Bij het uitzoeken van onze eerste reis naar Azië, kwamen we al vrij snel bij Maleisië terecht. Als fervent liefhebber van natuurreizen stond Borneo al heel lang op mijn bucketlist. Aangezien dat prima te combineren valt met een rondreis Maleisië, vlogen we dus naar Kuala Lumpur.
Reizen naar Maleisië
Vliegen naar Maleisië
Vanaf Brussel en Dusseldorf vlieg je steeds met een tussenstop. Emirates en Ethiad bieden vaak goedgeprijsde tickets aan. Overweeg in dat geval om 1 of 2 nachten in Dubai of Abu Dhabi te blijven voor een kort bezoek.
Vanaf Amsterdam vlieg je in 12 uur rechtstreeks met KLM. Deze tickets zijn vaak flink aan de prijs. De terugreis duurt in dit geval 13 uur.
Valuta
In Maleisië betaal je met de Maleisische Ringgit. Je kan op de meeste plaatsen met je creditcard betalen en er zijn voldoende pinautomaten. Euro's en dollars kan je makkelijk wisselen.
Visum
Belgen en Nederlanders hebben momenteel geen visum nodig als je minder dan 30 dagen naar Maleisië reist. je krijgt dan op de luchthaven een gratis 'visum upon arrival'. Je paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn bij het verlaten van Maleisië. Check deze info steeds geruime tijd voor vertrek.
Inentingen/vaccinaties
Er zijn momenteel geen vaccinaties verplicht tenzij je 7 dagen voor je reis naar Maleisië een land bezocht waar Gele koorts heerst (zelfs als je er alleen maar bent overgestapt). Verder worden DTP en Hepatitis A aangeraden. Check ook deze info ruim voor je vertrek.
Beste tijd voor je reis naar Maleisië
Je kan in principe het hele jaar door naar Maleisië. De temperatuur schommelt altijd rond de 30 graden Celsius. Het regent bijna dagelijks, maar de droogste tijd zijn de maanden juni, juli en augustus. Het natste seizoen loopt in het oosten van november tot en met februari en in het westen van september tot en met december.
Rondreis Maleisië
Highlights van Kuala Lumpur
Na een vlucht van bijna 13 uur landen we in Kuala Lumpur. Wij verbleven hier 2 nachten om wat te acclimatiseren en de belangrijkste bezienswaardigheden van Kuala Lumpur te ontdekken. We logeerden in Hotel Corus KL. Het hotel ligt in de Gouden Driehoek en is uitstekend gelegen om de stad te verkennen.
Kuala Lumpur is een smeltkroes van culturen en het is de ideale plaats om je 2 weken Maleisië te starten.
Petronas Twin Towers
Uiteraard mag een bezoek aan de Petronas Twin Towers niet ontbreken. Ooit waren dit met hun 88 verdiepingen en 452m hoogte de hoogste gebouwen ter wereld. Ondertussen zijn ze zelfs uit de top 10 verdwenen. Ze voeren echter nog wel de lijst van hoogste identieke gebouwen ter wereld aan.
Bezoekers mogen tot op de 42ste verdieping komen. Hier zijn de twee gebouwen met elkaar verbonden door een brug met glazen bodem. Niet geschikt voor bezoekers met hoogtevrees! Sean Connery en Catherine Zeta-Jones hadden wel toegang tot de top voor de opnames van de film Entrapment. Deze luchtbrug is bestemd als vluchtroute in geval van brand.
Aangezien er slechts 1200 bezoekers per dag zijn toegelaten, plan je je bezoek best op voorhand.
De rest van de stad heeft heel wat leuks te bieden. Maleisië is een smeltkroes van culturen. Naast moderne hoogbouw zie je hier dus ook oude koloniale gebouwen, tempel en moskeeën. De meeste zijn prachtig gerestaureerd en zijn dan ook absoluut een bezoek waard tijdens de rondreis Maleisië.
Huur een taxi voor een dag en laat je afzetten voor de leukste bezienswaardigheden. Als je een leuke chauffeur hebt, heb je meteen een gratis gids.
Welke plaatsen moet je zeker bezoeken tijdens je bezoek aan Kuala Lumpur
- Dataran Merdeka (plein van de onafhankelijkheid): Prachtig grasplein omring door sierlijke koepels en Moorse minaretten. Het is de historische plaats waar op 31/08/1957 de Britse Union Jack voor het laatst werd gestreken.
- Bangunan Sultan Abdul Samad is met zijn prachtige gaanderijen en koperen koepeltjes het meest gefotografeerde gebouw in Moorse stijl.
- Royal Selangor Club is door de Engelsen gebouwd inTudorstijl en werd spottend de Gevlekte Hond genoemd door het clubembleem van een rennende panter.
- Chinatown is een paradijs voor liefhebbers van nep. Rolex, Burberry, Prada,… het is hier bijna niet van echt te onderscheiden. Ik hou er niet van, maar het is welke een leuke wijk om een keer rond te lopen. Onze gids/chauffeur was ook geen fan van de Chinezen. Het ontlokte hem de uitspraak ‘Chinese people eat anything that moves’.
- Istana Negara met de gele koepels is het nationaal paleis. Voor politici en andere hoogwaardigheidsbekleders rollen ze hier de rode loper uit. Geel is de kleur van de vorsten en alleen zij mogen over de gele loper.
- Stesen Keretapi is een oud, spierwit spoorwegstation (1911) dat door zijn torentjes, koepels, minaretten en Moorse bogengalerijen meer op een moskee dan op een station lijkt.
- Masjid Negara is de nationale moskee. De 18 punten van de stervormige koepel staan symbool voor de 13 deelstaten van Maleisië en de 5 pijlers van de islam.
Wist je dat: veel gebouwen hebben geen 4de verdieping. Het woord 4 klinkt namelijk hetzelfde als het Chinese woord 'si' en dat betekent 'dood'.
Eten in Kuala Lumpur
In Maleisië hebben veel huizen geen keuken omdat het zo goedkoop is om in de stalletjes langs de straat te eten.
In Kuala Lumpur breng je best een bezoek aan Chinese Village. Hier staat een grote verzameling stalletjes waar je voor een spotprijs de heerlijkste dingen kan eten. Ik heb gevoelige ingewanden maar heb nergens last van gehad.
Zie je het niet zitten om meteen op eigen houtje het lokale streetfood te ontdekken? Boek dan één van de vele foodtours. Je zal versteld staan van de lekkernijen die ze hier serveren.
Cameron Highlands
Na je bezoek aan Kuala Lumpur huur je best een auto om een rondreis door Maleisië te maken. Het is de perfecte bestemming om op eigen houtje te ontdekken.
Onze eerste stop bracht ons naar de Cameron Highlands op 1800 meter hoogte.
Reken voor deze rit van ruim 200 km op een reistijd van ruim 3 uur. Je hebt onderweg dus tijd om af en toe een leuke stop in te lassen.
Cameron Highlands is een van de Hill Stations die ontstonden doordat de ondraaglijke hitte de Britse kolonisten destijds naar de heuvels verjoeg. Daar drongen ze het oerwoud terug en ontstonden kleine rustige oorden met rozentuinen en bungalows in imitatie Tudorstijl. De natuur is werkelijk prachtig in deze regio.
Wij logeerden in The Lakehouse Een prachtige oude Engelse villa in Tudorstijl en de perfecte locatie om de regio te verkennen.
Maak zeker een korte stop aan Tasik Sultan Abu Bakar, een kunstmatig meer nabij Ringlet.
Cameron Highlands wordt vooral gekenmerkt door de vele theeplantages. Het is ook de fruitschuur van Maleisië, er groeien de prachtigste bloemen en het regenwoud is overweldigend. Proef tijdens je 2 weken Maleisië zeker de aardbeien, één van de specialiteiten van de regio.
Proef ook zeker de 'Durian'. Deze vrucht lijkt op een gigantische litchi en heeft een penetrante geur. Je ruikt hem dus van ver. Om die reden mag je de Durian niet mee naar je hotel nemen. In de meeste hotels hangt een bordje dat het verboden is om Durians mee te brengen. Ik vond het persoonlijk niet zo lekker, maar mijn man wel. Zeker een keer proberen.
Uiteraard mag een bezoek aan één van de vele Chinese tempels niet ontbreken. Maar wij vonden de Hill Strawberry Farm en de ernaast gelegen Rose Centre ook heel leuk. Ook de Honey Bee Farm is een bezoekje waard en de Butterfly farm is een absolute must. Hier fladderen de grootste en mooiste vlinders om je hoofd. Je kan een toer boeken met een van de vele organisaties, maar je kan alles ook gerust op eigen houtje bezoeken. Op de meeste van deze plaatsen mag je trouwens gratis binnen. Als je een rondreis Maleisië met kinderen maakt, moet deze regio absoluut op het programma staan.
De oudste theefabriek (1929) staat op de plantage Fairlie nabij Habu en is eigendom van de plaatselijke gigant BOH. Hier wordt nog steeds het originele produktieproces toegepast.
In Tana Rata barst het van de leuke eetgelegenheden. Eet hier zeker de plaatselijke Steamboat Soup (soort Chinese fondue). Heerlijk!
Als je geen volledige rondreis door Maleisië maakt, kan je er ook voor kiezen om vanuit Kuala Lumpur een daguitstap naar de Cameron highlands te maken.
Penang
Penang is één van de bekende Maleise badplaatsen en was meer dan 500 jaar lang een belangrijke handelsplaats. WIj logeerden in het prachtige Shangri La Rasa Sayang.
De rit van Cameron highlands naar Penang is 250 km lang en neemt een kleine 4 uur in beslag.
TIP: Als je geen zin hebt om heel Maleisië rond te reizen, dan is Penang een goede optie. Natuur, cultuur, strand en streetfood op 1 locatie. Als je nog even verder naar het noorden reist, kom je in Langkwai dat ongeveer hetzelfde te bieden heeft.
George Town
De hoofdstad van Penang is George Town, een historische, koloniale havenstad. De restanten van het Britse tijdperk (18de tot 20ste eeuw) zijn nog overal zichtbaar in koloniale gebouwen en tempels. In 2008 kwam het historische stadsgedeelte op de Unesco Werelderfgoedlijst.
Op de hoek van Gurney Drive vind je de beroemdste en duurste eetstalletjes (en toch valt de prijs reuze mee). Heel Penang is trouwens een paradijs voor liefhebbers van streetfood.
Bezienswaardigheden in Penang
- Grottempels in Ipoh: de grootste van deze tempels is Sam Poh Tang. De legende zegt dat een voorbijtrekkende Chinese monnik deze grot ontdekte en er zijn woning en meditatieruimte van maakte. De tempel staat bekend om zijn vijver met schidpadden, het Chinese symbool van geluk en een lang leven.
- Kuala Kangsar is een prachtige tuinstad met o.a. de Masjid Ubadiah, een van de meest gefotografeerde islamitische gebouwen van het land. Er staat ook nog het Istana Keangan (paleis van de herinneringen) dat gebouwd werd zonder dat er een spijker en bouwtekening aan te pas kwam.
- De Tempel van de Azuurblauwe Wolk of Slangentempel ligt vol giftige groefkopadders, wellicht verdoofd door de wierook. Tegenwoordig niet meer dan een toeristische attractie.
Kota Bharu
Khota Baru is de bakermat van de Maleise cultuur en ligt aan de grens met Thailand. Het is de hoofstad van de staat Kelantan aan de oostkust van het schiereiland. Het is ook de enige plaats ter wereld waar verkeersborden staan die waarschuwen voor overstekende olifanten.
De Japanse troepen viel in 1941 Maleisië binnen via deze stad en veroverden vanaf hier het Malakka-schiereiland en Singapore.
Kota Bharu is een islamitische stad waar de regels streng worden nageleefd. Zo blijft in de bioscoop het licht aan en zijn er in winkelcentra gescheiden ingangen voor mannen en vrouwen.
De rit van George Town naar Kota Bharu is ongeveer 350 km lang maar reken hier zeker 5.5 uur voor. Je doorkruist nameijk het hele schiereiland.
Cherating
Na een rit van 4.5 u arriveren we in Cherating.
We logeerden in Impiana Cherating en dat was onze slechtste hotelervaring ever. Er logeerde vijf man en een paardenkop, het dak stond op instorten, de bar aan het zwembad stond er verlaten bij. Echt bizar. Het leek alsof iedereen er, midden in zijn activiteiten, vertrokken was. Gelukkig bleven we hier maar 1 nacht. Op het internet lijkt het alsof het hotel inmiddels een opknapbeurt heeft ondergaan, maar ik zou het risico niet nemen.
Ook de omgeving vonden wij niet bijster interessant maar dat kan ook met de slechte hotelervaring tijdens onze 2 weken Maleisië te maken hebben.
Malakka
Na Cherating doorkruisen we opnieuw heel het schiereiland om naar Malakka, één van de hoogtepunten van onze rondreis Maleisië te rijden. Malakka wordt ook wel eens Malacca of Melaka genoemd.
De rit van Cherating naar Malakka is ruim 300 km. Reken hiervoor ongeveer 4.5 uur.
In Malakka logeerden we in Hotel Equatorial en dat maakte dan weer veel goed. Het hotel is uitstekend gelegen om dit super gezellige stadje te ontdekken.
Malakka was rond 1400 de eerste nederzetting op het Maleisisch schiereiland en hier werd in 1957 de onafhankelijkheid uitgeroepen. Het kan dus met recht de geboorteplaats van Maleisië genoemd worden.
Je ziet hier sporen uit de begin periode van Malakka. In de 15de eeuw was het een Maleis sultanaat en vanaf de 16de eeuw werd het afwisselend overheerst door de Portugezen en de Nederlanders. Zij bouwden regeringsgebouwen, kerken, pleinen en forten. Destijds was het een belangrijke havenplaats voor de specerijenhandel maar tegenwoordig is de doorgang te ondiep om zeeschepen door te laten.
Net zoals George Town werd ook het historisch centrum van Malakka in 2008 op de Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst.
Je kan Malakka makkelijk op eigen houtje ontdekken, maar uiteraard kan je ook een rondleiding boeking.
Passeer zeker Tasik Cini. Dit is een zeldzaam verdronken land van 12 met elkaar in verbinding staande meren. Er leven hier veel apen en het is een paradijs voor vogelliefhebbers.
Maak in het centrum zelf een ontspannen ritje met de fietstaxi of maak een drie kwartier durende boottocht over de Sungai Melaka.
Als je meer wil weten over Malakk moet je bij Couple RTW zijn.
Vanaf Malakka is het een rit van ongeveer 2 uur naar Kuala Lumpur. Daar namen we het vliegtuig voor een korte vlucht naar Borneo voor het hoogtepunt van onze reis.
Onze rondreis Maleisië voerde ons vooral langs de kust. Wil je nog meer spectaculair regenwoud zien, bezoek dan Taman Negara National Park in het binnenland. Wandel hier (overdag of 's nachts) tussen de boomtoppen en maak een boottocht op de Tembeling Rivier Aangezien wij nog doorreisden naar Borneo, hebben wij dit stuk overgeslagen.
Lees hier verder voor een lijst van 10 gratis bezienswaardigheden in Kuala Lumpur.
Like it? Pin it!