Bij een vakantie in de Verenigde Arabische Emiraten, denken mensen meteen aan Dubai. Grote broer en buuremiraat Abu Dhabi heeft echter ook begrepen dat toerisme belangrijk is en is aan een flinke inhaalbeweging begonnen. Je kan je makkelijk 6 dagen in Abu Dhabi amuseren maar een bezoek van 1 dag aan Abu Dhabi vanuit Dubai is ook mogelijk.
Abu Dhabi algemeen
Abu Dhabi is de hoofdstad van het gelijknamige Emiraat en van de volledige Verenigde Arabische Emiraten (V.A.E.). Het is echter niet de grootste stad van de V.E.A. want dat is Dubai.
De overige Emiraten zijn Dubai, Sharjah, Ajman, Umm al-Qaiwain, Ras al-Khaimah en Fujairah.
Rond 1900 telde Abu Dhabi amper 10.000 inwoners en leefden ze vooral van parelvisserij. Toen die markt instortte liep het Emiraat leeg. In 1958 werd er echter olie gevonden waardoor het Emiraat plots één van de rijkste landen ter wereld werd.
Het Emiraat Abu Dhabi is wel het grootste in oppervlakte (67.000 km²) en ze zijn er trots op dat het grootste gedeelte (ruim 90%) van de olievoorraad hun eigendom is. Dubai daarentegen bezit maar ongeveer 2%. Daarom heeft Dubai al jaren geleden ingezet op een andere belangrijke inkomstenbron, namelijk toerisme. In Abu Dhabi beseffen ze dat de olievoorraad niet oneindig is (hoewel ze nog heel lang toekomen) en dat olie minder belangrijk zal worden in de toekomst. Daarom schakelen ze nu een versnelling hoger en doen ze hun uiterste best om hun Emiraat op de toeristische kaart te zetten. Ze streven er naar om Dubai binnen 10 jaar (dus tegen 2028) voorbij te steken.
Abu Dhabi telt een kleine 2 miljoen inwoners waarvan 80% buitenlanders. De echte Emirati hebben het goed. Zij krijgen gratis woonst, gratis onderwijs en gratis medische zorgen. De buitenlanders komen vooral uit de VS, Engeland, Australië, Pakistan, India,….
Abu Dhabi is met voorsprong het rijkste Emiraat. Tijdens de crisis hebben ze Dubai flink gesponsord om een faillissement te vermijden. Daardoor is o.a. de naam van Burj Dubai gewijzigd naar Burj Khalifa (de naam van de president).
Alcohol in Abu Dhabi
Lekker eten en drinken is voor veel mensen een belangrijk onderdeel voor een fijne vakantie (voor ons in elk geval wel). Lekker eten is in Abu Dhabi geen probleem maar dat lekker wijntje of fris pintje is een ander paar mouwen. Vanwege de strenge islamitisch wetgeving, mag er in principe geen alcohol gedronken worden. In de meeste hotels en in sommige restaurants mag er echter wel alcohol geschonken worden (drinken in het openbaar is verboden). De prijzen zijn echter navenant. Reken maar op 10 euro voor een pintje en 15 tot 25 euro voor een cocktail. De goedkoopste fles wijn die wij op de kaart vonden, kostte 100 euro. Als je van je drankprobleem af wil, is Abu Dhabi de juiste bestemming.
Tip: je kan op de luchthaven in Abu Dhabi wat lekkers kopen om in je hotelkamer te nuttigen. Je mag maximaal 4 liter alcoholische drank importeren. Check de regels voor de zekerheid voor je vertrekt.
Opgelet: tijdens de Ramadan wordt er echt bijna nergens alcohol geschonken.
Munt van Abu Dhabi
De munteenheid van de V.A.E is de Dirham. Momenteel (november 2018) is 1 euro ongeveer 4 Dirham.
Op de meeste plaatsen kan je terecht met Visa en Mastercard en er staan overal geldautomaten.
Klimaat in Abu Dhabi
Van oktober tot april zijn de temperaturen in Abu Dhabi draaglijk. De overige maanden klimt het kwik vaak boven de 40 graden en is het bijna onmogelijk om overdag buiten iets te ondernemen. Het regent bijna nooit. Er staat wel vaak wat wind en er zijn regelmatig zandstormen. Wij mochten tijdens ons verblijf in de woestijn een kleine zandstorm meemaken.
Wat is het verschil tussen Dubai en Abu Dhabi
Abu Dhabi is het grootste emiraat maar tot op heden is Dubai nog steeds het meest bekend. Dubai was dan ook het eerste emiraat dat besefte dat er een vervanginkomen moest zijn als de oliebronnen ooit opdrogen; Zij slaagden erin om op vrij korte termijn een populaire toeristische bestemming te worden; Abu Dhabi volgt sinds enkele jaren hun voorbeeld. Het grote verschil is dat Abu Dhabi nog wat authentieker is. Bovendien wil Abu Dhabi zich vooral profileren als cultureel centrum. Met de bouw van het Louvre hebben ze zich op de kaart gezet. Ook het Guggenheim volgt. Abu Dhabi gaat dus minder voor de bling bling maar meer voor cultuur om zo toch een ander publiek aan te trekken.
Geografie van Abu Dhabi
Abu Dhabi bestaat uit een groot aantal eilanden. Een deel daarvan is natuurlijk, maar een aantal is kunstmatig aangelegd. Veel eilanden zijn (voorlopig nog) onbewoond en onbebouwd, maar daar zal in de toekomst verandering in komen.
De bekendste eilanden zijn:
- Yas Island: ook wel entertainment eiland genaamd. Hier vind je o.a. het Ferrari World pretpark, Yas Marina circuit waar sinds 2009 de Formule 1 wordt gehouden en Yas Waterworld. Ook Yas mall, de grootste mall van Abu Dhabi ligt hier.
- Saadiyat Island: dit moet het culturele hart van Abu Dhabi worden. Hier vind je het pas geopende Louvre en op termijn volgt het Guggenheim. St. Regis en Park Hyatt hebben hier al luxe resorts gebouwd maar op termijn zal het aanbod enorm uitgebreid worden. Het eiland is omgeven door prachtige mangrovewouden.
- Sir Bani Yas Island: is dankzij het Arabian Wildlife Park de ideale bestemming voor natuurliefhebbers.
Reisplanning: 6 dagen in Abu Dhabi
Wat kan je nu allemaal doen in Abu Dhabi? Hieronder vind je ons reisschema.
Wat te doen in Abu Dhabi
Dag 1 en 2: Woestijn
Een bezoek aan de woestijn is een absolute must. Desolate, maar wondermooie landschappen zijn hier het keyword. Boek minstens 2 overnachtingen in bijvoorbeeld Qasr al Sarab. Luxe van topniveau in een sprookjesachtige setting. In een klein dal ligt het prachtige, maximum 2 verdiepingen hoge, zandkleurige hotel omringd door oranje-rode, golvende duinen. Wij bezochten de woestijn 20 jaar geleden al een keer in Dubai en ik wist meteen weer waarom ik verliefd werd op dat landschap. De weidsheid van de omgeving is adembenemend.
Aangezien de afstanden beperkt zijn, kan je vanuit Abu Dhabi Dubai desert bezoeken of omgekeerd. Kies in Dubai voor een luxe vakantie in het Al Maha Desert Resort.
In het hotel zijn talrijke activiteiten te boeken, denk maar aan Dune Drives, een tocht met kamelen, paardrijden, jagen met valken, sandboarden,…. Daarnaast is het de perfecte plaats om tot rust te komen langs het zwembad.
Dag 3: Sheikh Zayed Moskee, Dadelmarkt, Emirates Palace en fietsen over de Corniche
Sheikh Zayed Moskee
Sheikh Zayed Moskee is, na de moskee van Medina en Mekka, de grootste ter wereld. Net zoals veel straten, pleinen en andere gebouwen, is hij genoemd naar de eerste president van de V.A.E. Hij overleed in 2007 en ligt begraven in een mausoleum in deze moskee. Als je iets moet doen in Abu Dhabi, dan is het zeker een bezoek aan dit monument.
Deze gigantische, sprookjesachtige moskee, heeft 82 koepels, ruim 1000 pilaren en 4 minaretten. Er kunnen meer dan 42.000 gelovigen tegelijk bidden. Er zijn een aantal kleinere gebedsruimtes maar de grote gebedsruimte is spectaculair. Hier ligt het grootste, handgeweven tapijt ter wereld (5600 m²). Bovendien hangt hier ook de grootste kroonluchter ter wereld. Deze kleurrijke kroonluchter is 40 meter hoog en heeft een diameter van 10 meter.
De binnenplaats van de moskee bestaat uit een bijzondere soort wit marmer. Alles is versierd met bladgoud, edelstenen en parelmoer. Werkelijke elke vierkante centimeter van dit waanzinnige bouwwerk is prachtig afgewerkt. Het is dan ook geen verrassing dat dit de duurste moskee ter wereld is.
Niet-moslims kunnen de moskee dagelijks bezoeken van 9u tot 22u. Enkel op vrijdagochtend is de moskee gesloten. De entree is gratis, maar je moet je wel aan een aantal regels houden. Vrouwen moeten een lange broek of rok tot aan de enkels dragen en een hoofddoek is verplicht. Mannen moeten een lange broek of een wit lang gewaad dragen. Aan de ingang van de moskee kan je een abaya (zwarte lange jurk met hoofddoek) lenen. Er komen echter 50.000 bezoekers per dag, dus als alles is uitgeleend en je bent niet correct gekleed, mag je niet binnen. Neem dus je voorzorgen.
Als je een stadstour boekt, bijvoorbeeld met EmiratesTours. voorzien zij de kleding. Aan de ingang van de moskee moet je ook je schoenen achterlaten. Daarna kan je genieten van alle pracht en praal.
Dadelmarkt
De stad Abu Dhabi kent geen oude, traditionele souks meer want alles is ‘nieuw’. Even buiten de stad vind je nog wel plaatsen waar een aantal kleine, authentieke winkeltjes verzameld zijn. Vraag je gids om hier te stoppen want hier koop je de lekkerste dadels tijdens je vakantie in Abu Dhabi. Proef overal even van voor je je keuze maakt.
Emirates Palace
Emirates Palace is met voorsprong het sjiekste (en duurste) hotel van Abu Dhabi. Het ligt in een gigantische tuin aan het einde van de Corniche. In het hoofdgebouw logeren royals en andere prominenten en in de zijvleugels logeren gewone stervelingen met een dikke portemonnee. De hoofdingang mag trouwens alleen gebruikt worden door mensen die in het hoofdgebouw logeren.
Als je hier niet logeert, moet je toch zeker een bezoekje brengen aan dit bijzonderer hotel. Je kan er terecht voor een high tea of een borreltje aan de bar. De Cappuccino en de Cosmopolitan worden hier afgewerkt met schilfertjes van 24 karaats goud. En de Camelccino is een cappuccino met kamelenmelk. Traditioneler wordt het niet.
Binnenin is het al goud wat blinkt. Marmeren vloeren, gigantische kroonluchters, prachtige barren,…. Het ziet er allemaal geweldig uit.
De buitenkant van het hotel is ook de moeite. In tegenstelling tot de andere hotels, is Emirates palace slechts enkele etages hoog. Het is gebouwd in traditionele stijl en de koepel op het hoofdgebouw is prachtig. Vooral ’s avonds is het een fantastisch schouwspel want de kleur van de koepel verandert om de paar minuten.
Hier lees je meer over de prachtige (maar iets minder prijzig dan Emirates Palace) luxe hotels die wij in Abu Dhabi bezochten.
Fietsen
Als je tussendoor een uurtje tijd hebt (of ’s avonds), kan je langs de Corniche een stadsfiets lenen (ongeveer 20 AED per dag). Onderweg passeer je wolkenkrabbers en publieke stranden.
Dag 4 Louvre en tocht met een RIB
In de ochtend bezoek je het spiksplinternieuwe paradepaardje van Abu Dhabi, het Louvre.
Het museum is er gekomen na een intensieve samenwerking tussen Abu Dhabi en Frankrijk. In Louvre Abu Dhabi tref je kunst van de prehistorie tot vandaag. De werken zijn afkomstig van Arabische en Westerse kunstenaars. Er zijn veel kunstwerken geleend van Franse, wereldvermaarde musea zoals het Louvre, Centre Pompidou, Château de Versailles en vele andere.
Onze zoon was helemaal in de ban van dit schilderij van Napoleon op zijn lievelingspaard Marengo.
Het schilderij is gemaakt in 1800 door de Franse kunstschilder David en verwijst naar de oversteek van de Grote Sint-Bernardspas. Klein detail: in werkelijkheid stak Napoleon deze pas niet over op de rug van een paard, maar op een ezel. Maar zeg nu zelf, dat zou er heel wat minder indrukwekkend uitzien.
Louvre Abu Dhabi is perfect te bezoeken met kinderen. Zelfs de allerkleinsten zullen zich hier amuseren. Er is namelijk een speciaal kindermuseum met activiteiten op hun maat. In het Animal Kingdom (tot juli 2019) leren ze alles over de betekenis van dieren in de oosterse en westerse cultuur. Er zijn allerlei interactieve opstellingen waardoor ze helemaal vergeten dat ze in een museum zijn.
In het kader van een tentoonstelling rond Japan, is er tot 5 januari 2019 nog een Manga Lab. Dit gedeelte van het museum is volledig gewijd aan de populaire Japanse kunstvorm Manga. Kinderen (en ouders) kunnen hier hun eigen Manga tekeningen inkleuren op de Expression Wall. Of zet een virtual reality bril op je hoofd en waan je in een of ander stripverhaal.
Ben je niet zo’n fan van musea, dan moet je in elk geval de buitenkant komen bekijken. Het gebouw is een ontwerp van Jean Nouvel, een van de meest toonaangevende architecten van dit ogenblik. Het gebouw is wit, omgeven door water en bedekt door een zilverachtige koepel. Het deed mij nog het meest denken aan het schild van een schildpad. De koepel bestaat uit 8 lagen met geometrische gaten in verschillende afmetingen. De zon priemt door deze openingen waardoor je het idee krijgt dat je onder een sterrenhemel staat.
Weetjes:
- De koepel van het Louvre Abu Dhabi weegt 7500 ton, dat is evenveel als de Eifeltoren
- De openingen in de koepel vormen samen 7850 sterren
- De grootste ster heeft een diameter van 13 meter en weegt 1.3 ton.
- Vier pilaren dragen de volledige koepel. De pilaren zijn weggewerkt in het gebouw waardoor het lijkt alsof de koepel drijft.
Je kan je tickets online bestellen via https://www.louvreabudhabi.ae Wij betaalden aan de kassa dezelfde prijs en er was ook geen wachtrij. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis binnen. Van 13 tem 22 jaar betaal je 30 AED en volwassenen betalen 60 AED.
Het museum is op maandag gesloten. De overige dagen is het open van 10u tot 20u. Donderdag en vrijdag is het open tot 22u.
Na een voormiddag boordevol cultuur is het tijd om het hoofd leeg te maken. Dat kan perfect met een tochtje met The Yellow Boats.
De Yellow Boat is een RIB (Rigid Inflatable Boat), een heel stevige rubber boot waarmee je een sightseeing cruise kan boeken. De boot vertrekt aan de pier bij het Emirates Palace hotel en maakt 2 trips. De tocht van 60 minuten voert je langs de Corniche. Wij kozen voor de tocht van 90 minuten die tot aan de Sheikh Zayed Moskee vaart. Op deze manier zie je Abu Dhabi van een heel andere kant. Je stopt regelmatig zodat je van het uitzicht kan genieten en de nodige foto’s kan maken.
Tussendoor duwt je kapitein regelmatig het gaspedaal diep in zodat je over de zee scheurt. Je kinderen zullen het zeker geweldig vinden. Wij vonden onze tocht met Skipper Daniel aan het roer één van de hoogtepunten van onze reis. TIP: boek de trip aan het einde van de dag zodat je op zee van de zonsondergang kan genieten.
Dag 5 Yas Island
Vooral als je met kinderen reist is een uitstap naar Yas Island de moeite. Bezoek het Formule 1 circuit, leef je uit in het Ferrari World Pretpark of zoek verfrissing in Yas Waterworld.
Geniet ’s avonds van een diner tijdens een authentieke Dhow cruise. Je scheept in op een oude, houten Dhow. Tijdens je diner vaart het schip langs de Corniche en geniet je van een sfeervol uitzicht.
Dag 6 daguitstap naar Al Ain
Al Ain ligt vlakbij de grens met Oman en is een authentieke woestijnstad. Hier zie je hoe de mensen in Abu Dhabi leefden voor de ontdekking van de olie.
Je vindt hier een paar eeuwenoude forten (vb Al Jahili Fort), archeologische vindplaatsen en een oase. Een aantal plaatsen in de stad staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Net buiten de stad vind je de Camel Souk of kamelenmarkt. Dit is een van de enige overgebleven authentieke kamelenmarkten in de V.A.E. De markt is alle dagen open van 6u tot 19u.
Via een 11 kilometer lange weg vol haarspeldbochten bereik je de top van de berg Jebel Hafeet. Deze weg is door automagazines uitgeroepen tot een van de mooiste routes op aard.
Wij misten deze uitstap dus ik moet zeker nog een keertje terug naar Abu Dhabi.
Zoek je nog een goed hotel in Abu Dhabi? Lees dan zeker deze blogpost over luxe hotels in Abu Dhabi.
Alternatief: daguitstap naar Dubai
Als je nog een dag extra hebt of je ziet een aantal van bovenstaande activiteiten niet zitten, dan kan je ook nog een daguitstap naar Dubai overwegen. Een gedeelte van ons gezelschap was nog nooit in Dubai geweest dus wij regelden een busje met chauffeur en bezochten in 1 dag de highlights van Dubai.
Na een rit van ongeveer 1.5u bereik je Dubai. De tocht voert je over de Palmeilanden en stopt aan de jachthaven en aan het Atlantis hotel.
Daarna passeer je Jumeirah beach waar o.a. het bekende hotel Burj al Arab ligt.
Zoek de verschillen (links 2018 - rechts 2009)!
Uiteraard bezoek je de Burj Khalifa en de bijbehorende Mall. Probeer om 13u of 13.30u ter plaatse te zijn om te genieten van de dansende fonteinen. Tussen 18u en 23u is er om het half uur een show. Op vrijdag is er een extra show om 14u. Het schouwspel van de fonteinen in combinatie met de prachtige muziek is werkelijk adembenemend. Eet op één van de terrassen rond de fontein zodat je hier op je gemak kan genieten. Wij aten een heerlijke burger bij Günaydin.
In de Dubai Mall vind je o.a. een gigantisch aquarium (waar je zelf een duik in kan nemen), een groot skelet van een dinosaurus, een indoor schaatsbaan en een A380 flightsimulator. Een mens zou nog vergeten om er te shoppen.
Bovendien kan je vanuit de Mall ook de lift naar de top van Burj Khalifa nemen. Je kan uitstappen op etage, 124, 125 of 148. De prijs stijgt navenant. Wil jij naar de top, boek je ticket dan op voorhand https://tickets.atthetop.ae/atthetop/en-us Een ticket kost je dan ongeveer 370 AED (voor een stop op de 3 etages). Wij hadden niet geboekt en moesten ter plaatse ongeveer 600 AED per persoon betalen. Wij waren met 9 personen dus dat zou ons ongeveer 1350 euro kosten. Je begrijpt dat wij daarvoor bedankt hebben.
Na de drukte nemen we een bootje om de Creek over te steken. Hier zie je een heel andere kant van Dubai. De k Goudsoek en Kruidensoek zijn zeker een bezoekje waard. In een van de etalages in de goudsoek zie je de zwaarste gouden ring ter wereld. 58 kilo goud, bezet met ruim 6 kilo edelstenen. In totaal goed voor 63.856 kg. Het certificaat van het Guinness World Records boek hangt in de etalage dus je kan hem niet missen.
Na een wandeling door de soeks en het oude gedeelte van de stad, brengt het busje je weer naar je hotel in Abu Dhabi.
Als je toch één of meerdere nachten in Dubai wil verblijven, vind je meer informatie in mijn verslag over 1 week in Dubai.
Staan de Verenigde Arabische Emiraten op jouw verlanglijstje? Bekijk dan alvast deze voorbeeldreis: Highlights of the Emirates.
Like it? Pin it!