Jaipur is de hoofdstad van Rajasthan. In 1727 stichtte Maharaja Jai Singh Ii in eerste instantie de stad Amber. Toen deze te klein werd, werd het huidige Jaipur gesticht. Midden de 19de eeuw barstte de stad opnieuw uit zijn voegen en werd er ook buiten de stadsmuur gebouwd. De stad dankt haar bijnaam ‘pink city’ aan de roze kleur van vele gebouwen. In 1876 werd de hele stad roze geschilderd naar aanleiding van het bezoek van de Prins van Wales. Roze is de kleur van de gastvrijheid.
Amber Fort
De indrukwekkendste bezienswaardigheid is het fortpaleis van Amber wordt ook wel Ajmer Fort genoemd. Hier werd de stad in eerste instantie gesticht als hoofdstad van het Mogolrijk. Achteraf verhuisde de hofhouding naar het huidige Jaipur, maar voor belangrijke gelegenheden blijven de vorsten naar Amber Fort komen om de zegen van de god Shila Devi te vragen.
De citadel (Bouwwerk in een vestingstad. Bedoeld om de burgers in bedwang te houden of om bescherming te bieden tegen aanvallen van buitenaf) werd gebouwd aan het einde van de 16de eeuw op de ruïnes van een 11de-eeuws fort.
Jai Singh I voegde in de 17de eeuw nog enkele indrukwekkend gebouwen toe. In totaal bestaat het uit 4 grote delen, elk met een eigen binnenplaats.
Op weg naar Amber Fort genieten we van de omgeving. De ene keer genieten we van een prachtig landschap of een mooi gebouw, maar we worden ook regelmatig geconfronteerd met de armoede in India. Ook olifanten zijn hier, jammer genoeg, nog steeds een alledaags beeld in het verkeer.
De eerste blik op het fort is indrukwekkend. Het fort toornt hoog boven ons op een heuvel. De kilometerslange muren rondom het gebied doen je beseffen hoe groot de oorspronkelijke stad al was.
Na een flinke rit omhoog (Als je geen gids met auto bij hebt, kost je dat ongeveer 400 roepie. Uiteraard kan je de hele weg te voet afleggen) en een laatste klim te voet, betreed je het paleis.
De binnenplaatsen zijn stuk voor stuk adembenemend en je hebt overal een waanzinnig uitzicht over de stad. Vooral Jai Mandir met zijn fraaie binnentuin is spectaculair.
De Ganesh Pol vind ik persoonlijk de mooiste poort. Ze is bezet met prachtige tegels en bestaat uit 3 verdiepingen. Via deze poort kom je terecht in de privévertrekken die vroeger enkel voor de vrouwen bestemd waren. Elke vrouw had haar eigen kamertje. De Maharaja kon elke kamer via een gang bereiken zonder dat de andere vrouwen zagen wie hij bezocht. Jaloezie is blijkbaar van alle tijden.
Sheesh Mahal (Glass Palace) is een gewelfde zaal. Als er kaarsjes branden, geven de glasscherven in het plafond je het idee dat je onder een fonkelende sterrenhemel staat.
Jas Mandir was dan weer de zaal voor de privéaudiënties. Het albasten reliëfplafond is ook hier waanzinnig mooi.
Vanaf een van de zalen heb je een prachtig uitzicht op de vroegere saffraantuin.
Amber Fort is zo mooi dat er menig Bollywoodfilm werd opgenomen.
Jaigarh Fort
Jaigarh of Fort der overwinning, ligt ongeveer 15 km buiten Jaipur en waakt over de oude hoofdstad Amber. Het werd in het begin van de 18de eeuw gebouwd door Sawai Jai Singh II als militaire versterking en als schatkamer.
In een geheime, ondergrondse bergplaats zou een gigantische schat verborgen liggen. De geruchten zijn zo sterk dat de Indiase overheid het fort in 1976 voor het publiek sloot. 7 jaar lang werd er vruchteloos gezocht en werd het fort weer geopend.
Boven op het dak staat het 50 ton zware kanon Jai Van (of Jaiban) uit 1726. Dit is waarschijnlijk het grootste kanon op wielen ter wereld. Het kanon heeft een loop van 7 meter en wielen met een doorsnede van 3 meter. Voor één schot is 100 kilo kruit nodig. De kogel schiet dan wel 35 km ver. Schijnbaar is er na het eerste proefschot nooit meer mee geschoten.
Van hieruit heb je een prachtig zicht over de omgeving, Fort Amber en Jal Mahal of Lake Palace. Ook de binnentuin is absoluut een bezoekje waard.
Wil je het volledige verslag van onze reis naar India lezen? Ga dan naar 'Ontdek Rajasthan in India'.
Jal Mahal of Lake Palace
Een van de mooiste plaatsjes is Jah Mahal. Dit zandkleurige paleis ligt tussen Jaipur en het Amber Fort en staat in het midden van een blauw meer. Het lijkt alsof het paleis op het Man Sagar Lake drijft. Jammer genoeg kan je niet naar binnen. Maar installeer je even aan de rand van het meer en geniet van dit prachtige plaatje.
Jaipur proeven
India staat niet bekend om zijn uitstekende hygiëne, dus streetfood proeven is een riskante onderneming. Er zijn echter wel wat betrouwbare adresjes.
Lassi
Lassi is een traditioneel yoghurt drankje dat ze op elke hoek van de straat verkopen. De Indiërs zijn er dol op. Lassiwala (315 M I Road) brouwt deze lekkernij al sinds 1944 en is een betrouwbaar adresje om dit drankje een keer te proeven. Ze schenken de Lassi in een beker van klei die je achteraf mee mag nemen. Heb je meteen een origineel souvenir.
Thee
Indiërs zijn ook gek op thee. Passeer dus zeker één van de vele theehuizen en geniet van hun heerlijke thee. Als het water gekookt is, loop je in principe weinig risico. (don’t shoot me als je toch ziek wordt).
Bombay Mix
Zoals wij van chips of nootjes genieten, zo doen ze dat in India van hun bekende Bombay mix. Zoek een tentje dat er netjes uit ziet (informeer eventueel in je hotel naar een betrouwbaar adres) en proef een paar varianten. Opgelet: Spicy!
Historisch centrum
Een bezoek aan het hart van de stad is uiteraard een must. Ga de stad binnen dor de prachtige Ajmeri poort. Kuier door de wirwar van kleine straatjes en wees getuige van het dagelijks leven in India. Nog beter: verken de stad per fiets. Wij maakten een super toffe fietstocht door Jaipur.
Goving Devtempel
Deze bijzondere tempel is gewijd aan Govind Dev of de fluitspelende Krishna. Op een podium, achter een gordijn staat het beeld van deze god. Oorspronkelijk stond het beeld in Brindavan. Eind 17de eeuw werd het echter naar Amber gebracht om het uit de handen van de Mogolkeizer te redden.
De legende zegt dat deze tempel eerst een tuinpaviljoen van Sawai Jai Singh II was. Op een nacht sprak Krishna tot hem en eiste dat hij zijn devasthan of goddelijke woning terug kreeg. Jai Singh verhuisde en plaatste het beeld Govind Dev in de tempel als beschermgod van de heersers van Jaipur.
Wij woonden een dienst bij in deze tempel. Honderden Indiërs verzamelden zich voor het podium en startten een hypnotiserend gezang. Op het moment dat het gordijn voor het podium opende, gingen alle armen de lucht in. Na enkele minuten sluit het gordijn en is de dienst voorbij. Vreemd, maar zeer bijzonder.
Bekijk ook even de overdekte plaats naast de tempel. Deze gigantische overspanning haalde zelfs het Guiness Book of World Records.
Locale markten
India is een land van duizenden geuren en kleuren. Op de plaatselijke markten ervaar je dat ten volle. Wij bezochten de Johari Bazaar, een openluchtmarkt, waar verkopers hun groenten en fruit aan de man brengen. Alles ziet er overheerlijk uit, maar ik heb het niet gewaagd om iets te proeven.
Ook een bloemenmarkt is een bezoek waard. Koop hier een slinger van goudsbloemen om te offeren in één van de tempels.
Albert Hall Museum
De eerste steen van dit waanzinnig mooie gebouw werd in 1876 gelegd door de Prince of Wales. Ze wisten toen nog niet welke bestemming het gebouw zou krijgen. Een school, een cultuurhuis of gemeentehuis, alles was nog mogelijk. Uiteindelijk werd het een museum.
Binnen vind je een 9 meter lange phad (rol stof) waarop taferelen uit het leven van Pabuji, een 14de-eeuwse volksheld, zijn geschilderd. Het museum bezit ook een van de grootste Perzische tuintapijten ter wereld.
Hawa Mahal of Paleis der Winden
Dit vreemde gebouw is één van de hoogtepunten en het symbool van Jaipur. In feite is het zelfs geen gebouw, maar enkele een gevel met daarachter lange gangen. Hawa Mahal werd gebouwd voor de haremvrouwen van de Maharadja van Rajasthan. Van hieruit konden zij de jaarlijkse parade en het dagelijks leven gadeslaan zonder dat ze zelf werden gezien. Van ver lijkt het gebouw op de mukut of kroon die de god Krishna dikwijls draagt.
Jantar Mantar
Dit hoogtepunt hebben wij door tijdsgebrek jammer genoeg gemist. Sawai Jai Singh II liet destijds 5 observatoria bouwen, waarvan dit het best bewaard bleef. Jai Singh was enorm geïnteresseerd in astrologie en de 16 instrumenten die hier gebouwd werden tussen 1728 en 1734 lijken wel gigantische sculpturen. Een aantal van deze instrumenten worden nog steeds gebruikt om de zomerhitte en de duur en intensiteit van de moesson te meten. Zo voorspellen ze de kans op overstromingen en hongersnood. Het hele park staat op de Unesco Werelderfgoedlijst.
Credits: Nomadic Shoes Follow Susan on Instagram.
Credits: Tripgourmets.
Credits: Second-Half travels. Follow Ingrid on Instagram.
Uiteraard heeft Jaipur nog meer te bieden, maar om deze 10 bezienswaardigheden te bezoeken, heb je al 2 of 3 dagen nodig.
Heb jij nog bijzondere dingen in Jaipur gezien? Deel ze dan hieronder in de reacties.
Is roze je kleur niet, reis dan door naar Jodhpur, de blauwe stad van Rajasthan.
Bewaar deze voor later!