Zoals jullie weten, ben ik sinds kort fan van Duitsland. Plaatsjes als Baden-Baden wisten mij te charmeren en in de betere Duitse hotels weten ze hun gasten te verwennen.
Velen associëren de Duitse keuken al gauw met Bratworst, zuurkool en andere zware kost overgoten met een flinke pul bier. Toch hebben de Duitsers ook een verfijnde, culinaire kant (hoewel een lekkere Wienerschnitzel niet te versmaden is). Duitsland heeft dan ook niet voor niets meer dan 300 sterrenrestaurants waarvan 11 met 3 sterren. Alleen Frankrijk doet het beter. Twee van die 3 sterren restaurants, Schwarzwaldstube en Bareiss, zitten in het dorp Baiersbronn, midden in het Zwarte Woud. In Nedersaksen zit Wolfsburg, een andere topper.
Bij Duitse wijn denken we dan weer gauw aan goedkope, zoete wijntjes. Duitsland heeft echter 13 wijngebieden waar ze wijn van hoogstaande kwaliteit maken.
Vakantie Duitsland en Niedersaksen nodigden mij onlangs uit voor een heuse kookworkshop. Ik deel graag een aantal heerlijke recepten uit de Duitse keuken.
Pompoensoep
Ingrediënten
Bereiding
- schil de pompoen en halveer hem, verwijder de pitjes en snij deze in grove stukken (Tip! pompoen snijden is zwaar werk. Misschien verkopen ze in je supermarkt wel gesneden pompoen!)
- Schil de uien en snij deze ook in grove stukken
- Verwarm een soeppot op het vuur en laat er een kleintje boter in smelten. Voeg de groenten toe en laat stoven, kruid met peper en zout.
- Als de groenten mooi glazig zijn voeg de kippenbouillon toe en laat 25min koken
- Mix de soep goed door, eventueel in de thermomix tot een gladde massa.
Je kan ook nog een brunoise van butternutpompoen en gepofte pompoenpitten toevoegen:
Ingrediënten
Bereiding
- schil de pompoen en verwijder de pitjes
- Snijd het vruchtvlees in zeer fijne brunoise
- Bak krokant in een beetje olijfolie
- Afkruiden met peper en zout
Ingrediënten
- Pof de pompoenpitten in een oven van 220°C met olijfolie en grof zeezout
Varkenshaasje met witte wijnsaus en asperges
Ingrediënten
24 witte asperges
Zout/suiker/peper
8 plakjes bacon of ham
4 varkensmedaillons of een varkenshaasje voor 4 personen
250 gram room
1 glas droge witte wijn
1 sjalot
Boter
Peterselie
Bereiding
- Schil de asperges en kook ze in 10 minuten beetgaar met een snuifje zout en suiker)
- Giet ze af en wikkel de asperges per 3 in een plakje bacon
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Bak het varkenshaasje of de medaillons kort aan en leg ze in een ovenschaal.
- Bak in dezelfde pan de aspergebundeltjes kort aan
- Leg de aspergebundeltjes op het vlees
- Voor de saus:
- Smelt boter in een pannetje en fruit de sjalotsnippers. Blus met witte wijn. Kook in en giet er room bij. Verwarm tot het gaat binden. Voeg eventueel nog wat geraspte kaas toe. Kruiden met peper en zout en strooi er wat gehakte peterselie over.
- Giet de saus bij in de ovenschotel en zet alles nog 15 à 20 minuten in de oven.
Heerlijk met gekookte krielaardappeltjes!
Tip: bereid alles voor zodat je de schotel op het laatste moment alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Jij kan lekker bij je gasten blijven zitten en tovert moeiteloos een topgerechtje op tafel.
Rabarbertaart met vanillesaus en bosvruchten
Ingrediënten
Bereiding
- Spoel de rabarberstelen en snijd de taaie uiteinden eraf. Schil de stelen met je dunschiller en snij ze vervolgens in stukjes van een halve tot één centimeter dik
- Doe alle stukjes rabarber in een ruime mengkom. Doe er de suiker bij en de bloem. Meng alles goed
- Schep de rabarber met suiker in een grote zeef en laat ze een kwartiertje uitlekken.
Kruimeldeeg
- Rol het kruimeldeeg uit op 2mm
- Bakvorm invetten met gesmolten boter en bepoeder met een beetje bloem
- Bedek de taartbodem met de lap deeg en druk het deeg stevig aan in de randjes, snij de overlappende stukjes weg.
- Laat de taartbodem opstijven in de koelkast
- doe de petit beurre koekjes in de meibeker van de blender en mix ze fijn
- Haal de taartvorm uit de koelkast en strooi de gemalen koekjes egaal over de bodem.
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Vul de taartvorm met de mengeling van de uitgelekte blokjes rabarber, suiker en bloem en verdeel enkele klontjes boter erbovenop.
- Bak de taart ongeveer 30 minuten op 180°C in de voorverwarmde oven.
- Laat de taart na het bakken goed afkoelen en haal ze vervolgens uit de vorm.
- Klop de eierdooiers op met de suiker tot een witte, schuimende massa. Kook de melk en room met het vanillestokje.
- Roer de melk en room door de eidooiers, zeef en laat zachtjes indikken zonder koken (max 80°C)
Mijn all time favourite! Past bij alles!
- Smelt de boter, water en suiker in een grote pot en laat lichtjes bruinen
- Voeg de bosvruchten toe, roer goed om
- Laat de massa gedurende 30 min zachtjes pruttelen
- Laat afkoelen
Ga zelf met bovenstaande recepten aan de slag en verras je vrienden met een Duitse menu. Of nog beter, boek een tripje naar Duitsland en ga het ter plaatse proeven.
Like it? Pin it!