Als natuurliefhebber stond IJsland al lang op mijn verlanglijstje. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen toen we eindelijk naar Reykjavik vlogen.
Wist-je-dat IJsland
Voor we aan de reis beginnen, eerst enkele 'wist-je-datjes' over IJsland.
- IJslanders zijn erg chauvinistisch? Ze willen hun taal zo zuiver mogelijk houden dus ze weren zoveel mogelijk vreemde woorden en uitdrukkingen.
- Ze hebben ook hun eigen ras paarden, de IJslander. Er mogen geen andere paarden ingevoerd worden op het eiland om het ras zuiver te houden.
- En wist je dat Napoleon hier nooit geweest is? Daardoor zijn er maar een beperkt aantal achternamen. Alle anderen hebben als achternaam de voornaam van hun vader met als achtervoegsel ‘son’ (zoon) of ‘dottir’ (dochter)
Maar nu op naar de belangrijkste info over IJsland want hier valt echt zoveel te beleven.
Roadtrip IJsland
IJsland heeft zoveel natuurschoon te bieden dat je makkelijk een roadtrip van enkele weken kan maken. Als je, net zoals de meeste bezoekers, een week uittrekt voor je vakantie in IJsland, dan is een roadtrip langs het zuiden van IJsland een goede keuze. Op deze route liggen namelijk de meeste en de bekendste bezienswaardigheden.
DAG 1: The Blue Lagoon
Na aankomst haalden we onze huurauto af en zetten we meteen koers naar de eerste halte, The Blue Lagoon. The Blue Lagoon ligt op amper een uur rijden van de luchthaven van Reykjavik. Het is een in een lavaveld aangelegd meer met heerlijk warm water. Het water is extreem zout (12.5%) en komt uit 1800m diepe bronnen en heeft dan een temperatuur van 70°C. De bodem bestaat uit een soort witte klei die heel goed zou zijn voor de huid (o.a. voor de behandeling van psoriasis). Neem een heerlijk bad zodat je je reis volledig ontspannen kan beginnen.
Alternatieven voor The Blue Lagoon
Toen wij Ijsland bezochten (2002) was het nog super rustig in The Blue Lagoon. De laatste jaren is IJsland echter helemaal hot waardoor het een drukte van jewelst is. Sla The Blue Lagoon over en bezoek de Reykjadalur Hot Springs, Ook Myvatn Nature Baths, Laugarvatn Fontana en Secret Lagoon zijn prima alternatieven als je de drukte van The Blue Lagoon wil vermijden.
DAG 2: Reykjavik - Pingvellir - Geysir - Gullfoss - Hella
We zetten onze reis verder en passeren we het ene natuurwonder na het andere.
Pingvellir
De eerste halte is Pingvellir (spreek uit als Thingvellir). Dit nationaal park is in feite een grote verzakking (ongeveerk 240 km² groot) waar je duidelijk de Midden-Atlantische rug (geologische grens tussen het Noord-Amerikaans en Europees continent) kan zien. De verzakking zelf is niemandsland. De natuur is hier echt overweldigend mooi. Je kan het water uit de riviertjes en meren gewoon drinken. Ook op historisch gebied is het een heel belangrijke plaats. Vroeger was het de plaats waar elke zomer een grote bijeenkomst plaats vond om vetes te beslechten, huwelijken te sluiten, om zaken te doen en recht te spreken, om mensen te executeren,.... In het jaar 1000 werd hier besloten dat het Christendom de officiële godsdienst zou worden. Tegenwoordig is het de plaats voor belangrijke historische gebeurtenissen. In 1944 werd hier bv. IJslands onafhankelijkheid hier uitgeroepen.
Onderweg naar de geisers passeren we ‘Kerid’. Kerid is een explosiekrater die zich gevuld heeft met het blauwste water dat je ooit gezien hebt.
Explosiekraters zijn kraters met steile wanden die voornamelijk uit sintels en as bestaan. Ze ontstaan op plaatsen waar het magma heel dik was en gassen niet goed konden ontsnappen. Uiteindelijk wordt de kracht van die gassen zo groot dat er een ontploffing ontstaat die een 'krater' slaat.
Geysir
En dan komen we eindelijk aan één van de belangrijkste bezienswaardigheden van IJsland, de geisers. IJsland is een zogenaamde hotspot (net zoals Hawaii). Dat is een gebied met een bovennormale magmaproductie. Die hoge temperaturen en uitzonderlijk activiteit onder de grond verklaart veel van de prachtige natuurverschijnselen.
De Geysir is de bekendste geiser maar door vervuiling heeft hij een deel van zijn activiteit verloren. Vroeger gooiden ze nl wasmiddel in de geiser om te zorgen dat hij op bevel uitbarstte. Hierdoor spuit hij nu nog maar 1 of 2 keer per dag. De nabijgelegen Strokkur spuit echter ongeveer elke 10 minuten 10 tot 20 meter hoog. Het is echt spectaculair om te zien hoe het water begint te borrelen, een grote bel vormt en uiteindelijk meters hoog de lucht in vliegt.
Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe geisers werken. Men weet wel dat de uitbarstingen op 10 meter diepte in de pijp beginnen. Het kookpunt van het water is dan 120°C. Soms is het zelfs 125°C waardoor er stoom ontstaat. Het volume wordt daardoor ongeveer 17x vergroot en het bovenstaande water met grote kracht uit de pijp geperst.
Gullfoss
We zijn de geisers nog maar net voorbij of we passeren Gullfoss. Dit is één van IJslands mooiste watervallen. Het neerstortend water veroorzaakt grote wolken van fijne nevel waardoor er bijna altijd een prachtige regenboog te zien is boven de waterval. Hieraan dankt de Gullfoss zijn naam, Gouden Waterval.
Hella
Wij logeerden in het stadje Hella. Enkele goede hotels in Hella zijn:
- Stracta Hotel Hella**** : Dit moderne hotel is, net zoals de meeste hotels in IJsland, minimalistisch ingericht. Er zijn appartementen en kamers, waarvan sommige met een hot tub, beschikbaar.
- Hotel ranga**** : Dit luxe hotel ligt naast de rivier Ranga. Het hotel beschikt over een sterrenwacht en een wekservice voor het noorderlicht. Alle verlichting wordt dan uitgeschakeld zodat je optimaal van het spektakel kan genieten.
- Landhotel**** : Dit hotel ligt iets buiten Hella en is een vrij inspiratieloze betonnen gebouw. De kamers zijn echter netjes en van alle gemakken voorzien.
DAG 3: Hella - Seljalandfoss - Skogar - Dyrholaey - Vik - Kirkjubaejarklaustur
Seljalandfoss
De volgende dag brengt onze roadtrip naar de volgende, spectaculaire waterval. De Seljelandsfoss is een smalle maar heel hoge waterval. Voorzie stevige wandelschoenen en een regenjas en maak zeker een wandeling over het glibberige pad dat achter de waterval loopt. Wandel daarna de berg (heuvel) op en zoek de Paradisarhellir of de paradijsgrot.
Hoe rijd je (niet) door een rivier?
Na de vorige stop passeer je een redelijk ruig gebied en moet je met de auto een aantal rivieren over. Als je een auto huurt, krijg je goed uitgelegd waar je op moeten letten. Wij werden echter iets te overmoedig! Wij (lees: mijn man) vonden de oversteek zo leuk dat we beslisten om dat nog eens te doen. Niet slim, want bij het achteruitrijden schepte de bodemplaat zoveel water dat die onder de auto onderuit viel. Gelukkig deed de volgende waterval ons dit ongelukje snel vergeten.
Skogar
De Skogarfoss is een 60 meter hoge waterval. Volgens de legende heeft kolonel Prasi een kist met goud onder deze waterval verborgen. Er is vaak naar gezocht, ook door ons, echter zonder resultaat.
Dyrholaey
Dyrholaey is het meest zuidelijke puntje van IJsland. Vroeger was dit plaatsje een eiland. Door de opwarming van het klimaat verdwijnen de gletsjers in IJsland en rust er minder druk op het land. Daardoor komt het land langzaam omhoog en is Dyrholaey nu verbonden met het vasteland. De belangrijkste bezienswaardigheid is een gigantische boog die is uitgesleten door de zee. Het lijkt wel een 'deurgat', de letterlijke betekenis van Dyrholaey.
De plaats is zeer populair bij vogelliefhebbers. Om de vogels de nodige rust te gunnen tijdens het broedseizoen, is deze plaats afgesloten in mei en juni.
Vik
In Vik moet je het zwarte zandstrand bezoeken. Vanop het strand heb je zicht op een aantal hoge rotspunten in zee. Men beweert dat dit de resten zijn van een driemaster die door trollen in zee werd getrokken. Ze werden echter verrast door de zonsopgang waardoor ze samen met het schip versteenden.
Kirkjubaejarklaustur
In dit piepkleine dorpje kan je 2 dagen logeren want er liggen tal van IJsland bezienswaardigheden in de buurt die je de 2de dag tijdens een daguitstap kan bezoeken.
Er zijn hier een paar eenvoudige hotels zoals:
- Klausturhof Guesthouse: Alle kamers bieden hier prachtige vergezichten over de weidse omgeving. Het hotel heeft een eigen restaurants. Handig, want de grotere plaatsen zoals Vik, liggen op een klein uurtje rijden.
- Hunkubakkar Guesthouse: Dit pension bestaat uit een aantal eenvoudige ingerichte chalets.
- Hotel Laki: Hotel Laki ligt op een heuvel en biedt eenvoudige, nette kamers. Het hotel beschikt ook over een restaurant.
DAG 4: Kirkjubaejarklaustur - Nupsstadur - Skaftafell - Jokulsarlon - Kirkjubaejarklaustur
Nupsstadur
In Nupsstadur kan je een piepklein turfkerkje uit de 17de eeuw bezoeken. En we bedoelen echt piepklein. Het kerkje is amper 5 meter op 2.5 meter. In de buurt staat ook nog een boerderij en een paar plaggenschuurtjes.
Je hebt het misschien al gemerkt, maar ik ben gek op legendes. De volgende stop was dus ook een echte must tijdens onze Ijsland roadtrip. Laufskalavördur is een heuvel die bezaaid is met talloze steenmannetjes (stapeltjes stenen). Niemand weet waarom, maar iedereen die hier voor de eerste keer langskomt werd verondersteld een steen op het heuveltje te leggen om zo gevrijwaard te blijven van pech onderweg.
Kirkjubaejarklaustur was lang één van de grootste boerderijen van de streek. Ondertussen is het zelfs een flink dorp. Het dankt zijn naam aan een benedictijnenklooster dat hier van 1186 tot 1550 heeft gestaan. Op de bergtop zouden 2 nonnen begraven liggen die werden verbrand omdat ze de kloosterregels hadden ontdoken. De ene had zich met mannen opgehouden en de andere had onaardige dingen gezegd over de paus.
Het meer vlakbij heet Systravatn, het meer van de zusters. Het dankt zijn naam aan 2 nonnen die hier altijd kwamen baden. Op een dag zagen zij een hand met een mooie gouden ring uit het water reiken. Toen ze de ring wilden pakken werden ze door de hand onder water getrokken. Sindsdien is er niets meer van hen vernomen.
Ben jij ook zo gek op legendes? Dan kan je tijdens je vakantie in IJsland echt je hartje ophalen.
Skaftafell
In deze omgeving ligt het 1700 km² grote Nationaal Park Vatnajökull.
De Vatnajökull is na de ijskap van Groenland de grootste gletsjer op aarde. Deze ijsmassa van 8100 km² is waarschijnlijk ongeveer 2500 jaar geleden ontstaan, is ongeveer 900 meter dik en verplaatst zich met een snelheid van 800 meter per jaar. Aangezien IJsland bekend staat om zijn gletsjers is dit een van IJsland's bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen.
Na de gletsjer rijd je door een enorme troosteloze spoelzandvlakte, Skeidararsandur Deze vlakte werd gevormd door gletsjerrivieren. In 1974 lukte het eindelijk om hier bruggen te bouwen die niet werden weggespoeld. In 1996 ging het echter mis. Door de uitbarsting van een vulkaan onder de Vatnajökullgletsjer ontstonden er grote hoeveelheden smeltwater. Die massa water tilde de gletsjer rond het meer op waardoor het meer leegstroomde. Dit zorgde voor een ware vloedgolf. Op zijn hoogtepunt stroomde er 45000 m³ water en ijs per seconde richting zee. Na afloop lagen er op de vlakte ijsblokken zo groot als een gebouw van 6 verdiepingen. Stop dus zeker even aan het monument dat doet herinneren aan deze ramp en passeer even verderop de Hundafoss.
Jokulsarlon
Na deze vlakte kom je echter aan Jôkulsarlon, een prachtig, 130 meter diep gletsjermeer. Voor mij was dit het hoogtepunt van onze IJsland roadtrip. Ik heb nog nooit zoiets moois gezien (ondertussen zijn we bijna 20 jaar verder en het blijft een hoogtepunt).
Op deze plaats werd niet voor niets de openingsscene van de Bondfilm ‘A View to a Kill’ opgenomen.
Het water is prachtig gekleurd, er dobberen gigantische ijsbergen en met wat geluk zie je een zeehond voorbij zwemmen. Boek zeker een tochtje met een amfibievoertuig. Voorzie wel warme kleren want het is hier echt ijskoud!
Wetenschappers voorspellen dat dit meer over enkele tientallen jaren verdwenen zal zijn. Deze keer zit de opwarming van het klimaat er voor niets tussen maar het contact met zeewater.
Hoe ontstaat een gletsjermeer?
Als er bovenaan de gletsjer evenveel ijs wordt gevormd als er beneden smelt, dan blijft de gletsjer op dezelfde plaats liggen. Als het klimaat warmer wordt, trekt de gletsjer zich echter terug. In de holtes die de gletsjer achterlaat, komt smeltwater terecht waardoor er een meer kan ontstaan.
Tip: ben jij fan van oneindige sneeuwlandschappen, gletsjers en bevroren watervallen? Overweeg dan eens een reis naar Noorwegen in de winter.
DAG 5: Kirkjubaejarklaustur - Reykjavik
Na dit natuurschoon zetten we koers naar Reykjavik. Na enkele dagen in de woeste natuur lijkt zelfs een stad als Reykjavik druk en dichtbevolkt.
Reykjavik
Reykjavik is het begin en eindpunt van je vakantie in IJsland. Het is de hoofdstad van IJsland en teven de meest westelijke en meest noordelijke hoofdstad van Europa. Er is hier weinig hoogbouw en er hangt een gemoedelijke sfeer. Doordat er ook hier geothermische activiteit is, voelt de grond op sommige plaatsen warm aan. Dat is het geval in de winkelstraat Laugagevur. Handig, want door deze warmte is de weg altijd sneeuw- en ijsvrij.
Ingolfur Amarson was in 877 de eerste permanente inwoner van IJsland. Toen hij de kust naderde gooide hij, naar heidens gebruik, 2 houten balken overboord. Hij zou een boerderij bouwen op de plaats waar de balken aanspoelden. Hij noemde de plaats Reykjavik, rookbaai, omdat hij in de omgeving rook zag opstijgen van de hete bronnen.
Hallgrimskirkja
Deze 73 meter hoge kerk is meteen één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de IJslandse hoofstad. Ze bestaat uit gigantische basaltkolommen. Voor de kerk staat een beeld van Leif Eriksson, een geschenk van de Verenigde Staten. Leif de Gelukkige, zoals ze hem noemen, zou de eerste rond 1000 n.C. als eerste Europeaan voet aan wal in Amerika. Dat is dus 500 jaar voor Columbus Amerika ontdekte.
Je kan met een lift naar de top van de kerk om daar te genieten van het uitzicht over de stad en de haven.
Hotdogs
Proef zeker de wereldberoemde hotdogs van Baejarins Beztu Pylsur. Er staat vaak een flinke rij, maar ze zijn het wachten waard.
DAG 6: Niet te missen tijdens je vakantie in IJsland
In IJsland moet je absoluut een keer op een IJslander hebben gereden. Op verschillende plaatsen kan je tochten boeken. Zelfs als je nog nooit op een paard gezeten hebt, kan je mee. Deze robuuste paarden zijn zo rustig en zacht van karakter dat zelfs een onervaren ruiter met gemak een tochtje kan maken.
DAG 7: Daguitstap naar Groenland
Vanuit IJsland ben je zo in Groenland. Aangezien dat niet meteen een vakantiebestemming is, moet je zeker van de gelegenheid gebruik maken om een daguitstapje te maken. Hier zie je echt alleen maar sneeuw, af en toe opgevrolijkt door een dorpje met felgekleurde huisjes. Het landschap is echter zo desolaat dat ik wel begrijp waarom er een enorm drankprobleem heerst onder de lokale Inuits (Eskimo is een scheldwoord).
Als je in het juiste seizoen (zomer) in IJsland bent, moet je in Olafsvik zeker een walvissafari boeken.
Wij reisden in juni omdat de temperatuur dan wat zachter is en het bijna dag en nacht licht is. Maar als je wel wat kou kan verdragen, dan schijnt de winter in IJsland ook fantastisch te zijn (als je er niet woont). De bevroren watervallen leveren spectaculaire plaatjes op. Als je op zoek bent naar een echte arctische ervaring moet je Spitsbergen eens overwegen.
Logeren in IJsland
Ik vind gastronomie en charmante hotels heel belangrijk tijdens de vakantie. Daar ontbreekt het een beetje aan in IJsland, maar de verpletterende schoonheid van de natuur maakt in dit geval alles goed. Ijsland is dan ook niet voor niets één van mijn favoriete vakantiebestemmingen. Met wat zoekwerk vind je echter wel bijzondere plekken om te overnachten in IJsland.
Wil je IJsland op een unieke manier ervaren, logeer dan niet in hotels maar in één van de vele natuurhuisjes. Je logeert in gezellige huisjes, midden in de natuur. Vaak liggen ze op unieke locaties waar je ongestoord kan genieten van de eindeloze landschappen. Wie weet geniet je hier helemaal in je eentje van het sprookjesachtige Noorderlicht.
Natuurhuisje in Hella
Dit charmante natuurhuisje staat in Hella, in het Zuiden van Ijsland. Het hoort bij een boerderij, waardoor je toch niet helemaal alleen op de wereld bent. Je hebt zicht op de bergen en op de vulkaan Hekla. Van hieruit kan je dagtochten maken naar Geysir, Gullfoss, Thingvellir en andere bezienswaardigheden.
Natuurhuisje in Stykkisholmur
Dit natuurhuisje ligt op de top van een heuvel op korte afstand van Stykkisholmur, in het westen van IJsland. Dankzij deze ligging heb je van hieruit een magisch uitzicht over de bergen, het meer en de zee.
Om dit natuurhuisje te bereiken, huur je best een 4x4. Wil je helemaal weg van de wereld, kom dan tussen 1 november en 1 maart want dan is er geen internet. Perfect voor een social media-detox.
Staat IJsland op jouw verlanglijstje? Bekijk dan deze 8-daagse reis naar IJsland. Zin in onvervalst winters avontuur? Overweeg dan deze 6 dagen in Lapland.
Like it? Pin it!