Enkele maanden geleden waren we aan het brainstormen over de bestemming tijdens de herfstvakantie. Op een avond kom ik thuis, na een etentje bij een Indonesische sterrenchef en ik vertel dus dolenthousiast dat je volgens hem naar Bali moet voor de heerlijke keuken. Blijkt dat mijn man tijdens mijn afwezigheid super goedkope businessclass tickets naar Singapore gevonden heeft. Van daaruit vlieg je voor 80 euro naar Bali. Great minds think alike! Tickets geboekt en plannen maar!
Algemene info
Bali is een van de vele Indonesische eilanden. Het ligt ten Oosten van Java en is ongeveer 5600 km² groot. Het eiland heeft ruim 4 miljoen inwoners. Het is een groen eiland met prachtige stranden en een rijk cultureel erfgoed. De overgrote meerderheid van de bevolking is Hindoe.
Reizen naar Bali
Het nadeel van goedkope tickets is dat je wel wat moet overstappen. Voordeel is dan weer dat ik binnenkort een blogpost kan wijden aan de business lounges die we bezochten.
Onze reisroute:
Amsterdam – London Heathrow – Bangkok – Singapore – Bali
Niet van de poes, maar aangezien je in het vliegtuig helemaal plat kan liggen, viel het best wel mee.
De terugreis was trouwens wel wat rustiger. We vlogen van Bali naar Singapore waar we nog 2 nachten verbleven. Daarna zag ons vluchtschema er als volgt uit:
Singapore – London Heathrow – Amsterdam
We vlogen met British Airways en de vlucht van Bangkok naar Singapore werd uitgevoerd door Cathay Pacific (ongeziene service en een spiksplinternieuw vliegtuig).
Wist je dat? London Heathrow is de grootste luchthaven van Europa, maar heeft slechts 2 startbanen. Met grote files tot gevolg.
Hotels in Bali
Aangezien wij wel van een lekker hapje eten houden, adviseerden vrienden ons om The Mulia in Bali te boeken.
Het hotel is vrij modern, ligt aan een prachtig strand en is een paradijs voor foodies. Echt, wij hebben al heel wat hotels gezien, maar het eten dat ze hier serveren is buitengewoon. Het ontbijtbuffet was eindeloos. Er is een gedeelte Westerse keuken waar ze je omeletje à la minute bakken, heerlijke croissants, krokant gebakken spek, bonen in tomatensaus,…. Het is er allemaal. Het Aziatische gedeelte is echter de max. Een buffetje waar je zelf kan beslissen wat je in je noodlesoepje wil, heerlijke gerechtjes uit China, Japan, Indonesië, een gigantische sushi bar,... teveel om op te noemen.
’s Avonds hebben we 1 keer het buffet getest en ook dat was van ongezien niveau. Geen bakken met klaargemaakte gerechten die de hele avond staan te sudderen. Alle gerechten worden ter plaatse bereid. Wil jij je stukje vlees of vis saignant, dan is het ook echt saignant. Voor de wokgerechtjes kies je zelf de ingrediënten en de kok tovert in enkele minuten een heerlijke gerechtje voor je klaar.
Toen onze zoon het dessertenbuffet ontdekte, werd hij helemaal lyrisch. De grootste chocoladefontein die je ooit zag, spiesjes fruit, verse koekjes, tiramisu, chocomousse, creme brulée, verse pannenkoekjes met cocosvulling, suikerspinnen,…. Kortom, heaven.
Aan het strand kan je het grill restaurant testen. Wij aten hier een plateau gegrilde schaaldieren. Heerlijk! Ook het Japans restaurant met show cooking zag er veelbelovend uit.
De kamers in het hotel zijn heel ruim, de badkamer is gigantisch en de bedden fantastisch!
Het hotel beschikt over meerdere zwembaden, allen geflankeerd door gigantische beelden. De ligbedden zijn top en er ligt overal een handdoek voor je klaar. Elk zwembad heeft bovendien een eigen poolbar.
Hou je meer van een hotel in traditionele, koloniale stijl, dan moet je bij de buren zijn. Wij gingen een kijkje nemen bij St. Regis Bali Resort en dat zag er ook fantastisch uit.
Reis je met kleine kinderen, lees dan de blogpost van Reis met kinderen. Bij hen vind je veel info over Bali met kinderen.
Reisplanning Bali
Via een kennis die vaak naar Bali reist, leerden we Ketut kennen. We huurden hem in om ons op korte tijd zoveel mogelijk van zijn eiland te tonen. Ik hoor je denken ‘een privéchauffeur, wat kost dat?’. Voor amper 42 euro neemt zo’n chauffeur je 8 uur per dag mee op sleeptouw. Hij toont je de mooiste plekjes, kent overal de weg en weet je allerlei interessante weetjes te vertellen. Zelf kan je ongestoord van het fabelachtige landschap genieten. Absoluut een aanrader! Als je naar Bali wil, mag je mij altijd contacteren en dan deel ik de contactgegevens van Ketut graag.
DAG 1 route Zuid-Bali
Wij logeerden in Nusa Dua en Ketut pikte ons op aan het hotel. Onze eerste stop bracht ons naar Dreamland beach.
Dreamland Beach ligt in het Zuiden van Bali, vlakbij het plaatsje Kuta. Het is heel erg populair vanwege de ligging tegen een hoog klif. Het heeft schitterend wit zand en is een perfecte locatie voor beginnende en gevorderde surfers. Er zijn tal van gezellige barretjes en in de omgeving zijn veel hotels.
Net als op vele andere stranden kan je hier genieten van een fabelachtige zonsondergang.
Op 12 oktober 2002 werd in het nabijgelegen dorp Kuta een bomaanslag gepleegd waarbij meer dan 200 doden vielen. De Balinezen zijn nog steeds heel erg onder de indruk van deze daad van terreur. ok in 2005 werd er een aanslag gepleegd. Het is triest dat dergelijke daden tegenwoordig ook in onze omgeving schering en inslag zijn.
Padang Padang Beach ligt in het Zuidwesten van Bali in de buurt van Uluwatu. Ook dit is weer een prachtig wit zandstrand, langs een klif. Het water is hier heerlijk rustig. Op dit strandje vonden opnames plaats voor de film Eat, Pray and Love met Julia Roberts.
Daarna was het tijd voor de eerste van vele tempels, Pura Luhur Uluwatu. Het is meteen een van de heiligste tempels op Bali en een prachtig voorbeeld van de klassieke Balinese architectuur. De oorspronkelijke tempel werd al in de 11de eeuw gebouwd en in de 16de eeuw herbouwd. Tot het begin van de 20ste eeuw was de tempel enkel toegankelijk voor de vorsten van Denpasar. Via een trap klim je 200 meter naar boven want de tempel staat op het puntje van een klif. Je kan de tempel zelf niet betreden, maar je hebt een goed uitzicht door de poorten.
Een veel voorkomend beeld is de zogenaamde Ganesha. Deze olifantkoppige wachtbeelden zie je bij bijna alle tempels. Ganesha, zoon van de goden Shiva en Parvati, is de god van kennis en wijsheid en de beschermheilige van reizigers. Zijn vahana, voertuig, is een muis of een rat genaamd Mashika. De Hindoes bidden tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen.
Laat je zonnebril hier in de auto. De apen die op het terrein rondlopen, zijn namelijk heel brutaal. Wij passeerden iemand die net bestolen was. Een van de apen rukte gewoon de bril van zijn gezicht.
Als je een tempel betreedt, krijg je aan de ingang een soort sari om je benen te bedekken (niet nodig als je een lange jurk of lange broek draagt).
Garuda Wisnu Kencana Cultural Park is een park van ruim 60 ha waar tal van activiteiten en festiviteiten worden georganiseerd. Momenteel is men bezig met de bouw van een monumentaal standbeeld van de god Vishnu. Met 120 meter zal het een van de hoogste en grootste standbeelden ter wereld worden.
Om de dag af te sluiten, bracht Ketut ons naar Jimbaran Beach. Hier vind je tal van restaurantjes op het strand. Onder het genot van een heerlijke schotel gegrilde zeevruchten, waren wij getuige van een huwelijk bij zonsondergang. Romantische setting, alleen jammer dat er honderden toeristen bij staan. Dat was voor mij trouwens de enige tegenvaller in Bali. Volgens de locals was het heel erg rustig omdat er veel reizen geannuleerd werden vanwege de vulkaandreiging, maar toch vonden wij het nog ongelooflijk druk. Op Instragram zie je prachtige foto’s van waanzinnige zonsondergangen op een verlaten strand. NOT. Het is overal razend druk. Mooi voorbeeld van de schone schijn die we voorgespiegeld krijgen op Instagram (Expectation vs reality aldus onze jongste zoon). Op Jimbaran is het ons echt niet gelukt om een foto te maken waar geen enkele andere toerist op staat.
In Jimbaran vind je ook de Rock Bar. Deze bar werd door CNN en The New York Times bekroond tot één van de beste barren ter wereld. Jammer genoeg zijn we hier niet geraakt.
Dag 2 route Midden Bali
De volgende ochtend stond Ketut ons opnieuw op te wachten om ons midden-Bali te laten zien. Op weg naar Ubud merkten we dat er heel wat activiteit was op straat. Blijkbaar is 1 november hier ook een feestdag en de inwoners waren druk bezig met het versieren van de straat. Overal zag je ‘winkeltjes’ verschijnen die decoratiemateriaal verkochten. Het is schijnbaar de bedoeling om je straat zo mooi mogelijk te versieren. Buren lopen af en aan met prachtige palen die ze voor elk huis plaatsen, iedereen helpt elkaar. Ook de kinderen helpen overal enthousiast mee. Wij versieren thuis, ieder voor zich, onze kerstboom. Het zou toch veel mooier zijn als we met onze buren zouden samenwerken om er ook op straat iets moois van te maken. Perfect voor de gemeenschapszin en verdraagzaamheid.
Na een flinke rit kwamen we aan in Ubud. Wat een teleurstelling! Ubud zou het culturele centrum van Bali moeten zijn. Het is een samensmelting van dorpjes en heeft ondertussen 60.000 inwoners op een gebied van amper 40 km². Volgens de reisgidsen en bloggers, moet je hier geweest zijn. Als je van luid getoeter, files, ongezellige terrasjes en winkeltjes met goedkope souvenirs houdt, dan moet je naar Ubud. Is dat niet je ding? Blijf er dan ver weg.
Aangezien we er nu toch waren, bezochten wij het Puri Saren Agung (ook wel Ubud Palace genoemd). Dit voormalige koninklijk paleis heb je echter ook op 10 minuten gezien. Het paleis ligt langs de drukke, doorgaande weg. Vlakbij vind je de art market.
In de buurt van Ubud ligt het bekende Monkey Forest. Aangezien wij bij de vorige tempels al apen genoeg hadden gezien en omdat we helemaal gek werden van de drukte, beslisten we ons snel uit de voeten te maken.
Naast theeplantages, heeft Bali ook enkele grote koffieplantages. Wij bezochten Satria Agrowisata en genoten van een heuse koffieproeverij. De meeste bijzondere en duurste koffie wordt gemaakt van uitwerpselen. Ja ja, je leest het goed. De luwak of civetkat leeft in de koffieplantages en eet bijna uitsluitend koffiebessen. Ze verteren het vlees van de bessen, maar de pitjes komen er gewoon weer uit. Door de fermentatie krijgt de boon een uitzonderlijke smaak. Een klein aantal civetkatten worden in gevangenschap gehouden, maar de echte kopi luwak wordt gemaakt van de uitwerpselen van wilde civetkatten. Voor de koffie van de tamme variant betaal je al snel 200 euro per kilo. De uitwerpselen van de wilde civetkatten worden in het bos gezocht en kosten daardoor een veelvoud. Schijnbaar kost een kilo meer dan 5000 euro. Het is ook de enige koffie die je niet gratis mag proeven.
Vandaag staat er ook nog een bijzondere tempel op het programma. Pura Tirta Emul is een Hindoeïstische tempel die in de 1ste eeuw werd gebouwd. Uit een nabijgelegen bron stroomt heilig water dat in de tempel wordt gebruikt voor reinigingsrituelen die waarschijnlijk al uit de 10de eeuw stammen. Je kan zelf aan zo’n ritueel deelnemen. Het is er dan ook ontzettend druk. Wij hebben het bij kijken gehouden. Guestbloggers Ella en Sarah namen onlangs toch deel aan het ritueel. Hoe dat ging lees je in de blogpost over hun rondreis in Bali.
Op de terugweg naar het hotel passeren we nog de prachtige Tegalalang rijstvelden. Een klein voorsmaakje van de Jutilawah rijstvelden die morgen op ons programma staan. Je kan hier dagtochten regelen die je door de rijstvelden richting een aantal mooie watervallen voeren.
Overal in Bali kom je de swastika of hakenkruis tegen. Hier heeft het symbool echter niets met nazisme te maken maar is het al eeuwlang het heiligste teken uit het hindoeïsme.
DAG 3 Noord Bali
Vandaag trekken we de heuvels in. Na een flinke rit kunnen we een eerste blik werpen op het doel van deze trip: Danau Buyan en Danau Tamblinga, de zogenaamde Twin Lakes. De meren liggen in een vulkanische krater en ze zijn enkel van elkaar gescheiden door een stukje regenwoud. Hier hangt vaak veel mist, maar wij hadden geluk en genoten van prachtige vergezichten. Je kan hier boottochten en wandelingen maken. Onderweg naar de meren vind je de ene na de andere stopplaats waar je Instagram-waardige plaatjes kan schieten. Dat gaat van eenvoudige platforms tot een houten hand waar je op kan staan. Wij lieten die aan ons voorbij gaan, maar guestbloggers Ella en Sarah schoten hier mooie plaatjes
Twinlakes vanuit de lucht!
Koop onderweg zeker een zakje pinda’s. Je komt namelijk voorbij een groep apen die zo gewend zijn aan de toeristen dat ze de noten uit je hand komen halen. Het is aan hun lijn te zien!
Daarna reden we naar de bezienswaardigheid waar ik het meest naar uit keek, de Jatiluwih rijstvelden. Jatiluwih is een dorp in het midden van Bali en ligt op een hoogte van 850 meter, waardoor het hier wat koeler is. De omliggende rijstvelden zijn waanzinnig mooi. Je foto’s hebben geen filter nodig want het is hier groener dan groen. De rijstvelden staan dan ook niet voor niets op de Unesco werelderfgoedlijst. Je moet wel entreegeld betalen om tot bij de rijstvelden te geraken, maar de 1.25 euro zijn goed besteed. Je kan door de velden wandelen of een fietstochtje boeken. Uiteraard kan je ook, net als wij, een biertje bestellen en vanop een terras in stilte genieten van één van de mooiste landschappen ter wereld. De beste reistijd is van mei tot oktober.
Het beste uitzicht heb je vanop het terras van Billy's cafe. Jammer genoeg gesloten toen wij er stonden. Gelukkig zijn er even verderop ook nog gezellige terrasjes met zicht op de rijstvelden.
Ook vandaag sluiten we de dag weer af met een prachtige tempel, Pura Tanah Lot. Deze tempel ligt aan de westkust van Bali en is vooral om zijn ligging, op een enorme rotsformatie in zee, bekend. Het is één van de meest bezochte tempels van Bali. Tanah (aarde) Lot (zee), eert de god van de zee.
Bij laag water kan je de tempel bereiken (als je er natte voeten voor over hebt). Je mag echter maar een klein stukje van het ‘eilandje’ betreden. Daar vind je een grot met een magische bron. De tempel ligt in zee, maar toch komt er zoet water uit de bron.
Volgens de legende zou de heilige Dang Hyang Nirartha hebben aangeraden de tempel te bouwen om Bali te beschermen tegen epidemieën.
Probeer deze tempel tegen de avond te bezoeken want de zonsondergang is adembenemend mooi. Enige minpunt: ook hier moet je hem weer delen met duizenden anderen.
Onze zoon zal zich deze tempel nog lang herinneren want hij werd hier aangeklampt door locals die absoluut met hem op de foto wilden.
Aan de ingang van het terrein is een ware markt ontstaan. Als je nog een goedkoop souvenir op de kop wil tikken, kan je hier je slag staan. In vergelijking met vele andere landen, zijn de Balinese verkopers absoluut niet opdringerig. Ze laten je rustig rondsnuisteren zonder dat je je verplicht voelt iets te kopen.
Onderweg naar het hotel stopten we in Kuta om te genieten van een heerlijk diner in Sangsaka.
Dag 4 route Zuid Bali
Tijdens onze laatste dag in Bali maakten we nog een korte uitstap. We bezochten Sanur beach in een van de bekendste badplaatsen van het eiland. Sanur heeft echter toch zijn charme behouden doordat de overheid beslist heeft dat gebouwen hier niet hoger dan een palmboom mogen zijn. Enkel het Grand Bali Beach hotel is hoger omdat dat er al stond voor deze regel werd ingevoerd.
Tot slot bezochten we Pura Taman Ayun (prachtige tuin) in Mengwi. Deze 17de eeuwse tempel is gewijd aan de vorsten die tot het einde van de 19de eeuw over Mengwi heersten. Het is bovendien de enige tempel die op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Het tempelcomplex heeft een hoofdpoort en een paar meru-torens. De hoogste meru heeft 11 verdiepingen. Het complex is een zogenaamde penyawangan, een plaats waar heilige plekken worden aanbieden. Er staan altaren voor de bergen Agung, Batukau en Batur. Rondom het complex liggen brede grachten. Toeristen mogen enkel rondom het complex wandelen.
Plan jij ook een trip naar Bali, neem dan zeker eens een kijkje op de pagina Vakantie Bali van Azië-Expert.
Vind je Bali te druk? Overweeg dan een verblijf op één van de andere, nabijgelegen eilandjes. Kirsten van Travelaar is helemaal gek van Nusa Penida. Check dus even of dat iets voor jou is.
De mount Agung die hier aanbeden wordt, heeft ons heel wat zorgen gebaard. De weken voor ons vertrek stond deze vulkaan namelijk op het punt om uit te barsten. In een straal van 12 km rond de vulkaan moest iedereen zijn woning verlaten. Op de dag van ons vertrek was Mount Agung al wat gekalmeerd, maar hij rommelde nog steeds. Aangezien er geen negatief reisadvies was, zijn wij toch vertrokken.
In het hotel hoorden we echter dat ze massa’s annulaties ontvingen vanwege de vulkaandreiging. Hoewel het volgens de Balinezen dus heel kalm was, vonden wij het overal gigantisch druk. Dat was voor mij dan ook de enige tegenvaller.
Bali heeft prachtige stranden, unieke landschappen, heerlijk eten en een ontzettende vriendelijke bevolking maar het is nog toeristischer dan Benidorm.