Droom jij van een reis naar India?  Laat je dan niet tegenhouden door de vele vooroordelen en soms negatieve verhalen over dit prachtige land.  Het is niet echt een bestemming voor beginners, maar dankzij onderstaande tips ben je helemaal voorbereid voor een reis naar het subcontinent India.

1. Paspoort en visum

 
Belgen dienen te beschikken over een internationaal paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is na terugkeer.  Je hebt bovendien ook een visum nodig.  Hiervoor moet je gelukkig niet naar de ambassade want je kan online een e-visum aanvragen.  Via deze link kan je een visum voor India aanvragen in het Nederlands.   
 
Voor een e-visum moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen:
 
  • Je reisdoel moet zakelijk, toeristisch of medisch zijn
  • Je verblijf moet korter dan 60 dagen zijn
De prijs van een online visum bedraagt momenteel 84.95 euro en je ontvangt het binnen 4 dagen thuis.
 
Raadpleeg ruim voor je vertrek of deze voorwaarden nog steeds van toepassing zijn.
Day 1 Taj Mahal (23)

2. Medische info

 
  • Gele koorts: Als je vanuit Europa naar India vertrekt is een Gele koorts- vaccinatie niet verplicht.  Als je uit een land komt waar gele koorts voorkomt, moet je wel gevaccineerd zijn.
  • Malaria:  in sommige gebieden is er kans op malariabesmetting.  Informeer je dus tijdig.
  • Dengue en Chikungunya worden verspreid door muggen, maar er is geen vaccin.  Goede bescherming tegen muggen is belangrijk.
  • Zikavirus: Ook dit virus wordt verspreid door muggen.  Het is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen.  Er is geen vaccin.
  • Een inenting tegen Hepatitis A is verplicht in Azië.  Als je vaak reist zou ik adviseren om je ook tegen Hepatitis B te laten vaccineren.
  • Zorg dat je ook in orde bent met je tetanusvaccinatie.
Raadpleeg je huisarts of de website van het tropisch instituut voor je vertrek voor de recentste info..
Day 3 On The Road (32)

3. Diarree

Als ik aan India dacht, was dat het eerste dat in me op kwam.  Wij zijn echter net terug van een week in India en ik heb helemaal geen klachten gehad.  Als je dan ook nog weet dat ik de ziekte van Crohn heb, dan is dat toch bijna een mirakel?  Ik ben overtuigd dat je India kan overleven zonder buikloop als je een beetje voorzichtig bent. Voor backpackers zal het iets lastiger zijn, maar als je naar de betere hotels gaat, beperk je het risico al aanzienlijk.  

Mocht je toch nog last krijgen van de zogenaamde Delhi Belly, zorg dan dat je immodium of enterol in je koffer hebt zitten.  Vraag aan je huisarts ook een voorschrift voor een antibioticum voor’t geval je het echt zwaar te pakken hebt. Zorg dat je je medicatie in je handbagage bij hebt (tip; het formaat van de handbagage is een 55x40x20 koffer).  Mocht je koffer onverhoopt niet in India geraken, dan heb je tenminste je medicatie bij.

  • Was regelmatig je handen (ik heb altijd een ontsmettende  gel in mijn handtas zitten). 
  • Eet geen rauwkost, geen fruit dat gewassen is (wel fruit met dikke schil zoals bananen, sinaas,…  maar dus geen druiven etc.), geen ijsblokjes, geen ijs ,…   
  • Drink ook alleen water waarvan je het flesje zelf opende of ziet openen.   
  • Poets ook je tanden met flessenwater. 
  • Verder ben ik dol op streetfood, maar in India heb ik dat toch maar aan me voorbij laten gaan, hoewel het er vaak erg smakelijk uit zag.  Als je dat toch wil proberen, eet dan iets dat je ter plaatse ziet bereiden (en dat dus voldoende verhit is).   

 

Day 7 Cycling In Jaipur (33)

4. Verkeer

Ik reisde in het verleden al naar meer dan 60 landen, maar ik heb nog nooit zo’n chaotische wegen gezien als in India. Als je weet dat India, na China, het grootste aantal inwoners heeft en qua oppervlakte pas op de 7de plaats komt, is het niet onbegrijpelijk dat het overal razend druk is.  Die 1.3 miljard Indiërs moeten zich namelijk ook allemaal verplaatsen.

Onze gids omschreef het perfect: 

Op de wegen in India heb je 3 dingen nodig: good brakes, good horns and good luck. 

Er rijdens moto's,  auto’s, vrachtwagen, tuktuks en karren met kamelen.  Zet daar nog wat loslopende koeien en varkens tussen en je kan je er ongeveer iets bij voorstellen.  Iedereen toetert dat het een lieve lust is.  Op het verkeerde baanvak rijden is ook geen probleem.  Gewoon even kijken wie het meeste lef heeft en dus het langst durft door te rijden.  De weg overstreken is trouwens een ware zelfmoordpoging.  We hebben een paar keer gevraagd hoeveel verkeersdoden er jaarlijks zijn, maar die vraag werd overal ontwijkend beantwoord.

5. Het land van de selfie

Indiërs kijken vaak heel erg op naar ‘blanke’ mensen.   Ze vinden het dan ook geweldig om een selfie met je te maken.  Ik mocht het zelf aan den lijve ondervinden toen ik in het Ranthambore Fort zowat werd aangevallen door een bende scholieren die allemaal met mij op de foto wilden.  De eerste keer is strelend voor het ego, maar na 10 selfies met een grijnzende Indische puber had ik het wel gehad.

Day 3 On The Road (26)

6. De koe is een heilig dier. 

Zodra een koe geen melk meer geeft, wordt het dier vrijgelaten.  De dieren krijgen overal te eten en slijten hun dagen op straat.  Soms liggen ze zomaar midden op de weg te slapen.  

Day 1 On The Road (2)

7. Sjaal

Zorg dat jeals vrouw altijd een sjaal bij je hebt, zodat je je haren kan bedekken als je een tempel wil bezoeken.   Doe je schoenen uit voor je de tempel  binnen gaat.

Day 3 On The Road (36)

8. Alleen mannen geven elkaar een hand.

 
Vrouwen begroet je met het namasté-gebaar (handen tegen elkaar, net onder je kin)
 

9. De linkerhand- en voet zijn onrein. 

 
Raak niemand aan met je linkerhand en eet er zeker niet mee.
 

10. Wijzen, fluiten en knipogen is onbeleefd.

10 Dingen Die Je Moet Weten Voor Je Naar India Vertrekt

Nog op zoek naar een goede reisgids?