Mijn oudste zoon mocht enkele jaren geleden een reis uitkiezen om zijn plechtige communie te vieren. Hij droomde van New York, dus ik trok samen met hem en zijn meter met haar zoon naar de city of lights. Kleine broer was dit jaar aan de beurt. Hij droomde iets bescheidener en wilde in eerste instantie naar zee. Aangezien ik niet zo’n fan ben van de Belgische kust, overtuigde ik hem om nog eens na te denken en toen kwam Pisa uit de bus. Hij wilde die beroemde scheve toren wel eens zien. Onlangs trokken wij dus naar Pisa.
Ontdek het Piazza dei Miracoli
De bezienswaardigheid van Pisa is uiteraard het Piazza dei Miracoli (de eigenlijke naam is Piazza del Duomo). Op dit plein vind je de campanile (scheve toren van Pisa), de Dom en de doopkapel.
Scheve toren van Pisa
De toren van Pisa is één van de bekendste gebouwen ter wereld. In 1173 werd met de bouw van deze 55 meter hoge klokkentoren gestart.
Waarom staat de toren eigenlijk scheef?
Het liep destijds al fout bij de bouw van de eerste drie verdiepingen want die staan al scheef. De bouw lag 200 jaar stil omdat Pisa in oorlog was met Genua en Firenze. Als ze meteen hadden doorgebouwd, zou de toren waarschijnlijk snel zijn ingestort. Nu had de bouw zich echter kunnen ‘zetten’ waardoor hij uiteindelijk toch bleef staan. In 1272 had men in de gaten dat de toren scheef stond en begon men verder te bouwen. Om het probleem op te lossen deden ze aan de ene kant meer cement tussen de stenen dan aan de andere kant. Toen ze de 7de verdieping bereikten, in 1284, werd de bouw opnieuw gestaakt om hem pas in 1372 af te maken.
De toren zakt elk jaar een beetje schever. In de jaren 90 werd een restauratieprogramma gestart om te zorgen dat de toren niet zou omvallen. Hij werd door een aantal ingrepen wat rechter gezet, maar uiteraard blijft hij scheef want anders zou hij zijn charme/aantrekkingskracht verliezen. Volgens de restaurateurs heb je nu nog 300 jaar tijd om hem te bezoeken.
Zie jij het zitten om de 297 treden te beklimmen om boven van het uitzicht te genieten? Bestel je tickets dan op voorhand.
Foto onder: credits: Checkoutsam
Uiteraard kan je Pisa niet verlaten zonder één van de cliché-foto's te maken.
En het is zo grappig om te zien hoe anderen poseren!
Wist je dat de toren van Pisa niet de scheefste toren ter wereld is? In het Noord-Duitse Suurhusen staat een toren die nog schever staat.
De Dom
Tegenover de scheve toren staat de imposante Duomo di Santa Maria Assunta. Deze rijkelijk versierde Dom is het mooiste voorbeeld van de Romaanse stijl van Pisa. Hij werd gebouwd tussen 1064 en 1118 met de buit die veroverd werd tijdens de oorlog tegen de Saracenen in Sicilië (1063). Op de gevel staat een tekst die naar deze buit verwijst.
In tegenstelling tot de toren, kan je in de dom wel gratis naar binnen. Echt de moeite, Let op je kleding. Spaghettibandjes zijn niet toegestaan.
De originele bronzen deuren smolten tijdens een brand in 1595 en werden vervangen door kopieën van Vlaamse hand.
Het interieur van de dom stamt uit de 16de eeuw want het oorspronkelijke interieur werd verwoest tijdens een brand. Het enige dat de brand overleefde is de preekstoel.
Foto onder: credits Checkoutsam
De Doopkapel
De doopkapel of Baptisterium hoort eigenlijk bij de Dom maar staat er los van. Deze kapel werd gebouwd tussen 1152 en 1363 en is tot op heden, met een omtrek van ruim 107 meter, nog steeds de grootste doopkapel van Italië.
De inrichting is vrij sober, maar toch heel indrukwekkend en de akoestiek is fabelachtig.
Camposanto
De camposanto is de ommuurde begraafplaats aan de rand van het Piazza dei Miracoli. Deze werd tijdens de tweede wereldoorlog bijna volledig verwoest door bombardementen van de geallieerden maar werd gelukkig kort daarna in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Het zou de mooiste begraafplaats ter wereld zijn (hoewel ik het imposante Necropolis Colon in Cuba ook een pareltje vind)
De legende zegt dat het kerkhof is aangelegd met een scheepslading heilige grond van Golgotha (de plaats waar Jezus gekruisigd zou zijn).
De muur bestaat uit 43 blinde bogen en heeft 2 toegangspoorten. Op het kerkhof staan Romeinse beelden en sarcofagen en een aantal fresco’s op de muren zijn goed bewaard.
De hele site is Unesco Werelderfgoed. De gebouwen zijn dan ook heel erg indrukwekkend. Als je hier een uurtje of 2 hebt rondgelopen, heb je het echter wel gezien. Bovendien word je er stapelgek van de drukte. Ik denk dat ze hier het woord massatoerisme hebben uitgevonden. Pisa is dan ook makkelijk te bezoeken als daguitstap vanuit Firenze/Florence.
Als je hier in de buurt bent, moet je trouwens naar het stadje Lucca (waar ik een heel speciale band mee heb, maar dat lees je in de post over Lucca).