Tijdens onze citytrip naar Tokyo trokken wij één dag naar Kyoto om de Kyoto highlights te ontdekken. Met de befaamde Bullet train uit Japan is Kyoto slechts 2 uur verwijderd van Tokyo.
Kyoto in het kort
Kyoto was meer dan 1000 jaar lang de hoofdstad van Japan. In 1868 was kwam daar een einde aan en nam Tokyo die rol over.
Kyoto bevat een schat aan cultureel erfgoed en werd daarom niet gebombardeerd tijdens de 2de Wereldoorlog. Het is dan ook de enige grote stad waar je een mix aan vooroorlogse en nieuwe gebouwen vindt. Het oude Kyoto is dan ook Unesco Werelderfgoed.
De stad telt vandaag 1.5 miljoen inwoners en is het culturele centrum van Japan. Er zijn 1600 boedhistische tempels, 400 shinto-heiligdommen en talloze paleizen en Japanse tuinen te vinden. Tijdens een daguitstap naar Kyoto kan je maar een paar bezienswaardigheden bezoeken, maar het is een stad die absoluut niet mag ontbreken tijdens je reis door Japan.
Van Tokyo naar Kyoto met de Bullet Train
Japan staat bekend om zijn perfect georganiseerde treinverkeer. Tijdens je reis naar Japan is een trip met de bullet train of shinkansen dus een absolute must.
Onze bulle train vertrok in Shinjuku station, het grootste station in Tokyo. Gelukkig hadden wij een georganiseerde uitstap geboekt want in Shinjuku loop je de eerste keer gegarandeerd verloren omdat het zo gigantisch groot is.
We werden voor de juiste ingang afgezet en opgepikt door een lokale gids. Zij bracht ons naar het juiste perron. Waren wij even benieuwd of die treinen echt zo stip zijn als ze beweren! En jawel hoor, de trein arriveert op de seconde! Daar kunnen ze bij de NMBS nog iets van leren.
We hadden eerste klas tickets geboekt en namen plaats in een kraaknette, comfortabele wagon. Brede stoelen die ver achterover kunnen leunen een voetbankje, gratis WIFI en een USB-aansluiting zorgden voor een comfortabele rit op weg naar de Kyoto highlights.
Het was onze eerste heldere dag in Japan, waardoor we onderweg kilometerslang konden genieten van een waanzinnig uitzicht op de iconische Mount Fuji.
In het station stond er opnieuw een gids op ons te wachten om ons naar de juiste uitgang te escorteren.
Wil je in Japan de bullet train van Tokyo naar Kyoto nemen, dan moet je de Tokaido Shinkansen hebben. Deze 515 kilometer lange hogesnelheidslijn verbindt de stations Tokyo en Shin-Osaka. Onderweg passeer je Kyoto.
Zodra je de halte waar je afstapt hoort omroepen, moet je opstaan. De trein staat vaak maar enkele seconden stil.
Kyoto highlights
Fushimi Inari -Taisha tempel
De eerste stop bracht ons meteen naar de bekendste bezienswaardigheid van Kyoto, Fushimi Inari-Taisha. Als je ooit al eens foto’s zag van Japanse tempels, is de kans groot dat het deze Shinto - tempel was aangezien het zowat de meest gefotografeerde tempel in Japan is.
De oranje-rode houten torri’s of toegangspoorten zijn prachtig. De tempel staat dan ook niet voor niets op de Unesco Werelderfgoedlijst en is één van de highlights van Kyoto.
Laat je echter niet misleiden door de foto’s op Instagram. Daar zie je desolate doorgangen en het lijkt het alsof je alleen op de wereld bent. Niet dus! In werkelijkheid is het er vreselijk druk en moet je aanschuiven terwijl je onder de torri’s door wandelt.
Het tempelcomplex is gigantisch groot en bestaat uit 32.000 heilige torri’s verspreid over een oppervlakte van 4 km² op de hellingen van de berg Inari. Je begint onderaan met een aantal kleine torri’s. Naarmate je verder loopt, worden deze groter en groter. Naargelang de route die je neemt, kom je bij verschillende tempels uit.
De torri’s zijn geschonken door Japanse bedrijven die zo de Goden bedanken voor hun welvaart. De bouw van het tempelcomplex is gestart in het jaar 711 op een andere locatie. In 816 verhuisde de tempel naar de huidige plaats. In 1499 werd het complex geopend voor bezoek.
De tempel ligt buiten het stadscentrum maar je kan hem eenvoudig bereiken met een taxi of met de trein. Vanaf het hoofdstation in Kyoto neem je de JR Nara lijn en je stapt af bij Inari.
Uiteraard kan je ook hier weer een wens doen. Gooi een munt in de daarvoor bestemde plaats, doe je wens, klap twee maal in je handen en buig twee maal voorover. Als je niet zeker bent, kijk je even hoe de Japanners het doen.
De cherry blossoms maken het gebied rond deze tempel nog mooier!
Spot Geisha’s in Gion
Gion is een van de enige resterende Geisha-wijken in Japan. De wijk staat in schril contrast met het hypermoderne Tokyo. Hier proef je nog de sfeer van weleer. Je vindt hier smalle steegjes, typische Japanse houten huisjes en schattige theehuisjes en restaurants. Je komt regelmatig geisha’s tegen. Je herkent hen meteen aan de zijden kimono’s, witte sokken en slippers. Vaak dragen ze een pruik en is hun gezicht spierwit met knalrode lippen.
Geisha’s waren in het verleden gezelschapsdames die hun ‘klanten’ vermaakten met gesprekken op hoog niveau, dans, muziek of zang. De beschermheer van de geisha is een Danna en staat in voor het onderhoud van de deisha. Deze vrouwen stonden symbool voor schoonheid en een geraffineerde cultuur. Het waren dus intelligente dames en geen prostituees. Een geisha verdient een kleine 100 euro per uur en krijgt minstens een paar 100 euro fooi aan het einde van de avond. Een geisha inhuren als gezelschapsdame is dus een dure aangelegenheid.
Sanjusangen-do tempel
Deze boeddhistische tempel van de Tendai-sekte werd gesticht in 1164. Aan de buitenkant is het gebouw niet zo bijzonder. Het is een 120 meter lang houten paviljoen met bescheiden versieringen. De oorspronkelijke tempel uit 1164 werd verwoest door een brand en herbouwd in 1266.
De binnenkant van de tempel is echter indrukwekkend. Er staan namelijk 1001 levensgrote, houten beelden. Het zijn 1000 rechtopstaande boeddhistische godheden en 1 gigantische zittende god.
124 beelden dateren uit de 12de eeuw en de overige 876 werden gemaakt in de 13de eeuw toen de tempel werd heropgebouwd.
Jammer genoeg mag je binnen geen foto’s nemen dus moeten jullie het doen met een foto die ik van een poster nam.
Kiyumizu-dera tempel
Deze oude, houten boeddhistische tempel dateert uit de 8ste eeuw en ligt aan de voet van de rotsen. Hij dankt zijn naam (Helder Water Tempel) aan de bron die hier ontspringt. De tempel maakt onderdeel uit van het Werelderfgoed Historische Monumenten van oud-Kyoto en is dus één van de highlights van Kyoto.
Het complex bestaat uit een prachtige, oranje pagode en een tempel. Via een aantal trappen klim je omhoog en vanop een terras heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving en over Kyoto. Wij waren er in april op het ogenblik dat de kersenbloesems nog in bloei stonden en dat was prachtig. Je kan een korte wandeling maken naar een tweede, kleinere pagode een eindje verderop.
Achter de tempel ligt de zogenaamde Love Stone. Als je hier met je partner bent, moet je samen de steen aanraken. Eeuwige liefde gegarandeerd!
Aan de tempel zelf kan je bidden voor geluk. Gooi een muntje, klap twee maal in je handen en buig twee maal terwijl je je wens doet.
Net buiten het tempelcomplex liggen een paar leuke straatjes met souvenirwinkeltjes en eetstalletjes. Proef hier zeker eens een cherry blossom ijsje. De groene ijsjes die je in Japan vaak ziet, zijn niet gemaakt van pistache zoals bij ons, maar van matcha thee.
Bovenstaande tempels en de Gion-wijk bezochten wij op één dag. Uiteraard zijn die slechte enkele van de Kyoto highlights en zijn er nog veel meer bezienswaardigheden te ontdekken.
Als je nog een extra dag in Kyoto hebt, zijn deze highlights absoluut de moeite.
Kinkaku-Ji, het gouden paviljoen
Deze prachtige Zen-boeddhistische tempel aan de rand van een vijver staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. De tempel heette oorspronkelijk Rukuon-Ji, tempel van de hertentuin, maar doordat de muren in 1955 goud geschilderd werden, werd hij omgedoopt tot Kinkaku-Ju, Gouden Paviljoen.
Het gouden paviljoen werd gebouwd in 1337 op kosten van een rijke shogun.
De tempel doorstond vele oorlogen maar werd in 1950 in brand gestoken door een monnik die daarna zelfmoord probeerde te plegen op de heilige heuvel Daimon-ji. Omdat de tempel werelderfgoed is, werd hij meteen heropgebouwd. Op dat ogenblik werd hij ook goud geschilderd en kreeg hij zijn nieuwe naam.
Afbeelding van danad94d via Pixabay
Ginkaku-Ji, het zilveren paviljoen
Deze Zen-boeddhistische tempel uit 1480 was in eerste instantie het buitenhuis van een shogun. Na zijn dood werd het een tempel. Aangezien het gouden paviljoen gouden muren heeft, verwacht je dat dit ook echt een zilveren tempel is. Dat klopt echter niet.
Als je tijd hebt, kan je in de omliggende tuin en bossen uren rondwandelen.
Afbeelding van Michelle Maria via Pixabay
Keizerlijk paleis van Kyoto
Het Japans keizerlijk paleis in Kyoto was tot 1868 de residentie van de keizerlijke familie. Aangezien de hoofdstad toen naar Tokyo verhuisde, verhuisde de keizerlijke familie ook. Het gebouw dat in een adembenemende tuin ligt, is echter nog steeds een paleis.
Het oude paleis werd verwoest tijdens een brand. Het huidige gebouw dateert uit het midden van de 19de eeuw.
Tot 1915 gingen de kroningsceremonies van de nieuwe keizer hier door.
Saihoji Tempel
Deze bijzondere tempel ligt in het westen van Kyoto is wordt ook wel Koke-Dera of mos-tempel genoemd omdat hij helemaal wordt bedekt door mos.
Men denkt dat de tempel ooit één van de villa’s van Prins Shotoku was.
De omliggende tuin zou de mooiste tuin ter wereld zijn. Hij staat dan ook op de Unesco Werelderfgoedlijst en op de lijst van Historic Sites and Places of Scenic Beauty of Japan.
Bezoekers moeten minstens 12 jaar oud zijn en je moet je bezoek op voorhand reserveren.
Verder reizen met de Bullet Train Japan
Aan het einde van onze daguitstap naar Kyoto namen wij opnieuw de Bullet Train naar Tokyo. Thuis ben ik geen fan van treinreizen maar in Japan is het een absolute aanrader. De Japanse Bullet Trains zijn netjes, comfortabel en vooral stipt!
Wij moesten terug naar Tokyo omdat onze cruise daar vertrok. Maar uiteraard kan je van Kyoto ook naar andere plaatsen in Japan reizen. Als je van plan bent om veel met de trein de reizen in Japan, dan kan je overwegen om de Japan Rail Pass (JR Pass) te gebruiken.
Je kan passen voor 1, 2 of 3 weken kiezen en als je maar een bepaald deel van Japan bezoekt, kan je een regionale pas boeken. Bekijk vooraf even welke treinen je wil nemen en reken dan even uit of het de moeite loont om een JR Pass te kopen. Op de site van Japan Rail Pass vind je meer informatie.
Routekaart Kyoto
Dankzij deze kaart vind je makkelijk je weg in Kyoto.
Ken jij nog Kyoto highlights die ik niet heb opgenomen in deze post? Deel ze in de reacties hieronder.
Like it? Pin it!