Lekker eten is één van de belangrijkste onderdelen van onze vakanties. Ik kan er enorm van genieten om overdag nieuwe plaatsen te ontdekken, maar als het eten 's avonds tegen valt, is mijn dag om zeep. Daarom vroeg ik aan collega bloggers om hun  favoriete bestemmingen voor foodies te delen. Je hebt geen idee hoeveel reacties ik kreeg.  Lekker eten schijnt voor veel reizigers belangrijk te zijn. Check onderstaande lijst en laat de plaatselijke keuken beslissen wat je volgende bestemming is.

Europese bestemmingen voor foodies

We starten dicht bij huis met deze reisgids voor gastronomen. Van kleine, plaatselijke brasserietjes tot Michelin restaurants.  

Spanje

Madrid

Volgens Or Amir van My Path In the World

Madrid is de Spaanse hoofdstad waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Daardoor heeft de stad een aangename atmosfeer waar je je meteen thuis voelt (zelfs als je maar een paar dagen in Madrid) en waar elk type reizigers zijn gading vindt. hebt a few days in Madrid), and why every type of traveler can find something to love about it, including foodies.

  • Voor trendy cafes en restaurants moet je naar Malasaña, Madrid's hipster buurt, of naar  Salamanca, de luxe buurt waar je ook veel Michelin restaurants treft.
  • Om de klassieke kant van Madrid te beleven moet je naar La Latina.  Hier geniet je van heerlijke tapas in traditionele barretjes en tavernes.  Ook het oudste restaurant ter wereld Sobrino de Botín, ligt hier.
  • Indoor food markets zijn hier heel erg populair.  Proef de heerlijkste gerechtjes in  San Miguel en San Anton.
  • Ook de zoetebekken komen in Madrid aan hun trekken. Kleine bakkerijtjes, patissiers en chocoladewinkels alom.  Het allerlekkerst zijn echter de churros met warme chocolade. Je vindt deze knapperige, gefrituurde lekkernij in churros shops doorheen de stad maar voor de beste churros moet je bij Chocolateria San Gines zijn. Veel bekende restaurannts zijn vaak overroepen, maar San Gines voldoet aan de verwachtingen.
Palacio De Cristal By Or Amir
Best Destinations For Foodies By Or Amir
TIP van WorldWideWendy

Ik ben fan van Madrid vanwege zijn talrijke bezienswaardigheden. Maak een stadstour en stop zeker aan Mercado de San Miguel.  Alleen al het prachtige, 19de eeuwse pand is een bezoekje waard maar neem zeker de tijd om een klein hapje te eten bij een van de 33 stalletjes.

San Miguel By Alajode 2

Granada

Volgens Joanna van The World in my Pocket

Ik zou zeggen dat Granada aan alle eisen voldoet om de beste bestemming voor gastronomen in zuid-Spanje te zijn. van traditionele restaurants tot fusion tapas bars, je vindt het hier allemaal. Ik herinner me mijn eerste trip naar Granada, jaren geleden.  Ik was zo verrast toen ik bij mijn drankje ook een bordje lekkers kreeg.  Hoe meer drank we bestelden, hoe lekkerder de tapas werden. Sindsdien ben ik al vaak met vrienden naar Granada geweest om hen de lokale tapas cultuur te leren kennen. 

Granada is een indrukwekkende stad.  Het fabelachtige  Alhambra kijkt over de stad en is een mix van Moorse en Europese architectuur. De keuken van Granada is samen met de stad geëvolueerd en bevat invloeden van alle overheersers: Moren, Emirs en Christenen.

Een van de beste plaatsen om de  tapas cultuur van Granada te proeven, is de lokale markt. Er staan massa's kraampjes die allerlei lekkers verkoepn zoals ham, manchego kaas, olijven en wijn.  Neem plaats aan een van de barretjes, bestel een glaasje en geniet van de tapas. In Chikito kan je de traditionele remojon granaino proeven.  Een frisse salde met kabeljauw, lente uitjes, sinaasappel, olijven en eieren. Het restaurant is ontzettend populair bij de locals.  Ze serveren grote schotels plaatselijke gerechten.  Als je meer zin hebt in fusion, probeer dan Farala. Voor een unieke ervaring moet je in een van de kelders van Albayzin zijn, bijvoorbeeld Jardines de Zoraya.  Hier geniet je tijdens het eten van een flamenco optreden.

Granada The World In My Pocket

Cyprus

Volgens Stefan van Nomadic Boys

Agia Napa  in Cyprus is niet alleen bekend omwillen van zijn prachtige stranden maar ook als de regio met de beste restaurants -tavernas - van het eiland.

Cyprus heeft een geweldige keuken dankzij de nabijheid van de zee.  Vis is in overvloed aanwezig en kraakvers. bovendien worden de dorpjes rond ne of the reasons why this part of Cyprus is so good for food is the proximity to the sea: fish is always in abundance and is super fresh. In addition, the villages around Agia Napa are famously nicknamed the “red villages” in Greek because of the colour of the rich soil. This rich soil allows potatoes, fruit and vegetables to flourish. We recommend checking out some of the many farmer’s markets when visiting – the most famous in Dheryneia village every Saturday morning. One of the most unique fruits is the white/pink juicy pomegranates during the Autumn months – nowhere else in the world have we seen this colour pomegranates!

The best way to experience the Cypriot cuisine and all its fresh ingredients is to order “mezedes” at a local traditional taverna, like “Mousikos” in Sotira - another village just outside Agia Napa. Mezedes is a feast of a meal featuring lots of different small plates (kind of like the Spanish “tapas” style of eating), ranging from boiled snails (another local delicacy!), halloumi (the famous Cypriot cheese), lounzta (curd pork tenderloin), kleftiko (slowly cooked lamb) and more.

Read all about how to get from Larnaca airport to Ayia Napa.

Nomadic Boys Mousikos Taverna Halloumi
Nomadic Boys Mousikos Taverna

Frankrijk

Parijs
Volgens Vanessa van Wanderlust Crew

Je bent geen foodie als je niet in Parijs bent geweest. Het is misschien de meest cliche bestemming maar het is dan ook de ultieme bestemming voor gastronomen. Het is niet alleen de thuisbasis van de wereldbekende kokschool le Cordon Bleu maar de Fransen, en meer bepaald de Parijzenaars, hebben er een missie van gemaakt om de perfecte gerechten te serveren. De Fransen nemen hun keuken erg serieus en dat zie je zelfs in de kleinste brasserie.

Het grote voordeel is dat ze hier gerechten uit alle windstreken serveren. Van verrukkelijke zeevruchten over salades tot zalige zoetigheden, alles is van topkwaliteit.  De Fransen gebruiken de beste ingrediënten, gerenommeerde technieken en ze lopen de kantjes er niet vanaf.

Als je op zoek bent naar een authentieke foodie ervaring in Parijs, dan moet je naar één van de vele bestrots. Deze historisch restaurantjes vind je op elke hoek van de straat sinds de tijd van Ernest Hemingway en F. Scott Fitzgerald. Het zijn ontmoetingsplaatsen waar je geniet van de ware Parijse keuken.

The food you have to try in Paris  zijn baguettes, macarons, crepes, croissant, croque monsieur, en Sole Meunière.

Foodie Destinations Paris Wanderlust Crew
TIP van WorldWideWendy

Als je iets speciaals te vieren hebt, boek dan een kamer in één van de vele luxe hotels in Parijs. Ik kan Le Royal Monceau, Raffles ten zeerste aanbevelen.  Probeer een tafeltje te bemachtigen in hun restaurant.  Bekroond met  It's crowned with 1  Michelin ster! Ik at heer de beste risotto ooit.

Parijs Gondel 2

Oostenrijk

Volgens Helene van MasalaHerb

Ik ben afkomstig uit de Oostenrijkse Alpen en onze keuken is zonder twijfel iets dat je moet meemkaen. Onze copieuze maaltijden zijn het toppunt van comfort food. We houden vanCheese Spätzle of gebakken aardappelen met ei. Onze dumplings noemen we Knödel.  De traditionele knödel is sappig en zoet maar in de Oostenrijkse Alpen hebben we de Käsepressknödel (kaas tussen cheese 2 knödels) en de Speckknödel (spek en brood knödel). Knödels worden vaak geserveerd met salade, zuurkool of worst.  In september is er elk jaar een heus Knödel festival  (het grootste in de wereld).  Dit is de beste tijd van het jaar omdat dan het fruit en de groenten worden geoogst.

Cheese Spatzle

Tip; bezoek de Oostenrijkse Alpen in de herfst als de bladeren aan de boom goud kleuren en de lucht frisser wordt. Zoek een Alm (plaatselijk restaurant) op en probeer onze specialiteiten één voor één.

Kroatië

Volgens Maggie van The World Was Here First

Als je beste bestemming voor foodies in Kroatië zoekt, moet je in Istrië zijn. Deze streek is in de hele Balkan bekend als het gastronomische hart van Kroatië. 

Door het afwisselende landschap zitten er regionale verschillen in de keuken van Istrië.  In de kuststadjes serveren ze uiteraard veel vis zoals mussels buzzara (mosselen in look en witte wijn met broodkorstjes), in zijn geheel geroosterde zeebaars en grote ladingen gegrilde inktvis.

Maar als je geen fan bent van vis, kom je in het binnenland zeker aan je trekken.  Ze prodcueren hier de beste olijfolie van Zuid-Europa en de glooiende heuvels en geweldige klimaat zorgen voor heerlijke wijntjes. Het binnenland is echter vooral bekend vanwege de truffels.

Er zijn hier zoveel truffels te vinden dat ze die in bijna elk gerecht gebruiken.  Als je een specialiteitenrestaurant zoekt voor een goede prijs moet je naar Konoba Buscina net buiten Umag.  Het is één van de beste restaurants in de streek waar je kan genieten van een waar Istrisch feest.

Croatia By The World Was Here First

Italië

Modena

Volgens Gigi Griffis van Vicous Foodie

Als je van lekker eten houdt, zul je zeker van Modena houden.  De stad ligt namelijk midden in de culinaire regio Emilia Romagna.   Deze kleine, gezellige stad is de bakermat van de balsamico, zoet, stroperig en gerijpt in houten vaten.  Als je maar één ding kan doen tijdens je bezoek, ga dan zeker voor de balsamico proeverij.

Er zijn nog talloze andere lekkernijen zoals: Parmezaanse kaas-reggiano kaas van Parma, zoete tomaten van Vignola, e meer lokale producten die te koop zijn op de plaatselijke boerenmarkt.

En dan zou ik nog het beste restaurant ter wereld vergeten, Osteria Francescana.   Het ligt in het centrum van de stad en staat garant voor een urenlange gastronomische ervaring.  Hier houden ze van bijzondere combinaties zoals foie gras ijs.  Elk bord is een juweeltje. De 10-gangen menu kost ongeveer 250 euro (+ 140euro voor de aangepaste wijnen) dus je moet wel flink in je buidel tasten.

Eens je genoeg hebt van de stad, kan je in deze B&B  op het platteland terecht.  Hier serveren ze het beste ontbijt ooit.

Gigi Griffis

Sardinië

Volgens  Angela van Chasing the unexpted

"Een van de leukste ervaringen tijdens je vakantie in Sardinië is het ontdekken van hun culinaire tradities.  Dit Italiaans eiland serveert een keur aan regionale gerechten en elke provincie, stad of dorpje heeft zijn eigen specialiteit.  In het stadje Morgongiori kan je terecht voor de typische Lorighittas pasta met tomaat en vleessaus.  In Busachi proef je Su Succu, een maaltijdsoep met pasta, saffraan en gehakt. Of in de Nuoro province, in het bijzonder in de regio's Ogliastra en Barbagia, waar je gek zal zijn van de Culurgionese dumplings gevuld met aardappel, kaas en munt in een eenvoudige tomatensaus.

Als je de kust verkent, vind je uiteraard vooral visgerechten.  In het binnenland, vooral in de bergachtige streeks Barbagia en in de provincie Nuoro, vind je dan weer meer vleesgerechten. Ik hou vooral van het eten omdat de ingrediënten van superieure kwaliteit zijn. 

De fans van zeevruchten moeten zeker naar Cabras, dichtbij een meer en de zee.  Probeer hier restaurant Agriturismo Da Pinuccia. In deze streek serveren ze ook bijzonder hoogstaande wijn uit de plaatselijke Contini kelder.  Verkies je vlees, reserveer dan een tafeltje bij  Agriturismo Archelao, waar ze enkel eigen gekweekt vlees serveren.

Voor de liefhebbers van vlees en rode wijn is het dorpje Mamoiada, the place to be.  Hier serveren ze de beste Cannonau wijn van Sardinië. En uiteraard moet je de regio niet alleen voor de keuken maar ook voor de prachtige landschappen en rijke cultuur bezoeken.

Fregola Pasta Chasingtheunexpected

Napels

Volgens Wendy van The Nomadic Vegan

Pizza werd in de 18de eeuw uitgevonden in de straten van Napels dus er is geen betere plaats om een authentieke pizza te proeven.  Pizza bakken is hier een ware kunstvorm en de pizzaioli volgen dan ook een lange opleiding en trainen oneindig lang op het maken van de perfecte bodem.

De originele pizza was de pizza marinara, met tomatensaus, look en oregano (en soms wat basilicum)  Er zit dus geen kaas op en is dan ook een van de perfecte vegan gerechten in de Napolitaanse keuken.  De pizza margherita, waar wel mozzarella  op zit, is pas later uitgevonden.  Deze twee pizza's blijven bij uitstek de meest populaire pizza's in Napels.  Er zijn zelfs pizzeria's die niets anders willen serveren.

Na het eten van talrijke pizza's tijdens meerdere bezoeken aan Napels, moet ik besluiten dat Pizzeria di Matteo de beste pizza van de stad serveert.  Veel pizzeria's beweren dat ze de beste zijn en ze zijn ook allemaal goed, maar Matteo is mijn favoriet. Het is hier vaak lang aanschuiven dus probeer er op tijd te zijn.

Naples The Nomadic Vegan

Puglia

Volgens Michele van A Taste For Travel

The Salento Peninsula in de hiel van de laars van Italië is éé van de best places to go in Puglia als je een kustplaatsje zoekt aan de stranden van de Ionische zee of een van de meer landinwaartse, charmante dorpjes.  Hier geniet je van regionale gerechten, struin je over de wekelijkse markten en bezoek je oude olijfolieproducenten.  Meer dan 100 ondergrondse olijfoliemolens kenmerken de regio.  De grotten werden oorspronkelijk uitgegraven in de zachte steen om de olijfolie ondergrond te beschermen tegen de hitte en tegen dieven.  Veel van die ondergrondse molens zijn omgetoverd tot restaurants en musea.  Een van de beste trattoria's is La Grotella, met een gerestaureerde frantoi ipogei (olijfoliepers).

Het regionale gerecht van Salento, Purè di fave e Cicorie  is een must.  Fava Bean Puree , een traditioneel antipasti gerecht met gedroogde fava bonen en pasta met een eenvoudige tomatensaus is ook de moeite. En uiteraard vis en schaaldieren.  Die zijn nergens lekkerder dan in een lokaal restaurantje met zicht over de Ionische zee. Solatio restaurant vlakbij Torre Suda is een absolute aanrader.  Luister naar live muziek en geniet van je Negroamaro en Primitivo wijntje, de beroemde wijnen van Salento, 

Enjoy Orechiette Rape E Acciughe While Dining At La Grottella Trattoria Credit Michele Peterson

Ligurië

Volgens Dhara van Not About the Miles

Als je een foodie bent en een reis naar Italië plant, neem dan zeker Ligurië in overweging. De lokale keuken is namelijk om van te watertanden. Verse zeevruchten, pasta, regionale groenten, olijfolie en pesto.  Pesto is trouwens afkomstig van deze streek.  Pesto alle Genovese is dan ook genoemd naar de stad Genua in Ligurië.  Deze heerlijke pesto wordt gemaakt van basilicum, olijfolie, noten, look en parmezaanse kaas. De pesto wordt met een vijzel gemalen tot hij de juiste consistentie heeft.  Je moet nog stukjes basilicum kunnen zien.  Deze pesto wordt niet alleen gebruikt als pasta saus maar ook als topping in soep, stoofpotjes of rijst.

TIk ben zelf helemaal gek van trofie con pesto alla Genovese: trofie pasta, al dente gekookt en overgoten met de lokale pesto, gekookte groene bonen en gekookte aardappelen.  Een eenvoudig gerecht maar een echte smaakbom.  Sluit je ogen en geniet van je eerste hapje.

Elk restaurant in Ligurië heeft zijn eigen variant van dit gerecht maar ik eet het het liefst bij Il Frantoio in Lerici, een klein stadje dat je vanaf Cinque Terre met de ferry bereikt.  Ik logeerde twee nachten in Lerici en genoot er de eerste avond zo van dat ik het de volgende avond opnieuw bestelde!

Dus als je ooit naar Ligurië trekt, vergeet dan niet om dit overheerlijke pastagerecht hier te proeven. You will love Lerici, a laid back, lovely seaside destination in Liguria.

Liguria Not About The Smiles

Montenegro

Volgens Mar van Once in a Lifetime Jouney

De populariteit van Montene is de laatste jaren enorm gestegen, mede dankzij de heerlijkste stranden en de UNESCO ommuurde stad Kotor.  Maar ik viel vooral voor de keuken, een minder bekend aspect van het land.

Dankzij de ligging aan de zee en het verleden is de Montenegro keuken, in de kuststreek, vooral gericht op vis.  Het is ook de plaats waar de meeste toeristen verblijven.  De keuken bevat veel Mediterrane invloeden zoals kaas, verse groenten en olijfolie. 

Een van de bekendste gerechten is de gerookte ham van Njeguski, een bergdorp ongeveer een half uur van Kotor. Deze heerlijke ham staat op bijna elke kaart en wordt vaak gegeten als hapje vooraf met een beetje vers gebakken brood. Ze zeggen dat de ham zijn heerlijke smaak dankt aan het feit dat hij in de buitenlucht, waar de zee en de bergen elkaar ontmoeten, wordt gedroogd.

Er zijn veel restaurants in Montenegro maar mijn favoriet is Stari mlini wat zoveel wil zeggen als 'oude molen'. Het restauarant huist dasn ook in een oude, traditionele molen.  Het personeel is gekleed in lokale klederdracht.  Je kan binnen en buiten zitten en het is er heel gezellig.  Bovendien gebruiken ze alleen lokale ingrediënten.

Montenegrin Prosciutto Once In A Lifetime Journey

Portugal

Porto

Volgens Jorge and Claudia van Travel Drafts

Porto in Portugal is een top bestemming voor foodies.  Deze kuststad in het noorden van Portugal staat voornamelijk bekend om zijn porto.  Voeg daar nog lekker eten bij en je weet dat je op de juiste plaats zit.

Het meest bekende gerecht is Francesinha. Dat is een sandwich van toast gevuld met ham, worst of rundsvlees, overgoten met gesmolten saus, tomaat, bier en peri-peri saus.

Verder heeft Porto gelukkig nog veel meer zalige, traditionele gerechten te bieden.  Je bent niet in Porto geweest als je bijvoorbeeld geen Feijoada (bonen met vlees), Tripas, Rojões (traditioneel gegaard varkensvlees), Alheiras(Portugese worst), Bifanas (smaakvolle worst sandwich), Caldo Verde (typisch Portugese soep), and veel desserts op basis van eierdooier.  UIteraard is het ook de perfecte plaats om verse vis en zeevruchten te eten. Matosinhos heeft heel wat goede vistrestaurants.  Sao Pedro da Afurada is vooral bekend omwille van de gegrilde sardines.

Het grote pluspunt is het feit dat Porto veel goede en goedkope restaurants heeft. Portugezen houden van eten en ze hechten belang aan kwalitatieve ingrediënten. Dat maakt dat de Portugese keuken bij de beste van Europa hoort.

Francezinha Travel Drafts
VEGAN TIPS van Jyoti - Story at every corner

Portugal en veganistische gerechten lijken niet samen te gaan.  Terwijl we onze trip planden, maakten we eerst een foodie lijst. We ontdekten al gauw dat Portugal toch heel wat restaurants heeft die vegan gerechten.... en burgsers serveren.

Ik wil dan zeker ‘O Oriente No Porto’  vernoemen omwillen van hun authentieke Francesinha.  Elk restaurant heeft dit gerecht op de kaart staan.  Hoewel het een typisch vleesgerecht is, hebben sommige restaurants toch een vegan variant.  We hadden gelezen dat  ‘O Oriente No Porto’ de best vegan Francesinha in town serveerde. En het moet gezegd, hij smaakte heerlijk.  Het restaurant ligt op de plaats waar vroegder de Iskon tempel van Porto stond. Het restaurant wordt al 22 jaar door dezelfde familie gerund en al die tijd roert dezelfde kok door de potten. Zij perfectioneerde het gerecht in de loop der tijd.  Haar zoon is de perfecte gastheer die hier werkt om zijn opleiding als piloot te bekostigen.

Ook volgende restaurant serveren heerlijke vegan gerechten:

  • A’ Sandes do Porto 
  • Vegana by Tentúgal
  • Black Mamba and of course
  • Majestic café

Voor meer  tips over vegan/vegetarisch eten:StoryAtEveryCorner.

Porto Story At Every Corner

De Azoren

Volgens Megan van Megan Starr

De Azoren timmeren hard aan de weg om de  foodie destinations van de toekomst te worden.  Deze eilandengroep, bekend om hun diepblauwe water, vulkanisch landschap en de uitstekende kans om walvissen te zien, wordt meer en meer bekend omwille van de unieke keuken en de bijzondere bereidingstechnieken.

Door de geothermische energie op  Sao Miguel island, is een traditionele bereidingstechniek ontstaan.  Een van de typische gerechten,cozido de furnas is een stoofpot van lokaal vlees en groeten die meerdere uren onder de grond worden gekookt.  Het gerecht heeft een aardse smaak en is met geen enkel gerecht te vergelijken. De Azoren produceren ook heerlijke kazen met een unieke smaak die te danken is aan het feit dat de koeien hier altijd vrij kunnen rondlopen.  Daardoor is het vlees ook op latere leeftijd nog heerlijk mals.  De dieren kunnen een natuurlijke dood sterven en daarna toch nog gegeten worden.  De Azoren zijn echt een top bestemming voor gastronomen en ik hoop dan ook dat meer mensen hun bijzondere kooktechnieken zullen waarderen. 

Cozido De Furnas In Furnas Sao Miguel Azores

Hungarije

Volgens Kate van Our Escape Clause

Heerlijke soepen, hartige stoofpotjes, smaakvolle dumplings, zure room en massa's gebak: Hongaars eten staat gelijk aan comfort food, en kent verrassend genoeg een uitgebreid smaakpalet en veel traditionele gerechten. (jammer genoeg zijn veel van de gerechten amper uit te spreken-kürtőskalács, anyone?).

Proef zeker palacsinta (Hongaarse pannekoeken), lángos (gebakken brood met zure room en kaas), smaakvolle soep van kerstomaatjes en gelaagde Esterházy cakestrudel overgoten met fantastische (en goedkope!) Hongaarse wijn.

Uiteraard mag je de goulash en chicken paprikash niet vergeten.  Want hoewel de Hongaarse keuken nog veel meer te bieden heeft, zijn dit niet zonder reden de klassiekers.

Plan je een trip met als thema: food in Budapest? TIP: ga in de winter.  De Hongaarse keuken smaakt ook in de zomer, maar de vette, hartige gerechten smaken het best in de winter.

Budapest Our Escape Clause

Belarus

Volgens Iris van Mind of a Hitchhiker
‘De lokale keuken sprak op voorhand niet echt tot mijn verbeelding maar ik was aangenaam verrast. Er zijn veel invloeden van de buurlanden maar toch heeft de keuken een eigen karakter.  Ze serveren hier comfort food dat heerlijk smaakt na een lange avondwandeling.  De hele keuken is gebaseerd op dat gevoel en bovendien is het er spotgoedkoop.
 
Machanka is een roomsaus met vlees en paddestoelen. Van blini (pannekoeken), draniki (aardappel pannekoeken), kletski (dumplings) tot kalduni (gevulde dumplings) serveren ze in elk restaurant met een goed glas Lidskaye wheat bier of vruchtensap. In het Belovezhskaya Pushcha natuurpark find je machanka met vlees van beer, hert of eender welk dier dat Google Translate kent. Als voorgerecht moet je in de zomer zeker een bord kholodnik (koude borshch) nemen.  In de winter ga je voor de warme variant.
 
In Minsk, kan ik Vasilki aanraden. Hier serveren ze alle lokale gerechten.  Ook het hippe en kleurrijke foodtrucks mag je niet missen. Hier vind je de plaatselijke hot dogs, pizza, shoarma en pannekoeken.  Op een warme dag schuif je aan bij de dichtstbijzijnde kvass truck voor een verfrissend drankje.
Kletski And Pelmeni In Background Mind Of A Hitchhiker

Slovenië

Volgens Teresa van Brogan Abroad

Ljubljana was een ware verrassing.  Ik vertrok zonder verwachtingen en slecht voorbereid maar ontdekte al snel dat de stad ontzettend veel te bieden heeft.  Er zijn massa's things to do in Ljubljana, maar ik vond het vooral een echte top bestemming voor foodies.

De stas is een mix van Centraal-Europees en Mediterraans en dat merk je meteen in de keuken.  Aangezien Ljubljana de hoofdstad is, vind je hier gerechten uit de verschillende regio's. De perfecte manier om de lokale gerechten te leren kennen is een food tour, maar je kan ook op eigen houtje op zoek naar restaurants die traditioneel en modern Sloveens eten serveren.

Proef zeker struklji, de bekende Sloveense dumplings.  Er zijn zoete en haritge versies maar ik verkies de zoute met room en aardbeienconfituur. Het beste adres om deze lekkernij te eten is Moji Struklji Slovenije, aan de Central Market. Vergeet ook zeker de kranjska klobasa, of carniolian worst, uit de regio Bela Krajina niet. Je kan dit adres niet missen.  Het ligt in de Oude Stad en er hangt een gigantische worst voor de deur.  Uiteraard zijn er nog veel meer heerlijke gerechten, maar die kan je zelf ontdekken.

Struklji, Ljubljana Brogan Abroad

Aziatische bestemmingen voor foodies

Ik ben fan van de Aziatische keuken. De afgelopen twee jaar trokken wij meermaals naar het oosten en ook al ben ik een echte Afrika-fan, toch kan de Aziatische keuken mij meer bekoren.  Heerlijkse soepjes, Pad Thai, noodles, sushi,... allemaal even lekker en gezond.  En als we het over streetfood hebben, is Azië echt de top.   

Begin april reizen we naar Japan.  Ik kan niet wachten om daar de echte sushi's en anders lekker te proeven.

Japan

Volgens Kavita van Kavey Eats

Er zijn maar weinig landen zo uitnodigend en fascineren voor een foodie als Japan.  De Japanse keuken is bijzonder gevariëerd en gaat veel verder dan de ramen, sushi, tempura en teriyaki die we allemaal kennen. Er zijn niet alleen veel verschillende gerechten, er zijn ook veel regionale variëteiten.  Uiteraard moet je sushi, sashimi en tempura niet links laten liggen want in Japan zijn ze veel lekkerder dan bij ons, zelfs in de goedkoopste restaurants.  Zelfs de kleine eetstalletjes als ramen-ya, yakitori stall of noode place zullen je niet teleurstellen.

Welke gerechten mag je zeker niet missen in Japan? 

Mijn favorieten:

  • gyudon: gestoofd rundsvlees met ui en rijst
  • soba: boetweit noodles
  • udon: dikke tarewenoodles in allerlei varieteiten,
  • okonomiyaki: gerecht tussen een pannenkoek en een pizza, bestaande uit kool gevuld met beslag. Dat wordt gebakken op een vlakke plant en daarna belegd met noodles, vlees, vis,.... en daarna  overgoten met mayonaise of saus
  • tonkatsu: gepaneerde, gebakken varkensvlees, geserveerd met gesneden kool, currysaus en rijst.
  • nabe: stoofpotjes met vers vlees, groenten en champignons met een lekker sausje. Vaak aan tafel klaargemaakt.
  • yakiniku:  Koreaans gerecht met flinterdun gesneden vlees, gebakken op de bbq.  Ook dit gerecht wordt vaak aan tafel klaargemaakt

Plan ook tenminste één avond in een kaiseki ryori, een traditioneel meergangen buffet geserveerd in de meeste ryokans (Japanese herberg) en gespecialiseerde restaurants. Geniet van talrijke, prachtig gepresenteerde gerechtjes en plaatselijke specialiteiten, van voorgerechten en soep tot sashimi en van gestoomde, gebakken of gegrilde gerechten tot pickles, rijst en miso soep. Sluit af met een overheerlijk dessert.  Dergelijke maaltijden zijn niet goedkoop maar absoluut de moeite waard. 

Kaiseki Ryori Japan On Kavey Eats
Volgens Lena van The Social Travel Experiment

Japan staat bekend om zijn fijne keuken en ik ben ervan overtuigd dat elke bezoeker van Japan hier wel iets naar zijn gading kan vinden. Mensen die al naar Japan reisden weten ook dat elke regio zijn eigen specialiteit heeft. Okonomiyaki in Hiroshima, Takoyaki in Osaka, Kaiseki Ryori in Kyoto enz..

Maar wat veel mensen niet weten is dat Nagoya een heel uitgebreide keuze aan fantastische streekgerechten heeft. Ook al hoort Nagoya niet tot de populaire toeristische bestemmingen, toch is het de moeite om hier een tussenstop te amken (vb tijdens je reis van Tokyo naar Kyoto).  Proef hier zeker Misonikomi Udon, dikke witte noodles in een rood-bruine Miso saus (Miso is bekend van de Miso soep).  Of wat dacht je van de Japanese style chicken wings in een van de vele Yamachan restaurants in Nagoya.

Als je't mij vraag is het absolute hoogtepunt van de Nagoya keuken echter Hitsumabushi, Nagoya style paling.  Paling is in heel Japan populair en het staat zelfs in de goedkoopste sushi restaurants op de kaart. Nagoya is echter de enige plaats waar in het Hitsumabushi stijl wordt geserveerd. Hitsumabushi is een ware delicatesse en het is zeker niet goedkoop, maar het is elke cent waard.  Als je de kans hebt om in Nagoya te passeren, moet je dat zeker doen.

Hitsumabushi Nagoya By The Social Travel Experiment
Volgens Yuki van Finding Yoki

Wist je dat Tokyo de stad is met de meeste Michelinsterren ter wereld?  In 2018 telde Tokyo maar liefst 314 sterren.  Dat zijn er 173 meer dan rivaal Parijs.   Tokyo, de dichtstbevolkte metropool ter wereld, is vooral bekend als culinaire bestemming. Hier gaat het niet alleen over ramen, sushi, and tempura. In Tokyo kan je terecht voor gerechten uit alle windstreken.  Japanse koks leren hun stiel tegenwoordig vaak in het buitenland waardoor er invloed uit de Chinese Italiaanse, Franse, Koreaanse en Indische keuken merkbaar is.

Naast haute cuisine kan je hier ook terecht in veel eenvoudige restaurants en gezellige café's. Ik vind het geweldig om in Tokyo nieuwe café's te bezoeken. Reissure is zo'n adresje dat je niet mag missen.  Hun 3D latte is uniek en zijn soort en heel erg Instagramwaardig.  Als je een latte op maat wil, toon je een foto en de ober maakt een latte gebaseerd op die foto.

Je moet ook absoluut op stap in Shinjuku. Een van de beste adresjes om te eten en drinken in Tokyo is het steegje Omoido Yokocho. Het is een kort straatje vol fantastisch restaurantjes en barretjes.  Je vangt hier ook een glimp op van het oude Tokyo.  Ruig en off the beaten track.  De restaurants serveren vooral yakitoris en andere grill gerechten. Drink er zeker een lokaal biertje bij.  Ik kan het absoluut aanbevelen om hier een keer een Yakitori te proeven.  Het eten is geweldig en de sfeer is uniek.

Reissure Finding Yoki
Finding Yoki

Maleisië

Volgens Thomas van Trip Gourmets
Ipoh

Als je over de Maleise keuken spreekt, denken de meeste mensen vooral aan Penang en Kuala Lumpur. De laatste jaren is er echter een andere kandidaat die naar de titel Malaysia’s food capital dingt.  Een treinrit van 130 minuten brengt je naar het kleine stadje Ipoh waar je volop keuze hebt uit gerechten om van te watertanden.

Er zijn een aantal gerechten die we je van harte kunnen aanbevelen.  Het bestes en meest unieke gerecht is de legendatische Ipoh Chicken and Beansprouts. Dit gerecht is bestaat uit een sappig stukje kip met verse sojascheuten,, rijst en een stukje gepaneerde kip.  Wat is daar bijzonder aan?  Elke ingrediënt wordt op een apart bordje geserveerd zodat je zelf kan mengen. Wij aten de lekkerste versie in Lou Wong Bean Sprouts Chicken Restaurant.

Een andere winnaar is Salted Chicken (Ayam Garam). Dit is meestal een afhaalmaaltijd en is eigenlijk alleen een kip.  Iedereen in Ipoh is echter gek van dit gerecht.  Het is bijzonder gemarineerd in saké, gember, Chinese kruiden en zout. Bezoek “Happy Delicious Salted Chicken” voor de lekkerste versie.

Beansprout Chicken From Trip Gourmets
TIP van WorldWideWendy

Vlieg naar Kuala Lumpur en maak een roadtrip door Maleisië.  Ze serveren hier geweldig streetfood op elke hoek van de straat.  Ik heb geweldige herinneringen aan de heerlijke tropische vruchten en de Steamboat Soup die ik in Tana Rata proefde!

Maleisie Lychee 2
Volgens Alex van Swedish Nomad

Penang in Maleisië staat bekend als foodie haven, en is een ware smeltkroes tussen Maleisische, Indische, Chinese en Westerse cultuur en keuken. Mensen komen van over de hele wereld naar hier om de heerlijkste gerechten op de lokale marktjes te proeven.  Streetfood moet je hier absoluut proberen.  In Georgetown staat een grote verzameling stalletjes waar iedereen iets naar zijn zin kan vinden.

Om ten volle te genieten van al dat lekkers is het een goed idee om een join a food tour te doen maar uiteraard kan je er ook gewoon zelf op ontdekkingstocht gaan.  Als je ziet dat er een rij staat aan te schuiven, mag je zeker zijn dat het eten er zalig is.

Streetfood gerechtjes kosten tussen de 4 MYR en 13 MYR ($1-$3 USD) en elke verkoper heeft zijn eigen, unieke recept. Ik adviseer Curry Mee, Crispy duck with rice, Murtabak, Lok Lok, Popiah en Asam Laksa om er maar enkele te noemen.

Vanuit allerlei bestemmingen in Azië zijn er vluchten naar Penang en vanuit de luchthaven sta je zo in Georgetown.

Penang Food From Swedish Nomad

Fillipijnen

Volgens Paul van BoracayCompass

Als je als foodie de Fiipijnen bezoekt, is Boracay island een absolute must.  Er is nergens in het land zoveel aanbod als het gaat over restaurants.  Het is een heel cosmopolitisch plaatsje dus ze serveren er niet alleen lokale gerechten.. 

Aangezien ik zo budgetvriendelijk mogelijk reis, bezorg ik je enkele goedkopen adresjes.  Voor de echte Fillipijnse keuken moet je bij Smoke Resto in D'Mall zijn.  Hun gerechten zijn smaakvol en betaalbaar.  Bovendien draaien ze erg goede muziek.  Hun Beef Mushroom en Kao Pad zijn verrukkelijk.

Als je zin hebt in Spaans moet je naar Fajitas at Munchies, links van het meer als je van D’Mall komt.  Het is iets duurder maar het is elke cent waard. 

Voor schaaldieren moest je vroeger bij D’Talipapa zijn maar dat is jammer genoeg afgebrand. De heropbouw is bezig maar de werken schieten niet op.  Gelukkig heeft iemand het initiatief genomen om iets gelijkaardigs te openen dus momenteel moet je bij Tindahan  zijn (ten zuiden van Station 3).  Hier kan je zeevruchten kopen en in het dichtstbijzijnde restaurant laten klaarmaken voor een klein prijsje.

Voor de beste koffie met een stukje bananencake moet je bij Cafe del Sol zijn.  Het prachtig uitzicht over het meer krijg je er gratis bij.  Dit is absoluut mijn favoriete adres. 

Boracay Seafood By Boracaycompass
Smoke Restaurant In Boracay

Vietnam

Volgens Markus van The Roaming Fork

Voor mij is de lokale keuken één van de belangrijkste redenen om Vietnam te bezoeken. 

De keuken is gezond, goed gekruid en heeft de perfecte mix tussen pikant, bitter, zuur, zout en zoet.  Kruiden, vers vlees en zeevruchten spelen de hoofdrol.

Eten speelt dan ook een belangrijke rol in het dagelijks leven. Streekgerechten verschillen per regio en zijn beïnvloed door de geschiedenis en het klimaat.  In Hue bestel je allerlei kleine gerechtjes terwijl je in Dalat, waar het koeler is, de beste fruit en groenten vindt. 

Het beroemdste gerecht in Vietnam is echter Pho. Elke ochtend drommen de locals en toeristen samen bij hun favoriete kraampje.  Ze zitten op plastic stoeltjes en genieten van hun breakfast.

Een kom Pho starts met brood heeft de hele nacht staan pruttelen.  De anijs, gember en kruidnagel geven het een heerlijke smaak.  Er worden noodles, vlees en verse kruiden aan toegevoegd.  Als je van pikant houdt eet je er nog een bordje chili met limoen bij.

Pho Bo By The Roaming Fork

Taiwan

Volgens Sharon van Dive into Malaysia

Volgens mij is Taipei de beste bestemming voor foodies ter wereld omdat je er op elke straathoek heerlijk kan eten.  Eten is een belangrijk onderdeel van de plaatselijke cultuur.  Lekker eten is dan ook betaalbaar.  Probeer dus ook zoveel mogelijk gerechten uit.  De beste plaats zijn de avondmarkten.  Hier draait alles om eten!

De beste avondmarkten zijn Shida, Raohe en Shilin. Probeer er elke avond eentje uit tijdens je verblijf in Taipei. Ook al begrijp je niet wat er op de kaart staat, ga gewoon naar één van de stalletjes en kijk wat ze klaarmaken zodat je gewoon kan aanwijzen wat je wil hebben.  Heel veel gerechtjes kosten amper een euro.

Vaak wisten we niet wat we aten, maar alles smaakte heerlijk.  Enkele gerechtjes die je niet mag missen zijn beef noodle soup,gua bao en stinky tofu.

Raohe Night Market From Dive Into Malaysia

Nepal

Volgens Michelle van Full Time Explorer (Nepal Travel Blog)

Bhaktapur in Nepal staat bekend als de culturele hoofdstad van het land.  Hoewel de architectuur weergaloos is, is het vooral de food scene die het zo bijzonder maakt. Het is een gediversifiëerde stad met roots in de Newar cultuur.  Newars en Hindi zijn kastes die veel voorkomen in de omgeving van Kathmandu.  Zij hebben een heel eigen eetcultuur.  Vooral de populaire  samay baji vond ik geweldig.

Samay baji is een gerecht dat vooral gegeten wordt tijdens het festival seizoen. Newar families serveren het als hun feestgerecht.  Als je buiten het festival seizoen in de buurt bent, kan je terecht in een goed Newar restaurant : Temple View Palace Restaurant in het historische centrum van Bhaktapur Durbar Square midden tussen de eeuwenoud paleizen en tempels.

Samay baji bestaat uit verschillende ingrediënten die op één bord worden geserveerd.  Meestal is dat pikant bbq kop, rijst, groentencurry, bara (pannenkoek van ei en aardappel), bonencurry, pinda en een gebakken ei.  Het is een heel pikant gerecht maar je kan het ook zonder chili bestellen.

In Bhaktpur valt echter meer te beleven dan dat.  Er is een ongelooflijk uitgebreid aanbod aan streekgerechten.  Probeer zeker choila (pikante kip of rundsvlees), chura (rijstgerecht), king curd yogurt ( gemaakt van buffelmelk), dal baht, bara (pannenkoek van aardappel en ei) en kwati (bonensoep). 

Palache Restaurant From Full Time Explorer
Temple View Palace Restaurant From Full Time Explorer

Singapore

Volgens Callan van Singapore N Beyond

Singapore is zo'n smeltkroes van verschillende culturen dat het duidelijk is dat hier een geweldige internationale keuken ontstond. In Singapore feesten je smaakpapillen van vroeg in de ochtend tot laat in de avond dankzij hun geweldig koffie cultuur, Yum Cha thee en een gastronomisch keuken.

Hoewel het in de betere restaurants van Michelinsterren-niveau best duur kan zijn (meer dan  euro pp bijWaku Ghin or Shinji) kan je op veel plaatsen toch terecht voor een prijsje.  Je kan je hier zelfs trakteren in het goedkoopste Michelinsterren restaurant ter wereld bij Liao Fan Hong Kong (of Hawker Chan). 

Op elke straathoek serveren ze heerlijke gerechten dus rep je meteen naar een van de vele Hawker Centres zoals  Lion City. Newton Hawker Centre werd dan weer wereldberoemd dankzij de blockbuster Crazy Rich Asians. Proef hier allerlei plaatselijke gerechten zoals chili crab, laksa to satay of Hokkien Mee. 

Hawker Chan zit in het Chinatown Complex Food Centre, waar je ook Zhong Guo La Mian Xiao Long Bao of Jia Ji Mei Shi kan vinden.  Proef hier zeker de Yam Cake met Chee Cheong Fan. Er zijn ook traditionele Nyonya stalls die authentieke Peranakan gerechten serveren.  Mijn favorieten, maar minder bekende hawker center is echter Golden Mile along Beach Road. Proef hier de Sen Stew Soup.  Onweerstaanbaar! 

Liao Fan Chicken Rice Singapore N Beyond
TIP van WorldWideWendy

Singapore iseen echt paradijs voor gastronomen.  Ik ben fan van de hawker stalls.  Als het iets meer mag zijn, moet je the Lantern in het Fullerton Bay Hotel eens proberen.  Zij hebben een prachtig rooftop terras en serveren heerlijke gerechten.

Bali En Singapore Wm (83)

Hong Kong

Volgens Winnie van MIllion Dollar Winnie
Hong Kong noemt zichzelf “Asia’s world city” en dat is niet gelogen.  Je vindt hier dan ook restaurants die gerechten van over de hele wereld serveren.  Bovendien kan je er 24/7 terecht.  Ook hier is eten een belangrijk onderdeel van de plaatselijke cultuur.
 
Sterven van de honger of te weinig keuze hebben is onmogelijk in Hong KOng. Hip, hedendaags streetfood, traditionele gerechten, Michelinsterren,...  Hong Kong is de ultieme foodie bestemming.
 
Hier zijn een paar gerechten die je absoluut niet mag missent:
 
  • Hong Kong style French toast 

Iedereen kent Hong Kong eiertaartjes maar veel mensen besteden geen aandacht aan de Hong Kong versie van version of French toast.  Proef ze in eender welke diner in de stad.  Ze zijn overal even lekker.

Het betaat uit 2 dikke sneden brood besmeerd met pindakaas, gedoopt in ei en daarna gefriteerd.  Om te zorgen dat je zeker genoeg calorieën binnen krijgt voegen ze nog een klontje boter en siroop toe.  Het ultieme comfort food. 

  • Curry Fish balls

Hong Kong curry heeft een bijzonder rijke smaak die perfect past bij  visballetjes, inktvis of kip.  Het meest iconisch is echter de versie met visballetjes.  Verkrijgbaar in elk stalletje langs de straat. 

  • Egg waffles 

Wafels klinken nu niet direct het meest spannend om in het buitenland te eten (in België hebben we namelijk de lekkers wafels) maar de Hong Kong eierwafel moet je toch echt een keer proberen.

Dit streetfood gerecht uit de jaren '50 moet je supervers eten.  De wafel druipt van de boter en pindakaas, wordt besprenkeld met melk en suiker, dubbel geplooid en zo naar binnen geschoven!

Hong Kong Winnie

Thailand

Bangkok

Volgens Claire van Claire's Footsteps

Bangkok is een van de beste bestemmingen ter wereld, alleen al om de food scene. Eender welke  Bangkok itinerary stuurt je richting het heerlijke Thaise eten, van noodle gerechten over soep tot pikante curry.  

Van street food stalls langs Koh San Road tot chique restaurants die duurder, maar smaakvolle gerechten presenteren, iedereen vindt zijn gading in Bangkok.  Sommige Thaise klassiekers worden op elke straathoek verkocht. Dank maar aan spicy Thai green and red curries of Massaman curry.

Het bekendste gerecht is echter pad thai. Dit noodle gerecht is echt streetfood en is dan ook overal verkrijgbaar.  De noodles worden bereid met noten, sojasaus, tofu, garnale, groenten en kruiden. Om het af te maken gaat er nog een omelet overheen.

Thip Samai is top of the bill als je pad thai wil proberen.  Waarschijnlijk moet je even in de rij staan, maar ondertussen kan je kijken hoe de chef werkt want hij staat gewoon op straat.  Er zijn ook vegetarische en vegan versies verkrijgbaar.

Bangkok Claires Footsteps
TIP van WorldWideWendy

I was vorig jaar en kan bevestigen dat Thip Samai inderdaad de beste plaats is om Pad Thai te proeven. Nog bijzonderder is echter een bezoekje aan Jay Fai,slechts 50 meter voorbij Thip Samai.  De eigenaresse, Fai, is the queen of Thai Street Food.  Haar krabomelet bezorgde haar zelfs een Michelinster.

Lees alles over Bangkok Streetfood in deze blogpost.

Img 3988

Indonesië

Volgens Halef en Michael van The Round The World Guys

Indonesia is een archipel, bestaande uit meer dan 300 etnische groepen. Het is ook al eeuwenlang een foodie bestemming.  Denk maar aan de Europese ontdekkingsreizigers die hier de heerlijkste kruiden ontdekten. The Spice Islands, in het oostelijke provincie Maluku produceerde exotische kruiden waar de Europese en Arabische handelaars dol op waren.  Zij bepalen tot op vandaag de smaak van keuken over de hele wereld.

Het is moeilijk om de Indonesische keuken te beschrijven want met meer dan 17.000 eilanden kan je je voorstellen dat er een onvoorstelbare verscheidenheid aan gerechten is. ,Nasi Goreng (gebakken rijst) of Satay Ayam (kippensate) zijn 2 van de populairste gerechten.

Wil je meer leren over deze keuken? Begin dan in West Sumatran cuisine met Nasi Padang,  volgens de locals het lekkerste dat je hier kan krijgen.

Wasar je ook bent, je vindt overal wel een Padang restaurant. Je herkent ze meestal aan hun puntige, gedecoreerde dak. Proef rendang beef dish, gerold in cassava bladeren met sambal balado – een typische smaakmaker in de Padang keuken.

Je zal ongetwijfeld fan worden van deze gerechtenn. Lees meer over  Indonesian food  voor je vertrekt.

Thertwguys Rendang Nasi Padang
Tip van WorldWideWendy

Uiteraard was ik in de ban van de talloze tempels, maar ik was vooral gecharmeerde door het heerlijke eten.  Goedkoop, smaakvol en van goede kwaliteit.  In Bali proefde ik ook voor het eerst (en laatst)  durian (of stinky fruit).  Not my cup of tea! Tijdens ons verblijf logeerden we in The Mulia, een top hotel voor foodies.  Mijn kinderen spreken nog over het waanzinnige buffet.  Lees hier meer over het eiland van de 1000 tempels.

Bali En Singapore Wm (151)

Noord-amerikaanse bestemmingen voor Foodies

Europeanen denken niet meteen aan Noord-Amerika als het gaat over foodie-bestemmingen.  Toch heeft Amerika op dat gebied heel wat te bieden.  Ik ben zelf fan van een heerlijk Amerikaans ontbijt.  Voor pannenkoeken met ahornsiroop mag je mij wakker maken hoor!

Jamaica

Volgens Amber van With Husband in Tow

Jamaica staat bekend om zijn parelwitte stranden, Bob Marley en kristalhelder water.  De bijzonder lekkere keuken wordt echter vaak vergeten.  Traditioneel  gerechten uit Jamaican zijn smaakvol en bevatten invloeden uit Afrika en de  Caraïben.

Aan de top van de voedselpyramide staat Jerked Chicken. Jerk is het nationale gerecht van Jamaica.  Het kan gemaakt worden met varkensvlees, vis of schaaldieren, maar meestal is het gemaakt met kip. 

Een ander populair gerecht is Jamaican beef patty, de fastfood van Jamaica.   Het betaat uit een gefrituurd!! broodje met pikant rundsvlees, kip of schaaldieren.  Twee ketens verkopen deze broodjes.  Juici en Tastee.  Je bent fan van de ene of de andere (zo'n beetje als Mc Donalds versus Burger King)

Met een overvloed aan tropisch fruit, schaaldieren en een lange culinaire traditie is Jamaica de top foodie bestemming in de Caraïben.

Jamaican Meat Pies 2 With Husband In Tow
Visiting Jamaica Montego Bay 4 With Husband In Tow
TIP van WorldWideWendy

Niet zeker of Jamaica iets voor jou is?  Maak een cruise langs de Caraïbische eilanden om er letterlijk en figuurlijk een keertje van te proeven.  Wij deden dat en waren aangenaam verrast.  Jamaica mag ons ongetwijfeld nog eens verwachten.  Al was het maar voor de Jerked Chicken.

Dsc09533

San Francisco

Volgens Noel van Travel Photo Discovery

Als je een interessante bestemming en een foodie avontuur in één reis wil combineren, moet je in San Francisco zijn.  De stad is wereldwijd bekend als paradijs voor gastronomen met zijn  food markets, Michelin sterren restaurants, food truck festivals, enz.. Een van de populairste eetgelegenheden is Ferry Building in the Embarcadero. Het gebouw doet nog steeds dienst als ferry terminal maar binnen staan tientallen foodstalls en café's.  In het weekend is het helemaal geweldig want dan is er een markt met seizoensfruit, groenten, en kant-en-klare gerechten. Als je iets bijzonders wil eten moet je naar  Hog Island Oyster Bar.  Het spectaculaire uitzicht over het water, de brug en de baai van San Francisco krijg je er gratis bij. 

Er zijn zoveel fascinerende buurten in de stad maar ik hou vooral van de Mexicaanse, Italiaanse, Japans, Vietnamese en Chinese buurt. Lees er meer over in mijn  must eat San Francisco foodie post.

San Francisco Travel Photo Discovery

New York

Volgens Talek van Travels With Talek

New York City, The Big Apple, City of Dreams, The City that Never Sleeps, Fun City, The Empire City.  Mijn geboortestad heeft heel veel bijnamen en is verre van saai.. 

Nergens is het bruisende gevoel van de stad meer merkbaar dan in de keuken.  Elk land is vertegenwoordigd.  De constante stroom immigranten heeft onze keuken absoluut verrijkt.  Van de eerste Nederlandse bezetters tot de laatste immigranten, ze hebben allemaal hun invloed gehad en van New York de ultieme foodie bestemming gemaakt.

Waar heb je zin in? Ga voor de eenvoudige dingen als Italiaanse pizza, Chinese dumplings of Mexiaanse taco's.   Meer zin  in iets exotisch?  Kies dan voor Ethiopische injeraKoreaanse kimchi, Singapore laksa, Cubaanse pastelitos, Nigeriaanse afang. New York heeft het allemaal.

Als ik moet kiezen, twijfel ik tussen Victor’s Café in het Theater District voor killer Cuban food of Xi’an Famous Foods voor lekkers uit China.

Xi'am Famoous Oxtail Soup 1
Nepalese Food Lover Travels With Talek
TIP van WorldWideWendy

Als ik aan New York, denk, denk ik aan Lobster Rolls.  De beste Lobster Roll at ik in the Lobster Place in Chelsea Market.  Het meest teleurstellend vond ik het immens populaire Nobu.

20150823 134817

Canada

Volgens Sherianne van Out of Office

Canada is een wondermooi land.  Er is zoveel te zien en te doen.  Vancouver’s iconische skyline, Whistler’s steile hellingen, Calgary’s beroemde Rodeo, Alberta’s appelblauwzeegroene meer in Banff National Park, Toronto’s CN Tower, Montreal’s grit and Quebec’s charme. En er is ook zoveel lekkers om te eten.  Mijn favoriet is poutine.

Poutine is een mix van frieten, bruine saus en kaas.  De legende zegt dat poutine ontstond in Warwick, Quebec in Le Lutin qui rit nadat een klant gevraagd had om kaas over zijn frieten te doen.  De eigenaar zei:  “Ça va faire une maudite poutine” (dat zal nogal een vettig boeltje worden). Toen ik hoorde dat een vriend van mij Poutine bestelde, dacht ik dat ook.  Hij kon me dan ook niet overtuigen om het te proeven.

Gelukkig heb ik dat later toch een keer gedaan en ik was meteen verkocht.  Poutine is dan ook het ultieme comfort food.

Canada Poutine 1 Out Of Office

Wisconsin

According to Sue from Food Travelist

Onze favoriete bestemming in het midwesten is Madison, Wisconsin. Home of the Badgers heeft heel wat te bieden. De stad staat in bijna elke lijst 'beste plaats om te leven en te bezoeken' en dat heeft veel te maken met het eten.

Je vindt hier een internationale keuken met gerechten uit Korea, Peru, Ecuador, Vietnam, Costa Rica, Duitsland enz.

Dee plaatselijke ingredienten zijn de sterren van de restaurants in MadisonHet trendy L’Etoile by James Beard met de gerenommeerde Chef Tory Miller werkt volgens het concept 'from farm to table'.  Voor een gezellig avondje uit moet je bij Lombardino’s zijn voor een heerlijke pizza.

Love local? Bezoek dan zekere Dane County Farmers Market in Madison (tussen april en november).  De grootste producers-only market in the U.S.A.  Reserveer zeker een paar uur voor je bezoek want de kazen, broodjes en ander lekkers zijn onweerstaanbaar. Stop daarna in Old Fashioned restaurant want dat is de beste Old Fashioned in de regio.

Terwijl je er toch bent, neem dan eens een kijkje bij Fromagination.  Hier verkopen ze de beste kazen van Wisconsin.

Stellas Spicy Cheese Bread Dane County Market Food Travelist

Chicago

Volgens Patti van Savvy Globetrotter

Chicago is oeen van de beste bestemming voor foodies in de wereld.  Er zijn oneindig veel mogelijkheden om uit eten te gaaa. Chicago staat bekend om 2 wereldberoemde gerechten:

  • Chicago-style hot dogs
  • Deep dish pizza. 

Een Chicago-style hot dog (of Chicago dog) is een hotdog met rundsvlees, mosterd, pickles, pepers, uit, tomaat en selderijzout.  Ketchup mag er absoluut niet op.  Duizenden restaurants in de regio serveren deze Chicago dogs. Soms variëren ze een beetje.  Het beste adres is Portillo's. 

Er zijn ellenlange lijsten van restaurants die zichzelf het beste restaurant voor deep dish pizza noemen.  Ik ben echter vooral fan van Giordano's, Lou Malnati’s, Pizzeria Uno en Pequod’s. 

Chicago heeft uiteraard nog meer te bieden dan deze twee favorieten.  Aangezien er veel immigranten in de stad leven, zijn er veel restaurants die de wereldkeuken serveren.  Italiaan, Pools, Grieks, Mexicaan, Chinees, Indisch,...  Als je van haute cuisine houdt heeft Chicago ook heel wat te bieden.

Chicago Best Foodie Destination Savvyglobetrotter

Washington

Volgens Alex van Wanderlust Marriage

Washington, DC is de hoofstad van de USA en heeft het grootste aantal gratis musea, The Smithsonian.  Kunstliefhebbers kunnen genieten van the National Gallery of Art en the National Portrait Gallery.  Als je een US Capitol Tour of een bezoek aan het Witte Huis wil brengen, plan je dat best vooraf. 

Je kan ook het Nationaal Archief(waar de grondwet ligt) en de monumenten National Mall en Tidal Basin bezoeken.  Het nieuwe National Museum of African American History and Culture doen je herinneren aan enkele zwarte bladzijdes uit de Amerikaanse geschiedenis (o.a. slavernij).  Een ondergewaardeerde attractie is het US National Arboretum.

Washington, DC heeft ook een diverse culinaire scene, en een populaire happy hour cultuur.  Het is moeilijk om één favoriet te kiezen maar als je kan genieten van lekker eten in een coole atmosfeer moet je zeker naar Succotash. Chef Edward Lee serveert fusion gerechten (Zuiderse keuken met een Koreaanse twist).

Twee fantastische gerechten bij Succotash zijn: chicken & waffles en shrimp n’ grits. Maar mis ook hun smoked dry rub chicken wings with celery slaw and Alabama white bbq sauce. Happy hour duurt hier van 15u tot 20u.  The chicken wings kosten dan ook maar 1 dollar per stuk. Het lokale biertje Succotash Rye past daar perfect bij.

Lees meer over DC in Romantic thing to do in Washington DC.

Washington Wanderlust Marriage

Zuid-Amerikaanse bestemmingen voor foodies

Als ik aan Zuid-Amerika denk, denk ik aan bonen maar uiteraard hebben ze hier veel meer te bieden.

Colombia

Volgens Thais van World Trip Diaries

Colombia is, samen met Japan, onze favoriete bestemming voor foodies.  Het eten is heerlijk en meestal goedkoop.

In Bogota, is Andres Carne de Res, mijn favoriet.  Heel populair, om van te watertanden en leuk.  Proef hier de steak maar er zijn ook veel vegetarische opties. 

In Medellin,moet je naar Mercado del Rio een food court waar je het lekkerste eten ooit vindt.  Voor het beste traditionele eten moet je naar Mondongos! De bandeja paísa (zie foto) is perfect!

In Cartagena,moet je naar  Chocomuseo voor de beste gerechten met chocolade.  Je kan er ook workshops volgen.

Het favoriete street food, heet buñuelos. Het zijn ronde kaasbroodjes.  Zalig! Je vindt ze in koffieshops, maar ze zijn het lekkerst in de stalletjes langs de straat.h

Voor koffieliefhebbers is Juan Valdez. de hemel op aarde. Zelfs hun koffie meringues zijn verrukkelijk. 
Als je wat meer weer leren over de kunst van het koffie zetten kan je naar de Arte Y Passión barista school. TProbeer verschillende koffies en leer meer over de geschiedenis bij deze professionele baristas.  Mijn kinderen vonden he te gek omdat ze hier aan tafel tekeningen in je schuim maken.

Medellin Colombia World Trip Diaries 7

Afrikaanse bestemmingen voor foodies

Ik heb fantastische herinneringen aan een bijzonder restaurant in Marrakech, De beste oesters at ik in Knysna (Zuid-Afrika)  en ik zal nooit de lekkere kreeft uit Senegal vergeten.  Sommige Zuid-Afrikaanse restaurants staan zelfs in de Top 100 van de beste restaurants ter wereld..

Marokko

Volgens James van Travel Collecting

Marrakech is een droom voor foodies.  Het populairste gerecht is tajine, een soort stoofpotje dat wordt gemaakt in een conische, stenen pot.  Er zijn allerlei versie: met kip en limoen, met gehaktballen en ei, met lams en pruimen,...   Je eet het met een plat rond brood dat typisch Marokkaans is.  Dat brood wordt in gemeenschappelijke ovens gebakken.  Je gebruikt het brood om je eten op te scheppen in plaats van een vork of een lepel.

Couscous, is een gerecht dat vooral op vrijdag en voor speciale gelegenheden gemaakt wordt.  In restaurants kan je het uiteraard altijd krijgen.  Het is gemaakt van vlees en groeten.  Lams wordt het meest gebruikt in vb lams tangia, lamsvlees dat traag gegaard is in een oven onder de grond. Het smelt in je mond.  Een andere specialiteit is snail soup – aards, gekruid en heerlijk.   Op de markt koop je olijven, dadels en verse vruchtensappen.  Probeer eens aan avocado smoothei.  Mijn favoriete gerecht is echter pastilla.  Dat is een soort ronde taart met kip, duif en ei in bladerdeed.  Hemels!

In het centrum van Marrakech ligtJemaa el Fnaa.  Hier vind je talloze restaurants.  Ik adviseer je echter om een food tour, te boeken.  Je proeft dan allerlei gerechten en streetfood zoals donuts in oranjebloesemsiroop.  Wie zou dat niet lusten? 

Marrakech Pastilla Travel Collecting
James Marrakech Olives
TIP van WorldWideWendy

Tijdens mijn citytrip naar Marrakech, at ik in Palais Jad Mahal. Het ligt naast Louis Vuitton.  Je gaat door een poortje en staat ineens in een sprookjeswereld. Ze serveren heerlijke tajines in een magische atmosfeer.I

20130517 201538

Wat is jouw favoriete bestemming voor foodies?

Like it? Pin it!

Beste Bestemmingen Voor Foodies