Ik sta in de startblokken om voor de 3de keer naar Zuid-Afrika te vertrekken. Tijdens die reizen verzamelde ik heel wat tips. Het is één van de weinige landen waar ik eindeloos naartoe zou kunnen reizen. 20 jaar geleden was ik er voor het eerst, samen met mijn man, tijdens onze huwelijksreis. 2 jaar geleden gingen we met mijn ouders, onze kinderen en het gezin van mijn zus naar Sabi Sands voor een waanzinnige safari. En nu vliegen we naar Kaapstad om het grootste deel van de Tuinroute over te doen. Mijn ouders en onze kinderen reizen mee.
Als je je eerste trip naar Zuid-Afrika gaat, moet je je 2 belangrijke vragen stellen:
- Hoeveel tijd heb ik?
- Wat wil ik precies zien?
Als je een paar weken vrij kan nemen, kan je het hele land verkennen. Jammer genoeg heb je meestal maar 1, 2 of 3 weken vrij en dan moet je keuzes maken. Hierbij bezorg ik je een paar tips over de eindeloze mogelijkheden.
Safari tips Zuid-Afrika
Wil je op safari, dan vlieg je best naar Johannesburg. Van daaruit reis je door naar één van de vele safariparken. Krugerpark is het bekendste park, maar ik vind het persoonlijk geen aanrader. In de nabijgelegen privéparken zijn betere accomodaties en krijg je een authentiekere belevenis. Maar dat is uiteraard mijn persoonlijke mening. 4 à 5 dagen safari is ook meer dan voldoende. Het is vrij vermoeiend omdat je erg vroeg uit bed moet (en dat is voor mij echt een straf). Een verlenging aan één of ander tropisch strand is dan ook geen overbodige luxe. Denk aan Mauritius of Mozambique.
Voor deze reis heb je maar een dag of 8 nodig. Het is uiteraard wel een lange vlucht (12 à 13 uur vanuit Brussel of Amsterdam) voor een reis van een week, maar je hebt geen jetlag. Tijdens de winter lopen ze in Zuid-Afrika één uurtje voor, maar tijdens de zomer is zelfs helemaal geen tijdverschil. Daarom vind ik een weekje Zuid-Afrika toch te doen.
Heb je nog genoeg energie om na je safari verder te reizen, dan kan je er de Panoramaroute aan vast plakken. Pilgrim’s Rest, Blyde River Canyon, De 3 Rondavels, Mpumalanga,…. Trek hier ook nog een weekje voor uit. Voor meer tips over de Panoramaroute lees je verder in Zuid-Afrika deel 1.
Wijndegustaties tips Zuid-afrika
Grote fan van lekker eten en drinken? Dan moet je in de buurt van Stellenbosch zijn. In dit geval vlieg je beter naar Kaapstad. Ongeveer 25 km verderop vind je de wijnregio rond Stellenbosch, Franschhoek en Paarl. Stuk voor stuk gezellige stadjes waar ze de heerlijk goddelijk vocht produceren. Bovendien zijn er massa's restaurants van topniveau te vinden. Een wijnhuis is hier trouwens geen Château, maar een Estate. Hier kan je je gerust enkele dagen amuseren.
De tuinroute tips Zuid-Afrika
Voor deze prachtige roadtrip vlieg je ook naar Kaapstad. Van hieruit kan je helemaal tot Plettenberg of Port Elisabeth rijden. Tijdens je reis van ongeveer 10 dagen kan je Kaapstad verkennen, walvissen spotten in Hermanus, pelsrobben bezoeken op een eilandje voor Mosselbaai, op een struisvogel rijden in Oudtshoorn, de Cango Caves bezoeken, heerlijke oesters proeven in Knysna, prachtige wandelingen maken in Tsitsikamma en zoveel meer.
Hier lees je meer over de Tuinroute in Zuid-Afrika.
Kaapstad tips Zuid-Afrika
Ook in Kaapstad kan je gerust enkele dagen spenderen. Ontdek de stad en haar leuke buurten, ga uit eten aan The Waterfront, maak een prachtige dagtrip langs Chapman’s peak en Kaap de Goede Hoop, breng een bezoek aan Robbeneiland en beklim (of in mijn geval neem de lift) naar de top van de Tafelberg. En wat dacht je van kooiduiken met witte haaien? Daarvoor moet je in Gansbaai zijn. Mijn top tip voor Zuid-Afrika is echter een helikoptervlucht boven Kaapstad. Meer daarover lees je in mijn blogpost over de belangrijkste bezienswaardigheden in Kaapstad.
En dit zijn uiteraard nog maar enkele mogelijkheden. Zuid-Afrika heeft zoveel te bieden dat je er eindeloos rond kan reizen en steeds weer nieuwe dingen ontdekken.
Anders dan anders
Wil jij een keer een heel bijzondere reis maken? Boek dan één van de bijzondere treinreizen door Zuid-Afrika. Rovos Rail en Blue train zijn super-de-luxe, Shongololo Expresss richt zich dan weer meer op de avontuurlijke reiziger. De trein brengt je langs adembenemende landschappen. Het enige wat jij moet doen is relaxed achteroverhangen en genieten. Uiteraard stopt de trein regelmatig zodat je de leukste plaatsen verder kan ontdekken. De Rovos Rail staat heel hoog op mijn verlanglijstje!
Geschiedenis in een notendop
In het South-African museum in Kaapstad zie je afgietsels van 117.000 jaar oude voetafdrukken van de Homo Sapiens Sapiens. Ben jij fan van de prehistorie dan kan je in tal van musea terecht in o.a. Kwazulu-Natal, Kimberley, Pretoria en Johannesburg. Rotsschilderingen vind je in de Sederbergen (West-Kaap) en in de Drakensbergen (Lesotho). In de buurt van Krugersdorp liggen de Sterkfonteingrotten waar ‘Mr Ples’ gevonden is. Werelderfgoed en één van de belangrijkste archeologische sites ter wereld.
In 1652 arriveerde de Nederlandse VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie). Zij probeerden in eerste instantie op goede voet te komen met de plaatselijke bevolking. Echter zonder succes. Toen de Britse kolonisten in 1820 arriveerden, liep het echter helemaal mis. De Europeanen waren in de minderheid, maar veel beter bewapend en onderdrukten de kleurlingen. Deze laatsten verloren alle rechten wat in de jaren 1950 uiteindelijk tot de fel bekritiseerde Apartheid leidde.
Op tal van plaatsen werden er goud en diamanten gevonden waardoor Zuid-Afrika aan belang won. Jammer genoeg veroorzaakte het heel wat oorlogen.
Apartheid
In 1912 werd het ANC (African Native National Congres) opgericht . In 1948 kwam echter de NP (Nasionale Party) aan de macht. Hierdoor raakten de zwarten heel wat rechten kwijt. Door een wet uit 1952 waren ze bijvoorbeeld verplicht om altijd een ‘pas’ bij te hebben waarmee ze konden bewijzen dat ze in blank gebied mochten werken. De verschillende rassen werden strikt apart gehouden. Ze mochten niet in dezelfde wijk wonen of werken en ze deelden zelfs geen begraafplaatsen. Een relatie met iemand van een ander ras was not done en leverde een gevangenisstraf op.
Uiteraard bleef de zwarte bevolking deze ongelijkheid niet pikken. In 1976 barstte de bom met vele opstanden tot gevolg. In 1990 werd Nelson Mandela eindelijk vrijgelaten. In 1990 behaalde het ANC 63% van de stemmen en werd Nelson Mandela de nieuwe president van het democratische Zuid-Afrika.
Toen wij in 1997 in Zuid-Afrika waren, zag je nog de laatste sporen van de Apartheid. Op sommige plaatsen zag je nog bordjes waarop stond dat het verboden terrein was voor zwarten. Als je een café of restaurant binnenkwam, zag je ook meteen of je in een ‘witte’ of ‘zwarte’ gelegenheid was.
Eten, drinken en slapen in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika heeft met een grote verscheidenheid aan verblijfsmogelijkheden. Van de eenvoudigste camping tot het sjieke 5 sterren hotel. Ze hebben het allemaal.
Ook op culinair gebied is er wat voor ieders smaak en ieders portemonnee. Door de gunstige koers (voorjaar 2017) is het momenteel de ideale moment om naar Zuid-Afrika te reizen.
De Zuid-Afrikanen weten wat koken is. Meerdere restaurants veroveren een plaatsje in de jaarlijkse lijst van ‘Top 100 restaurants van de wereld’.
Op wijngebied moeten ze niet onderdoen voor traditionele wijnlanden zoals Frankrijk. In de regio rond Stellenbosch produceren ze de heerlijkste wijntjes.
Handige tips en weetjes voor je reis naar Zuid-Afrika
- Reizigers uit de EU moeten op voorhand geen visum regelen. Je krijgt een tijdelijk visum bij de aankomst. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na vertrek.
- Reis je met kinderen jonger dan 18 jaar dan moet je in het bezit zijn van een meertalig afschrift van hun geboorte akte.
- Elektriciteit: 220/230 volt bij 50Hz is de meest courante netspanning. Stekker zijn 5A met 2 pennen of 15A met 3 ronde pennen. Voor de stopcontacten met 3 pennen heb je een adaptor nodig.
- Medische voorzieningen: de gezondheidszorg in Zuid-Afrika is van hoog niveau. Dr Christaan Barnard voerde in het Groote Schuur hospitaal in 1967 de eerste succesvolle harttransplantatie uit.
- In delen van het Krugerpark en aan de grens met Mozambique loop je risico op malaria.
- De Zuid-Afrikaanse munt is de Rand. Momenteel krijg je 12.5 rand voor 1 euro. Je kan overal geld afhalen aan de geldautomaten.
- Je gewone bankkaarten (dus niet je creditcards) moet je voor vertrek laten activeren voor gebruik in Zuid-Afrika. Een simpel telefoontje naar je bank volstaat.
- WIFI is bijna overal beschikbaar
- Taxfree shoppen: op de luchthaven kan je de 14% BTW op gekochte goederen terug vorderen
Wil jij ook een reis naar Zuid-Afrika maken, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Contacteer mij via wendy@se7en.be en ik help je graag op weg. Neem alvast een kijkje op Zuid-Afrika met kinderen. Zoek je iets bijzonders? Overweeg dan deze 10-daagse African Night Safari waarbij je 's nachts op zoek gaat naar wild. Een unieke ervaring!
Like it? Pin it!