Israel en meer bepaald Tel Aviv stond al lang op mijn verlanglijstje.  Een citytrip Tel Aviv als bedrijfsincentive was dan ook een schot in de roos.  De stad heeft zon, zee, strand en een bruisend nachtleven.  Vergeet Ibiza, dit is de nieuwe plaats voor party-animals.

Tel Aviv informatie

Tel Aviv of Tel Aviv-Jaffa is, na Jeruzalem, de tweede grootste stad van Israël.  Ze ligt aan de Middellandse Zee en telt ruim 400.000 inwoners.  In 1950 fusioneerde Tel Aviv met Jaffa en samen met de overige stadsuitbreidingen telt de agglomeratie ruim 3 miljoen inwoners.

Tel Aviv startte als kleine nederzetting maar werd naar aanleiding van enkele immigratiegolven steeds uitgebreid.  De eerste nieuwe wijk was Neve Tzedek.

Na de Eerste Wereldoorlog kregen de architecten van de technische universiteit in Haifa de opdracht om een nieuwe wijk te tekenen.  Zij bouwden de zogenaamde ‘Witte Stad’, een verzameling strakke, witte huizen in Bauhaus-stijl.  Tel Aviv is op dat gebied het grootste openluchtmuseum ter wereld en staat dan ook niet voor niets op de Unesco Werelderfgoedlijst.

In 1948 werd de onafhankelijke staat Israël uitgeroepen in Tel Aviv.  Tel Aviv was 1 jaar de hoofstad, maar daarna verhuisde deze naar Jeruzalem.

Israël kende een gewelddadig verleden en ook in Tel Aviv werden veel aanslagen gepleegd.  Tijdens een van deze aanslagen werd in 1995 de Israëlische premier Yithak Rabin vermoord.

Tel Aviv is een bijzonder homo-vriendelijke stad.   Ze zijn zeer liberaal. Dat maakten ze o.a. duidelijk door in 1998 en in 2011 Dana International, een transseksuele zangeres, naar het Eurovisiesongfestival te sturen.

Tel Aviv (22)

Reizen naar Tel Aviv

Belgen en Nederlanders hebben op dit ogenblik (okt 2019) geen visum nodig om naar Israël te reizen.  Check deze informatie echter ruim voor je citytrip Tel Aviv.

Transavia vliegt vanuit Eindhoven twee maal per week naar Tel Aviv.  Brussels Airlines vliegt bijna dagelijks  vanuit Brussel en ook vanuit Amsterdam zijn er dagelijks meerdere vluchten. 

Luchtvaartmaatschappijen zagen het aantal passagiers het afgelopen jaar met 10% stijgen.

Na een vlucht van ongeveer 4.5 uur land je op de luchthaven Ben-Gurion. 

De douane controle verloopt nog steeds vrij streng.  Vroeger kreeg je een stempel in je paspoort waardoor je je paspoort achteraf voor sommige bestemmingen niet meer kon gebruiken.  Tegenwoordig krijg je een ticket bij aankomst (Stay Permit) en bij vertrek (Exit Permit).  Raak je Stay Permit zeker niet kwijt want zonder dit papiertje ben je illegaal in het land.

Als je onlangs naar landen reisde waar Israël mee in oorlog verkeert, kan je je aan een ondervraging verwachten.

Als er niets verdachts is, kan je je aan deze vragen verwachten:

  • Waar kom  je vandaan komt?
  • Hoe lang blijf je?
  • Wat ga je doen?
  • Waar verblijf je?

Ben-Gurion is één van de veiligste luchthavens ter wereld.   Alle voertuigen worden gecontroleerd voor ze het luchthaventerrein op mogen en er loopt een groot aantal veiligheidspersoneel (in uniform en undercover).

Als je weer vertrekt, word je voor de check-in al ondervraagd.  Veelgestelde vragen:

  • Heb je je koffer zelf ingepakt?
  • Heb je je koffer altijd in de gaten gehouden?
  • Heb je pakketjes voor iemand anders meegenomen?
  • Wat heb je in Israël gedaan?
  • Met wie reis je?

Vanuit de luchthaven sta je in minder dan een half uur in het centrum van Tel Aviv.

Tel Aviv (186)

Vervoer in Tel Aviv

Het populairste vervoermiddel in Tel Aviv is de bus.  Een rit kost minder dan 1 euro.  Als je vaak de bus wil nemen, kies je beter voor een dagpas of tienrittenkaart. Je koopt je kaartje in het busstation of in de bus zelf.

Verder rijden en taxi’s en ook Uber is actief.  Zorg dat je taxichauffeur de meter aanzet.

Het populairste vervoermiddel tijdens je citytrip Tel Aviv is echter de elektrische step.  De locals zoeven allemaal door de straten op zo’n step, maar je kan ze op heel veel plaatsen huren.  Bekende aanbieders zijn Bird en Lime.  Het systeem werkt hetzelfde als met de fietsen.  Je registreert je op de app, ontgrendel de step en steppen maar. Als je je step op een andere locatie (of dezelfde) locatie weer vergrendelt, stopt de tijd.  Op de App zie je ook meteen waar de dichtstbijzijnde standplaats is.

Uiteraard kan je met hetzelfde systeem ook overal fietsen huren, maar de step is hipper en bovendien elektrisch.

Kijk op Bird.co voor meer informatie.

Tel Aviv Bird Step

Feestdagen in Tel Aviv

De Israeli hebben heel veel feestdagen die vaak elk jaar op een verschillende datum vallen.   De belangrijkste zijn:

  •  Pesach, het Joods paasfeest
  • Jom Kippoer, het grote verzzoenfeest
  • Soekot, het 7 dagen durende loofhuttenfeest
  • Chanoeka, het lichtfeest

Hou hier tijdens het plannen van je citytrip Tel Aviv rekening mee.  Op een feestdag mag er, net als tijdens de Sjabbat (of Sabbat), niet gewerkt worden.  Men mag op die dagen ook niet met de auto rijden.  Het is dus wel de moment voor een ontspannen fietstocht. 

Op een dag als bijvoorbeeld Jom Kippoer is er 24u lang nergens iets te eten te krijgen.  In je hotel krijg je een karig ontbijt (alleen koude dingen, want er mag geen elektriciteit gebruikt worden) en de rest van de dag is er niets voorzien.  Ga dus de dag voordien naar de supermarkt of vast mee met de locals.

De sjabbat loopt van vrijdagavond tot zaterdagavond.  Het is de zevende dag van de joodse week en er mag niet gewerkt worden.  Het ‘niet werken’ gaat heel ver:

  • Er mag niet gekookt worden en geen vuur gemaakt worden.  Mensen zorgen dus dat er op voorhand gekookt is.  
  • Je mag geen lichtnopje gebruiken. Joden hebben dus vaak tijdschakelaars op hun verlichting staan.  Een niet-Jood mag het licht wel voor je uitdoen.
  • Je man geen auto gebruiken. In de Orthodoxe wijken zijn de straten afgesloten voor auto’s en mag er geen verkeer rijden.
  • Je mag niet schrijven en niets dragen (dus het is niet de moment om te verhuizen)
  • Je mag geen muziekinstrument bespelen
  • Je mag geen enkel elektrisch apparaat gebruiken.

Wat mag er dan wel?  Bidden, familie en vrienden bezoeken (zolang je maar niet met de auto moet rijden), zingen, de Thora lezen en jawel, seks is ook toegestaan.

Op het overtreden van de sjabbat stond vroeger de doodstraf.  Gelukkig wordt die niet meer toegepast.   

De regels zijn zo streng dat je zelfs de brandweer niet mag bellen als je huis in brand staat, tenzij er levensgevaar is.

De Orthodoxe Joden gaan zeer strikt met deze regels om.  De meeste Joden zijn echter liberaler en nemen het niet altijd even nauw.

Orthodoxe Joden

 

Citytrip Tel Aviv

Bezienswaardigheden in Tel Aviv

Wandelen door Old Jaffa

Jaffa is het oude stadsgedeelte en is een beetje afgezonderd van de rest van de stad.   Deze ommuurde stad kijkt uit over de Middellandse zee en was van groot belang voor de kruisvaarders.  De stad gaat er prat op de oudste havenstad van de wereld te zijn.

Jaffa barst van de legendes:

  • Jaffa zou gesticht zijn door de zoon van Noach, Jafet
  • Volgens de Grieken is de stad gebouwd door Joppa, de dochter van Aelos
  • Jonas vetrok hier vanuit de haven voor hij werd opgeslokt door een walvis

Kuier door de smalle steegjes met trappetjes en ontdek de historische bezienswaardigheden van Tel Aviv, kerken, moskeeën en een 5000 jaar oude haven.  Achter elke hoek schuilt een verrassing.  Je waant je hier honderden jaren terug in de tijd.

Wij startten onze citytrip Tel Aviv met een 2-uur durende wandeling door het oude Jaffa, de eerste plaats waar Joden zich in de 19de eeuw vestigden, op zoek naar het Beloofde land.   Jaffa hoort pas sinds 1950 bij Tel Aviv. Sinds die tijd heet de stad dan ook Tel Aviv-Yafo.

Olf Jaffa ligt op een uitstekende rots aan zee.  Vanaf de kust heb je een mooi uitzicht op de oude stad.

Foto credits: Inma Gregorio

View Over Jaffa
Bezienswaardigheden in Tel Aviv-Jaffa:
Keduming Square

Op dit centrale plein dat ook wel eens Kikar Keduma wordt genoemd, staat de Petruskerk.  De eerste kerk op deze plaats dateert uit de 11de eeuw.   De kerk werd echter een aantal keren verwoest.  De huidige kerk dateert uit 1894.

Petrus Kerk Tel Aviv

 

 

 

 

 

 

De legende zegt dat de apostel Paulus op deze plaats één van de volgelingen van Jezus weer tot leven zou hebben gewekt.

 

 

 

 

 

Foto credits: Claudia Tavani

Even verder aan het plein staat de Al-Bahr moskee uit de 18de eeuw.  Destijds kwamen vissersvrouwen hier bidden om de veilige terugkeer van hun echtgenoten.

Archangel Michael Monastry: als je vanaf Keduming Square de trappen naar de haven neemt, kom je aan dit 17de eeuwse klooster.   Als je verder naar beneden loopt, liggen er in de straatjes aan je linkerkant leuke barretjes, kunstgaleries en winkeltjes.

HaPisga Garden

Vanaf deze plaats geniet je van prachtige vergezichten over het nieuwe Jaffa.  Je ziet hier ook archeologische opgravingen van een oud amfithater.  Stop bij zonsondergang even bij de Wishing Bridge.  De legende zegt dat je wens uitkomt als je je  handen op de astrologische tekens terwijl je je wens uitspreekt. Je kan je nu niet meer voorstellen dat deze plaats ooit de vuilnisbelt van Tel Aviv was.

Hapisga Garden Tel Aviv

Foto credits: Melissa Conn

Wishing Bridge Tel Aviv

Foto credits: Ivan

Andromeda rots

Vlak voor de haven ligt de Andromeda rots. 

Volgens de legende zou Andromeda door haar vader, koning Cepheus, aan deze rots zijn vastgeketend als offer voor Poseidon.  De moeder van Andromeda, koning Cassiopea, beweerde namelijk dat haar dochter mooier was dan de mooiste godin en dat pikten de goden niet.  Poseidon stuurde een zeemonster om Andromeda te verslinden maar gelukkig verscheen Perseus, de zoon van Zeus.  Hij verlostte Andromeda en trouwde met haar.

Andromeda Rock Jaffa
Jaffa Old Port

Slenter lang de oude haven en zie hoe vissers hun vangst aan wal brengen.  Er zijn hier veel restaurants en café’s dus de perfecte plaats voor een pitstop. 

Aanrader: Abu Hassan serveert de beste humus van de regio.

Fietsen door de White City en Sarona Templars

De Witte Stad in Tel Aviv

Als Tel Aviv ergens bekend om staat dan is het wel de ‘Witte stad’, een stadsgedeelte dat uit  meer dan 4000 gebouwen uit de jaren ’30 bestaat.   De stad barstte destijds uit zijn voegen en moest dringend uitgebreid worden.  Een groep Joodse architecten  die in Europa gestuurd hadden, tekende een volledige wijk in Bauhaus-stijl.  Nergens ter wereld vind je zoveel huizen in deze stijl.  De Witte Stad staat dan ook sinds 2003 op de Unesco Werelderfgoedlijst en is de de belangrijkste bezienswaardigheid van Tel Aviv.

Tel Aviv (41)

De meeste van deze huizen zijn wit en kenmerken zich door strakke lijnen, assymetrie en eenvoud.  De belangrijkste kenmerken zijn de balkons en platte daken.  Veel van deze gebouwen steunen ook op pilaren waaronder tuinen liggen om de stad een groenere uitstraling te geven.

Bij de bouw van deze wijk is er rekening gehouden met de wind.  Tijdens de zomer waait de wind vanaf zee over alle huizen waardoor het op de daken, tijdens de zomermaanden, vaak heerlijk is om buiten te zitten.

Heel wat gebouwen zijn nog vervallen maar er wordt druk gewerkt aan de restauratie van de hele wijk.

Je citytrip Tel Aviv is niet compleet zonder een bezoek aan deze wijk.

Tel Aviv (38)
Tel Aviv (50)

De stad leent zich perfect om ze per fiets te ontdekken.   Wij gingen op stap met Daniel Weitzmann om alle bezienswaardigheden van Tel Aviv te ontdekken.

Tel Aviv heeft talrijke musea, zoals Tel Aviv Museum of Art, Yitzak Rabin center en vele andere, maar in feite is de stad zelf één groot openluchtmuseum.

De fietstocht start aan de Rothschild Boulevard, een van de belangrijkste wegen in Tel Aviv.   Deze duurste en (een van de) oudste straat van Tel Aviv loopt van Neve Tzedek tot aan het Habima Theater.  In het midden van de weg loopt een brede wandel- en fietstrook tussen de bomen.  Regelmatig passeer je drukbezochte kioskjes waar de locals genieten van een kopje koffie of een glas granaatappelsap.  Langs de avenue, die door de witte stad loopt, zie je talrijke voorbeelden van de Bauhaus-stijl.

Tel Aviv (34)

Tip: Proef zeker een keer granaatappelsap.  Deze vrucht is namelijk super populair in Tel Aviv.  De souvenirwinkeltjes verkopen zelf potjes in de vorm van een granaatappel.

Tel Aviv (97)

De rijke bewoners van Tel Aviv wilden zich destijds toch onderscheiden en deden dat door de eclectische stijl toe te passen.  Zij combineerden elementen van verschillende bouwstijlen en voegden dus meer tierlantijnen toe aan hun huis.  Denk aan fresco’s, zuilen, rondingen,….

Het bekendste voorbeeld van deze electische stijl staat aan King Albert Square ,genoemd naar onze Koning Albert I;  Hij was een fervent aanhaning van het Zionisme.  Het Pagoda House werd in 1925 ontworpen en valt vooral op door het Japanse pagode dak.  Het gebouw had als een van de eerste huizen een lift.

Tel Aviv (43)

Onderweg passeer je, ter hoogte van Rothschild Boulevard nr 3, Gutman's Mozaïek fontein uit 1971.  De mozaïek tekeningen beelden het dagelijks leven en enkele belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Tel Aviv uit.

Tel Aviv (51)

Na een fietstocht door de stad, reden we weer richting de kust om over de boulevard verder te fietsen.   Het is hier heerlijk fietsen over een breed fietspad met aan de ene kant het strand en aan de andere kant de stad. 

Er zijn regelmatig speeltuintjes en gezellige strandbars en er hangt een heel ontspannen atmosfeer.   De Tel Avivi zijn ook heel sportief en gek op honden.  Je ziet dan ook veel joggers en wandelaars met honden.  

De stranden zijn hier trouwens prachtig en er is voor elk wat wils.  Er is een gay beach maar ook een strand met gescheiden gedeeltes voor mannen en vrouwen.  Je herkent dit meteen omdat het helemaal is afgeschermd met houten panelen.

Tel Aviv (26)

Het eerste gedeelte van de fietstocht eindigt aan HaTachana, het oude treinstation.   De organisatie haalt de fietsen op en brengt ons met de bus naar het startpunt van het tweede gedeelte van de fietstocht.

Sarona Templars

Het tweede gedeelte voert ons door Sarona Templars, een oase van rust midden tussen de wolkenkrabbers.  Sarona is in feite niet meer dan een groot park midden in de Duitse protestantse tempelierskolonie uit 1871.   In dat jaar kocht een groep Duitse tempeliers 60 hectare grond in Tel Aviv (toen nog Jaffa) om hier de eerste christelijke landbouwkolonie in Palestina te starten.  Er werden huizen gebouwd in Europese stijl (lees Duitse stij) en sinaasappels, druiven en olijven geteeld. De eerste wijn uit Palestina kwam uit Sarona.  Na de eerste wereldoorlog werd het leven hier ernstig verstoord en werden de inwoners naar Duitsland en Australië gedeporteerd.  Het stadsgedeelte kwam in handen van het leger en werd weer eigendom van Tel Aviv.

Tel Aviv (67)

In 1933 startte de stad met de renovatie van 33 tempeliershuizen.   De wijk kreeg een commerciële en culturele boost en is nu een heerlijke, rustige wijk om de drukte van de stad even te ontvluchten.  De rijke inwoners van Tel Aviv wonen hier graag.

Sarona Templars Tel Aviv

Bezoek hier zeker de Sarona Market.  Deze foodmarket heeft talloze stalletjes met heerlijke gerechten.   Ook restaurant Claro, enkele deuren verder is een absolute aanrader.

Sarona Market Tel Aviv 2
Tel Aviv (70)

 

 

 

Na deze ontspannen fietstocht was het tijd om ons op te frissen en vanop Hiku Sky Bar te genieten van een heerlijke zonsondergang.  Daarna genoten we van een heerlijke diner in Messa, één van de beste restaurants van Tel Aviv.

Tel Aviv By Night
Messa

De volgende dag moesten we vroeg uit de veren voor een uitstap voor nog 2 belangrijke bezienswaardigheden: de Dode Zee en Jerusalem.

Tip van WorldWideWendy: Proef tijdens je citytrip Tel Aviv zeker een keer granaatappelsap.  Deze vrucht is namelijk super populair in Tel Aviv.  De souvenirwinkeltjes verkopen zelf potjes in de vorm van een granaatappel

Wil jij ook naar Tel Aviv?  Bekijk dan onze 7-daagse rondreis door Israël of vraag een offerte voor een citytrip naar Tel Aviv via onderstaand formulier.

 

 

 

Like it? Pin it!

Citytrip Tel Aviv