Champagne kan je het hele jaar door wel te drinken. Die poppende kurken hoeven echt niet alleen tijdens feestelijke gelegenheden te horen te zijn. Daarbij komt dat deze schuimwijnen vaak ook nog eens perfect passen bij veel gerechten. Zo zijn Champagne en Prosecco multi inzetbaar en hoef je niet lang te reizen om je onder te dompelen in de wereld van deze schuimwijnen. De bekendste champagne routes liggen in Frankrijk en Italië
Champagne routes in Frankrijk en Italië
Champagne: de bubbel van Frankrijk
De wereld kan inmiddels niet meer om Champagne heen. De rijken pronken er maar al te graag mee en de mensen met een iets kleiner budget genieten er extra van wanneer ze een glaasje mogen nuttigen. Deze wereldberoemde bubbel is overal te krijgen en online Champagne bestellen is makkelijker dan ooit. En dan zijn er ook best Champagnes voor een schappelijke prijs.
Wat is Champagne?
Champagne is een schuimwijn die volgens een wettelijk vastgelegde methode wordt geproduceerd binnen de wettelijk afgebakende grenzen in de Franse Champagnestreek. Wijnen die niet voldoen aan de eisen mogen simpelweg geen Champagne heten. Die andere schuimwijnen kennen we als prosecco, vino frizzante, cava,....
De drie belangrijkste druiven in de streek zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.
Het vinificatieproces begint zoals bij stille wijn. Pas daarna worden de basiswijnen geblend vanuit de tank en worden de zware Champagneflessen gevuld met de blend. Daarna wordt er nog een mengsel van suiker en in wijn opgeloste gistcellen toegevoegd, de zogenoemde liqueur de tirage. Dan gaat er een kurk op de fles en mag de Champagne minimaal 15 maanden, maar soms nog veel en veel langer, rijpen in de kelder. Tijdens dit proces, de tweede gisting op fles, ontstaan de bubbels in de wijn. Dit gebeurt omdat de koolzuur die ontstaat tijdens het proces niet weg kan. Deze methode noemen we in de wijnwereld ook wel de ‘méthode traditionnelle’.
De rijping die daarna volgt zorgt voor extra gelaagdheid in de wijn en tonen van brioche, hazelnoten en amandelen.
Champagne route in Frankrijk
Wie op reis gaat naar Champagne kan niet om de schuimwijn heen. Het landschap is bezaaid met de ene glooiende wijngaard na de andere. En wanneer de oogstperiode daar is, is het in de wijngaarden een drukte van belang met plukkers en vrachtwagens die af en aan rijden om de druiven snel naar de persen te krijgen. Of u nu naar een klein dorpje gaat of naar de grote Champagnesteden als Reims en Épernay, u zult overal Champagne zien. De meest kleine, afgelegen eetcafétjes hebben de meest lekkere Champagnes op de kaart staan. Vaak van kleine wijnboeren uit de buurt die vaak meer dan het proberen waard zijn.
In de regio rond Reims loopt een 700 km lange champagne route, 'Route Touristique du Champagne'.
De 5 belangrijkste champagne routes in Frankrijk:
1. Champagne route Côte des Bar
Deze champagne route in het zuidelijk deel van de champagne streek voert je van het ene pittoreske dorpje naar het andere. De route loopt van Bar-sur-Seine naar Bar-sur-Aube.
Onderweg passeer je o.a. Colombey-les-Deux-Eglises waar de graftombe van Charles de Gaulle staat.
De regio telt 98 wijnbouwers, 8 champagnehuizen en 7 coöperatieven. Keuzen genoeg dus op deze champagne route. Vergeet zeker niet om de kleinere champagneboeren te bezoeken. Wie weet ontdek je wel een onbekend pareltje.
2. Champagne route Massif de Saint Thierry
Deze champagne route start in de champagne hoofdstad, Reims. De route loopt langs 4 gerenommeerde champagnehuizen: Pommery, Taittinger, Francis Boulard en Ariston Père et Fils
Tip van WorldWideWendy: reserveer tijdig een afspraak voor een champagne degustatie in deze champagnehuizen.
3. Champagne route Montagne de Reims
Ook deze champagne route vertrekt in Reims. Tijdens het eerste gedeelte van de rit passeer je de kleinere champagnehuizen, maar als je Epernay nadert, komen de grote kleppers. Bezoek Moët et Chandon, Pol Roger en Mercier. De route loopt dwars door het Parc Naturel Regional de La Montange de Reims.
4. Champagne route Côte des Blancs
Deze champagne route loopt tussen Epernay en Sézanne. Ook hier passeer je weer charmante dorpjes en uitgestrekte wijngaarden. De bekendste champagnehuizen langs deze route zijn Pierre Gimonnet et Fils, Jean Milan et Fils en Pierre Pinard.
5. Champagne route Vallée de la Marne
Ook deze laatste route door de champagne start weer in Epernay. De route slingert zich door de Marnevallei en volgt de loop van de rivier. Een must visit langs deze route is Tribaut, het eerste champagnehuis dat toegankelijk was voor bezoekers. Als je tijdens de lente naar de champagne reist, moet je bij Charlier et Fils langs want dan staat heel het domein in bloei. Op deze champagne route passeer je o.a. het uitzichtspunt over het kasteel Boursault à Venteuil. Hier vind je de champagne der champagnes, Dom Perignon.
Eten bij Champagne
Champagne is een typisch aperitief, maar kan ook een prima begeleider zijn van allerhande gerechten. Zo vormen veel visgerechten uitstekende combinaties. Denk aan garnalen, kreeft, zalm, oesters en sint-jakobsvruchten. Maar ook vleesgerechten kunnen prima naast een glas schuimwijn worden gezet. Te denken valt aan varkensvlees met bijvoorbeeld wat vijgen of verse worst met aardappelpuree en jus. Gerechten met truffel en paddenstoelen vormen ook een mooie combinatie met Champagne. Zelfs een handje met gebrande en gezouten noten, kaaskoekjes of een zakje chips passen uitstekend.
Prosecco: de bubbel van Italië
Frankrijk ademt Champagne, maar Italië ademt Prosecco. De belangrijkste druif die voor deze Italiaanse schuimwijn wordt gebruikt heet Glera. Prosecco wordt in het noorden van het land geproduceerd, maar het type Prosecco hangt onder meer af van de productiemethode. Zo kan Prosecco worden gemaakt op de traditionele methode, zoals in Champagne, of op de Charmatmethode, waarbij de stille basiswijn een korte tweede gisting ondergaat in een afgesloten roestvrijstalen tank. De periode van gisting en lagering is zo veel korten dan Champagne. Dat verklaart onder meer het grote prijsverschil.
Spumante of frizzante
In de winkel kunt u vaak kiezen tussen een spumante of een frizzante. De frizzante is vaak een wat meer simpele Prosecco met een druk van 1 tot 3 bar. Deze flessen hoeven dan ook geen Champagnekurk, een schroefdop volstaat. De spumante is vaak wat beter van kwaliteit en heeft een druk van 3 tot 6 bar.
Champagne route in Italië
Van oorsprong komt Prosecco uit een gebied rond de plaatjes Asolo, Conegliano en Valdobbiadene in de Italiaanse streek Veneto. Inmiddels is het productiegebied van Prosecco veel groter, maar de beste wijngaarden zijn nog altijd te vinden tussen Conegliano en Valdobbiadene. De druivenstokken in de wijngaarden van de Cru Cartizze zijn erg oud, aangezien ze vaak pas vervangen worden als ze dood zijn. Mede hierdoor is een Cartizze Prosecco ook erg rijk van smaak.
De beste Prosecco wijnen mogen de DOCG Prosecco Conegliano Valdobbiadene op het etiket voeren. De Prosecco DOC volgt daarna. Dit betreft een groter productiegebied dat zich uitstrekt over meerdere provincies. Deze Prosecco DOC wijnen zal men het vaakst tegenkomen in de supermarkt. De wijngaarden bevinden zich op grote vruchtbare vlakten, in tegenstelling tot de heuvels waar de wijngaarden van Prosecco Conegliano Valdobbiadene DOCG aangeplant zijn.
De wijngaarden in Veneto zijn in 2019 op de Unesco Werelderfgoed geplaatst. De druiven voor de productie van de Italiaanse prosecco en vino frizzante komen van deze heuvels.
La Strada del Prosecco
La Strada del Prosecco of Strade del Vino Prosecco is de route van de prosecco, de tegenhanger van de Franse champagne route. De route is 47 km lang en slingert zich door adembenemende landschappen en langs charmante dorpjes en historische kastelen.
Deze champagne (of prosecco) route start in Congeliano waar je de oudste wijnbouwschool van Italië vindt. Verder zie je hier nog 14de eeuwse stadsmuren en een prachtig kasteel vanwaar je uitzicht hebt over de oneindige wijngaarden.
Onderweg passeer je talloze 'cantina's' waar je terecht kan voor een proeverij van de plaatselijke prosecco of vino frizzante.
Glera
Prosecco moet minimaal voor 85% gemaakt zijn van de druif Glera, aangevuld met maximaal 15% Verdiso, Perera, Glera Lunga en/of Bianchetta Trevigiana. Andere druiven als Pinot Bianco, Pinot Grigio, Pinot Nero en Chardonnay mogen ook, afhankelijk van waar de druiven vandaan komen. Glera vormt dus de basis en heeft van nature veel zuren in zich. Iets wat een goede basis is voor een schuimwijn. Vroeger heette de druif nog Prosecco, maar om misbruik tegen te gaan is de druif omgedoopt tot Glera en mag de naam Prosecco alleen nog maar worden gebruikt voor wijnen met de Prosecco DOC of DOCG status.
Eten bij Prosecco
Prosecco heeft vaak iets weg van een sappige peer en is frivool en bruisend. Serveer het naast een plank vol kleine gerechtjes en de borrel is compleet. Van brokkelige parmigiano reggiano tot prosciutto en van allerlei soorten chips tot een uitgebreid assortiment antipasti.
Prosecco leent zich ook uitstekend voor gezellige, frisse wijncocktails die het gehele jaar door te serveren zijn. Ideaal om gasten mee te verrassen op een feestje of borrel en nog makkelijk te bereiden ook. Zo wordt een glas Prosecco al een stuk gezelliger door er wat vruchtjes in te doen, zoals frambozen of aardbeien. Een wat meer simpele prosecco is gemakkelijk op smaak te brengen met een scheutje limoncello.
Om de wijncocktail helemaal af te maken kunt u wat citroen uitpersen op een schoteltje. Vervolgens draait u het glas om en doopt rand van het gedeelte waaruit u drinkt in het citroensap. Dip dat vervolgens weer in wat suiker en u heeft een sjiek suikerrandje. U kunt daarna de Prosecco inschenken, met of zonder toevoegingen zoals fruit of limoncello.
Heb jij ook al zin om één van bovenstaande champagne routes te rijden? Of misschien verken je liever de mooiste wijnroutes in Europa. Laat WorldWideWendy even weten wat jij favoriete schuimwijn, champagne, prosecco, cava of vino frizzante is.
Like it? Pin it!