets duurder dan een taxi, maar zelfs dan is het nog vrij goedkoop. Voor 5 euro ben je echt al een heel eind op weg. Afdingen is wel de boodschap want de tuk tuk chauffeurs bedriegen je met de glimlach.
Hotels in Bangkok
Nergens zijn er zoveel hotels als in Bangkok. Van super goedkope hostels tot extreem dure high end hotels. Wij vielen voor de charme van het kleinschalige boutique hotel Chakrabongse Villas. Deze koninklijke residentie ligt aan de oever van Chao Phraya en heeft een fantastisch uitzicht op Wat Arun. Als je buitenkomt, wandel je in enkele minuten naar Wat Pho en het koninklijk paleis. Het is dus echt een toplocatie.
Meer info over deze hidden gem vind je hier.
Eten in Bangkok
Thailand is alleen al omwille van het heerlijke eten een bezoek waard. Bovendien is het ook nog super goedkoop. Wij aten elke dag streetfood en meestal heb je voor minder dan 5 euro per persoon een heerlijke maaltijd inclusief een drankje.
De meeste Thaise huizen hebben geen keuken omdat je op elke hoek van de straat, en overal daartussen, stalletjes vind waar je een hapje kan eten. Het is absoluut niet sjiek, je zit aan een gammel tafeltje op een plastic stoel maar het is wel veilig (lees hygiënisch). Dat laatste is proefondervindelijk bewezen door mezelf. Ik heb namelijk erg gevoelige ingewanden, maar ik heb me toch 2 keer per dag tegoed gedaan aan al dat lekkers op straat. En guess what, nergens last van gehad.
Streetfood als culinair hoogstandje
Voor de echte foodies zijn er 2 adresjes die je absoluut niet mag missen.
- Jay Fai: de eigenares, Fai, wordt ook wel de Queen of Thai Street Food genoemd. Haar krabomelet is zo heerlijk dat ze er in december 2017 een Michelinster voor kreeg. Als je een keer een Michelinsterren maaltijd wil eten voor een prikje, dan ben je hier aan het juiste adres.
- Thipsamai: 50 meter verder serveren ze dan weer de beste Pad Thai van Bangkok. Vooral de versie met grote garnalen en ei is heerlijk! Ook hier moet je het voor de prijs niet laten. Wij aten met 2 personen voor 18 euro. Verwacht echter geen witte tafelkleden en lekkere wijntjes. Water of fruitsap (uit een flesje) en liefst zo snel mogelijk eten want buiten staat een hele rij. Als je iets rustiger wil eten, reserveer je best een paar weken op voorhand. Je zit dan in het achterste gedeelte van het restaurant waar het net iets rustiger tafelen is
Tip: ga een half uur voor openingstijd aanschuiven zodat je zeker bent van een plaatsje. Laat je niet afschrikken door de lange rij want ze wokken hier aan hoge snelheid.
Op de hoek van de straat staat nog een verzameling stalletjes waar ze heerlijke sate’s en andere lekkernijen verkopen.
In het moderne gedeelte van de stad, vind je aan de ingang van Erawan shoppingcenter ook een verzameling stalletjes waar ze o.a. Pad Thai, noodles with prawns, saté en zalige smoothies verkopen.
Probeer naast de alombekende Pad Thai ook eens rijst met Thaise omelet en neem als desert sticky rice with mango. Onze jongste zoon is verslaafd aan beide gerechten.
Behalve eten kan je uiteraard nog veel meer doen in Bangkok. In de volgende blogpost lees je meer.
Bewaren voor later? Pin deze afbeelding.