Je reis naar Zuid-Afrika is niet compleet zonder een safari. Maar in welk park moet je nu zijn? Een safari in Kruger Park is waarschijnlijk de eerste optie die in je op komt. Er is echter zoveel meer keuze. Hieronder bezorg ik je een overzicht van de 10 beste parken voor een safari in Zuid-Afrika.
De beste parken voor een safari in Zuid-Afrika
1. Safari in Kruger National Park
Uiteraard denkt iedereen bij het horen van het woord safari meteen aan het Kruger Park. Dit 2 miljoen hectare grote park werd vernoemd naar Paul Kruger, de 5de president van de Zuid-Afrikaanse Republiek. De omliggende private game reserves zijn tegenwoordig niet meer afgesloten van het Kruger Park, waardoor het wild een nog groter domein heeft. De kans is groot om hier the Big Five te spotten
In het Kruger Park liggen veel asfaltwegen, waardoor het makkelijk zelf berijdbaar is (maar voor mijn gevoel ook wat ‘sfeer’ mist). Toch zou ik adviseren om je eerste safari in Kruger Park met een ervaren ranger te maken. Zij wijzen je waar je op moet letten tijdens het wild spotten. Met de tips & tricks van een ranger in je achterhoofd zal je daarna ongetwijfeld meer wild zien tijdens je safari in Kruger Park met je eigen auto.
Zelf ben ik er voorstander van om alle safari’s met een ranger te doen. Tijdens één van onze safari’s wees de ranger mij op een krokodil. Ik maar rondkijken met mijn verrekijker maar hij gebaarde dat ik die helemaal niet nodig had. Na 10 minuten ‘speuren’ zag ik de krokodil eindelijk liggen, zo dichtbij dat ik er bijna over zou struikelen.
Praktische info voor een safari in Kruger Park
- 4WD: je hebt in het Kruger Park geen 4WD auto nodig.
- Malariagebied: ja
- Entry fee volwassenen: 400 Rand (+/- 25 euro)
- Entry fee kinderen: 200 Rand (+/- 12.5 euro)
Logeren in Kruger Park
In het Kruger Park zijn accommodaties in alle prijscategorieën. Dat gaat van heel erg basic tot vrij luxe. Er zijn campings, hutjes, safari tenten, lodges, guest houses en bungalows.
- Jock Safari Lodge is een luxe lodge waar fervente golfers zelfs de kans hebben om een balletje te slaan tijdens hun safari.
- Lukimbi Safari Lodge ligt in het zuidelijk deel van Kruger National Park en heeft prachtig ingerichte lodges.
2. Safari in Sabi Sands Game Reserve
Sabi Sands is zowat het bekendste private game reserve in Zuid-Afrika in de buurt van het Kruger Park. Er zijn geen hekken tussen Sabi Sands en Kruger Park dus the Big Five en ander wild verplaatst zich vrij van het ene park naar het andere. Ik vind het persoonlijk één van de beste parken voor een safari in Zuid-Afrika.
Het originele Sabie Reserve ontstond al in 1898 en werd in 1934 het Sabi Private Game Reserve in Zuid-Afrika.
Oorspronkelijk leefden hier veehouders die putten boorden om hun vee van voldoende water te voorzien. Dankzij deze putten is er in Sabi Sands steeds voldoende water voor het wild waardoor grote kuddes zich hier graag ophouden.
Het land wordt nog steeds beheerd door 6 families die afstammen van de oorspronkelijke eigenaars van de grond.
Hier kan je niet alleen rondrijden maar maak je safari’s met de rangers van de lodge waar je verblijft. De wegen zijn niet verhard en de rangers gaan tot het uiterste om hun gasten een onvergetelijke ervaring te bezorgen, zonder het respect voor de dieren uit het oog te verliezen. In Kruger Park is het strikt verboden om de wegen te verlaten maar in Sabi Sands kan je ranger het wild volgen tot in de bush.
Als je luipaarden wil zien, moet je voor een safari in Sabi Sands kiezen want ze worden hier zeer regelmatig gezien. Wij kwamen er tijdens onze safari enkele keren één tegen.
Een safari in Sabi Sands staat garant voor een luxe ervaring. De lodges zijn van top kwaliteit en ze streven ernaar de beste rangers binnen te halen.
De safari lodges zijn niet goedkoop maar bieden wel een totaalpakket. Alle maaltijden en safari’s zijn inbegrepen. Je trekt de bush in met de beste drivers en gerenommeerde rangers. Er zijn geen dagtoeristen toegelaten.
Praktische info voor je safari in Sabi Sands
- 4WD: je safari is inbegrepen in je verblijf dus je hebt je eigen wagen hier niet nodig
- Malariagebied: ja
- Entry fee: n.v.t. aangezien er geen dagtoerisme is toegestaan
Logeren in Sabi Sands
Er zijn heel veel luxe lodges in Sabi Sands. Wij logeerden in Notten’s Bush Camp, die nog steeds wordt gerund door één van de oorspronkelijke families. Deze luxe lodge, zonder elektriciteit en zonder omheining, is de perfecte locatie voor de verwende reiziger. De lodge ligt in het noordelijk deel van Sabi Sands en is makkelijk bereikbaar via Skukuza Airport. De lodge voorziet transfers vanaf de luchthaven.
- Ulusuba Game Reserve is eigendom van Richard Branson.
- Lion Sands is de enige lodge aan de Sabie River
- Leopard Hills is top of the bill.
3. Safari in Hluhluwe-Imfolozi
Als je op safari wil in Eswatini (het voormalige Koninkrijk Swaziland) dan is Hluhluwe-Imfolozi een goede keuze. Dit Zuid-Afrikaanse park ligt 50 km van Durban en niet zo ver van de grens met Mozambique. Hluhluwe was het tweede wildreservaat in Zuid-Afrika. Je hebt hier grote kans om de Big Five te zien.
Het reservaat was één van de grote voortrekkers van Operation White Rhino om de witte neushoorns te beschermen. Het aantal neushoorns steeg inmiddels van enkele tientallen in het wild levende exemplaren naar ongeveer 1500.
Momenteel streven ze er ook naar om de zwarte neushoorn te beschermen. Als je neushoorns wil zien is dit dus één van de beste parken voor een safari in Zuid-Afrika.
Verschil tussen de witte en zwarte neushoorn: ze zijn beide grijs maar de witte neushoorn is veel groter. Hij heeft wijde lippen (de Engelsen verbasterden dit tot White lips) en weegt tot 3500 kg. De zwarte neushoorn heeft een puntige lip en weegt tot 1500 kg.
Hluhluwe en Imfolozi waren vroeger 2 afzonderlijke parken in Zuid-Afrika, maar ze zijn nu samengevoegd. Met een oppervlakte van 960 km² is Hluhluwe-Imfolozipark vrij klein, maar het heeft desalniettemin een zeer afwisselend landschap. Dankzij haar savanne en omliggende bergen wordt het aanzien als één van Zuid-Afrika’s mooiste safari parken. Door de beperkte oppervlakte heb je statistisch gezien ook meer kans om de Big Five te spotten.
In Hluhluwe-Imfolozi mag je zelf rijden, maar je hebt dan echt een 4WD nodig. De wegen zijn vaak onverhard en stijl.
Praktische info voor je safari in Hluhluwe-Imfolozi
- 4WD: als je hier zelf op safari wil, heb je een 4x4 nodig.
- Malariagebied: laag risico gebied. Er komt malaria voor tijdens de natte maanden van september tot mei
- Entry fee volwassenen: 210 Rand (+/- 13 euro)
- Entry fee kinderen: 105 Rand (+/- 6.5 euro)
Logeren in Hluhluwe-Imfolozi
Als je op zoek bent naar een luxe ervaring dan kan je hier terecht in Thanda Luxury Game Reserve. Lid van The Leading Hotels of the World.
4. Safari in iSimongaliso Wetland Park
Dit Zuid-Afrikaanse park ligt vlakbij St Lucia en op 275 km van Durban en is vooral een bezoek waard vanwege de afwisselende landschappen over een oppervlakte van ruim 3000 km². Meren en moerassen worden afgewisseld met duinen, mangrove en subtropisch bos. Bovendien is de onderwaterwereld hier ook de moeite dankzij de koraalriffen. Als je naast game drives ook graag wil duiken of snorkelen is dit het beste park in Zuid-Afrika.
Maak hier zeker een boottocht op Lake St Lucia of spendeer een paar uurtjes aan het strand Cape Vidal.
Ooit waren de krokodillen hier bijna uitgestorven maar dankzij het werk van o.a. Crocodile Centre stijgt het aantal weer. Een bezoek aan Crocodile Centre is dus absoluut een aanrader.
iSimangaliso was het eerste Zuid-Afrikaanse park dat Unesco Werelderfgoed werd.
Je mag het park enkel binnen met een 4WD.
Praktische info voor je safari in iSimongaliso Wetland Park
- 4WD: je mag het park enkel binnen met een 4x4
- Malariagebied: ja (er komen ook veel teken en bloedzuigers voor)
Het park bestaat uit veel verschillende onderdelen en hanteert dan ook veel verschillende prijzen. Hieronder vind je de prijzen voor de gedeeltes die zich lenen voor game drives.
Eastern Shores en Cape Vidal
- Entry Fee volwassenen: 51 Rand (+/- 3 euro)
- Entry Fee kinderenonder de 12: 37 Rand (+/- 2.5 euro)
- Per voertuig betaal je tussen de 61 en 213 Rand afhankelijk van het aantal personen (tussen +/- 4 en 14 euro).
- Gemeenschapstax van 5 Rand per persoon.
- Als je in het park logeert betaal je maar 8 Rand per dag.
Western Shores en Charters Creek
- Entry Fee volwassenen: 51 Rand (+/- 3 euro)
- Entry Fee kinderenonder de 12: 37 Rand (+/- 2.5 euro)
- Per voertuig betaal je tussen de 61 en 213 Rand afhankelijk van het aantal personen (tussen +/- 4 en 14 euro).
- Gemeenschapstax van 5 Rand per persoon.
In deze omgeving vind je olifanten, neushoorns, luipaarden, giraffen en nog veel meer.
Logeren in iSimangaliso
- Thonga Beach Lodge ligt aan het strand en is omringd door duinen. Deze luxe lodge is de ideale plaats om in Zuid-Afrika van het strand te genieten en het is een paradijs voor duikers en snorkelaars.
- Makakatana Bay Lodge is een luxe lodge met standaardkamers, familiekamers en een prachtige honeymoonsuite.
5. Safari in Madikwe Game Reserve
Madikwe is een safari park in Zuid-Afrika, tegen de grens met Botswana en ook hier kan je terecht voor de Big Five.
Voor 1991 waren er in deze regio weinig winstgevende veehouderijen. Er werd bekeken hoe het land beter gebruikt zou kunnen worden en een studie leerde dat de ontwikkeling van wildlife-toerisme gunstig zou zijn voor alle partijen. Met Operation Phoenix ontstond het grootste reïntegratie project ter wereld. Meer dan 8000 dieren (28 diersoorten) werden naar Madikwe gebracht. Zelfs de Afrikaanse wilde hond werd hier voor het eerst terug naar Zuid-Afrika gebracht. Het project werd zo’n groot succes dat Madikwe nu zelfs wild kan verkopen aan andere Zuid-Afrikaanse parken om zo een betere spreiding te krijgen. Ook hun fokprogramma om de Afrikaanse wilde hond te beschermen, is een groot succes.
Aangezien er geen malaria voorkomt in Madikwe, leent het zich uitstekend voor een safari met kinderen. In Zuid-Afrika met kinderen vind je een leuke voorbeeldreis.
Praktische info voor je safari in Madikwe Game Reserve
- 4WD: je safari is inbegrepen in je verblijf dus je hebt je eigen wagen hier niet nodig. Safari’s met eigen wagen zijn niet toegestaan.
- Malariagebied: nee
- Entry fee: n.v.t. aangezien er geen dagtoerisme is toegestaan
Logeren in Madikwe Game Reserve
- In Madikwe moet je absoluut logeren in Jaci’s Safari Lodge. Deze bijzondere lodge staat in National Geographic’s Unique Lodges of the World.
- Als je met een groep of familie reist, is het River House van Morokuru family een interessante optie. Je eigen huis (all inclusive) midden in de bush.
6. Safari in Thornybush Game Reserve
Thornybush ligt in de Lowveld Savanne en grenst aan het Kruger Park in Zuid-Afrika . Je bereikt dit private game reserve met een vlucht naar Eastgate Airport (dagelijkse vluchten beschikbaar). Ben je een big spender, dan kan je ook een privé vlucht boeken naar één van de twee landingsstrips in het reservaat.
Aangezien ze verbonden zijn met het Kruger Park, maak je ook hier kans om de Big Five te zien.
Praktische info voor je safari in Thornybush Game Reserve
- 4WD: je safari is inbegrepen in je verblijf dus je hebt je eigen wagen hier niet nodig. Safari’s met eigen wagen zijn niet toegestaan.
- Malariagebied: ja
- Entry fee: n.v.t. aangezien er geen dagtoerisme is toegestaan
Logeren in Thornybush Game Reserve
Er zijn accommodaties beschikbare in alle prijscategorieën. Je logeert in een avontuurlijk tentenkamp of een luxe lodge zoals de awards winnende Waterbuck Game Lodge.
7. Safari in Timbabati Game reserve
Dit kleinschalige (533 km²) private game reserve in Zuid-Afrika ligt dicht bij Hoedspruit ten noorden van Sabi Sands en ten westen van Kruger Park.
Het park ontstond in 1956 door een samenwerking tussen 50 lokale boeren. Door de intensieve landbouw waren de meeste inheemse planten verdwenen en al het wild was verdreven. Door de inspanningen van de Timbavati Association is het landschap hersteld. Aangezien het park aan Kruger Park grenst, kan je hier de Big Five vinden.
Praktische info voor je safari in Timbavati Game Reserve
- 4WD: je safari is inbegrepen in je verblijf dus je hebt je eigen wagen hier niet nodig. Safari’s met eigen wagen zijn niet toegestaan.
- Malariagebied: ja
- Entry fee: n.v.t. aangezien er geen dagtoerisme is toegestaan
Logeren in Timbavati Game Reserve
Ook hier vind je lodges in allerlei prijsranges. The Waterbuck private Camp is een villa met 4 slaapkamers, ideaal voor families of vrienden. Je safari activiteiten worden aangepast aan jouw behoefte want je hebt een privé voertuig en gids ter beschikking.
8. Safari in Balule Private Game Reserve
Balule Private Game reserve is 40.000 hectare groot en grenst aan het Kruger Park dus grote kans dat je de Big Five hier tegenkomt. Het park ontstond in de jaren ’90 doordat een aantal boeren beslisten om hun omheiningen neer te halen. Daardoor kreeg het wild meer bewegingsruimte en voorkwamen ze overbegrazing. Door de jacht te verbieden, werd het wild makkelijker benaderbaar wat uiteraard ideaal is voor een safari. Doordat de Olifants rivier door dit park loopt is er bijna altijd voldoende water waardoor er veel wild in de nabije omgeving zit. Uiteraard mag je hier dus ook veel nijlpaarden en krokodillen verwachten.
Het park grenst ook aan de Drakensbergen waardoor je vanuit het park van prachtige vergezichten geniet.
Praktische info voor je safari Balule Private Game Reserve
- 4WD: je safari is inbegrepen bij je verblijf dus in principe heb je geen 4WD nodig.
- Malaria; ja
- Entry Fee: ja
Logeren in Balule Private Game Reserve
- Pondoro Game Lodge is een romantisch tentenkamp aan de rand van de rivier. Vanaf je terras heb je zicht op de plaats waar de nijlpaarden hun dagelijks bad nemen. Pondoro werd o.a. verkozen tot beste Boutique Hotel in Africa in 2013 en scoorde hoog in de Romantic Retreat categorie
9. Safari in Pilanesberg Game Reserve
De oprichting van Pilanesberg Game Reserve is één van de meest ambitieuse projecten ter wereld i.v.m de herintroductie van wild. Dankzij Operatie Genesis in 1979 werd het reservaat omheind en werden lang verdwenen diersoorten opnieuw naar het park gebracht. Momenteel leven er ongeveer 7000 dieren, waaronder de Big Five
Pilanesberg, ten noordwesten van Johannesburg, is met een oppervlakte van 55000 km² het vierde grootste reservaat van Zuid-Afrika. Het ligt tussen de droge Kalahari en het natte Lowveld waardoor het een overgangszone is met gemengde vegetatie.
Praktische info voor je safari in Pilanesberg Game reserve
- 4WD: je mag zelf rijden in het park. Er ligt een netwerk van 200 km wegen. Er is geen 4WD nodig.
- Malari: nee
- Entry Fee: 65 Rand PP en 20 rand per auto (Resp. 4 euro en 1.5 euro)
Logeren in Pilanesberg Game reserve
Ook hier is er weer een groot aanbod aan accommodaties van basic tot luxe. Tshukudu Bush Lodge ligt op de helling van de Pilanesberg is heeft 6 prachtig ingerichte lodges. In deze luxe accommodatie ontbreekt het je aan niets.
10. Safari in Kalahari
De Kalahari is een half woestijn die grote delen van Zuidelijk Afrika bestaat. Hij ligt op de grens metZuid-Afrika, Botswana en Namibië.
Het gebied is geen echte woestijn omdat er gemiddeld meer regen valt dan in een echte woestijn. Het is er echter heel droog, met uitzondering van de gebieden langs de rivierbedding, de zogenaamde Groene Kalahari.
In Zuid-Afrika liggen de parken Kgalagadi Transfrontier Park, Augrabies Falls National Park en de minder bekende Witsand Nature reserve en Tswalu Kalahari Desert Reserve in de Kalahari. De stad Upington is de toegangspoort tot de Kalahari.
Als je al meermaals in Zuid-Afrika geweest bent, kan je overwegen om vanuit Kaapstad omhoog te rijden voor een rondreis langs de Westkust van Zuid-Afrika. Tijdens deze route kom je minder bekend natuurschoon tegen en je kan je trip combineren met een safari in één van deze parken in Zuid-Afrika.
Praktische info voor je safari in Kalahari
- 4WD: enkel de hoofdwegen zijn verhard dus een 4WD is aan te raden.
- Malaria: nee
- Entry Fee Augrabies: 224 Rand voor volwassenen en 112 Rand voor kinderen (Resp. 14 en 7 euro)
- Entry Fee Kgalagdi: 384 Rand voor volwassene en 192 Rand voor kinderen (Resp. 24 en 12 euro)
Logeren in de Kalahari
The Falls Guesthouse ligt net buiten het park Augrabies en heeft charmante kamers, een gezellig zwembad en een speeltuin voor kinderen. Het is de ideale uitvalsbasis voor je safari.
Zoals je ziet heeft Zuid-Afrika heel wat meer te bieden dan een safari in het Krugerpark. Bekijk aan de hand van je eigen voorkeuren welk park voor jou het beste park voor een safari in Zuid-Afrika is.
Wil jij een bijzondere safari maken in Zuid-Afrika, kies dan voor deze 10-daagse African Night Safari.
Wat is jouw favoriete park in Zuid-Afrika?
Like it? Pin it!