Het kwik stijgt en de laatste maanden van het schooljaar zijn ingegaan. Wellicht heb je al vakantieplannen gesmeed, of ben je je nog steeds aan het oriënteren op een fijne vakantiebestemming. Als je van plan bent om naar het buitenland af te reizen, dan zijn er een paar zaken om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan geldige paspoorten en vaccinaties. Maar ook je digitale veiligheid verdient in deze periode bijzondere aandacht.

Want terwijl jij op het strand ligt te relaxen, maken hackers en internetoplichters overuren. Vakantieperiodes zijn voor hen namelijk het perfecte moment om hun slag te slaan. Ze hebben een grotere vijver om uit te vissen, nu mensen meer tijd online doorbrengen op zoek naar vakantiedeals. Daarbij zijn hun doelwitten meer bezig met het plannen van vakanties,
excursies en het halen van een trein of vliegtuig. Aandacht voor hun digitale veiligheid  verdwijnt dan naar de achtergrond.


Digitaal veilig blijven

Wil je ook op je vakantie in het buitenland beschermd blijven tegen hackers en internetcriminelen? Dan kom je met deze adviezen al een heel eind:

Gebruik een VPN

Roaming binnen de EU is gratis. Reis je buiten de EU, dan ben je toch vooral aangewezen op openbare netwerken. In de praktijk zijn openbare netwerken echter zo lek als een mandje. Het risico dat je gehackt of online gevolgd wordt is aanzienlijk. Alleen met een VPN kun je veilig internetten via een openbaar netwerk. Je brengt dan een versleutelde verbinding tot stand tussen jouw toestel en de VPN-server.

Na encryptie worden de data doorgestuurd naar de openbare server. Derden kunnen alleen het IP-adres van deze VPN-server zien. Dat betekent dat je met een VPN ook veel meer privacy geniet op het internet. Met deze aanbieding van NordVPN kun je op een voordelige manier kennismaken met een VPN. En je bent ook nog eens beschermd tegen malware en virussen.

Paspoorten
Afbeelding van jacqueline macou via Pixabay

Maak een back-up

Zakkenrollers zijn nog steeds actief, vooral op drukbezochte en toeristische plekken. Let dus goed op je spullen en bewaar ze uit het zicht. Wordt je smartphone toch gestolen? Dan voorkom je met een back-up dat je alle gegevens die je op je telefoon bewaarde, ook kwijt bent. Hetzelfde geldt voor de laptop die je meebrengt. Hou er rekening mee dat
hotelmedewerkers gewoon de kluis op je kamer kunnen openen. Haal daarom eerst de simkaart en batterij uit je laptop voordat je de laptop in de kluis opbergt.

Zorg voor een goede wachtwoordhygiëne

Datalekken komen vaker voor dan je misschien denkt. De kans is dus groot dat jouw e-mailadres en een of meer wachtwoorden allang op het dark web circuleren. Maak er daarom een gewoonte van om regelmatig je wachtwoorden te wijzigen. Kies dan steeds voor een ingewikkeld wachtwoord en gebruik dat wachtwoord eenmaal. Een geschikt wachtwoord bestaat uit minimaal 8 karakters en bevat zowel cijfers als letters, symbolen en leestekens.

Om het overzicht te bewaren, kun je de wachtwoorden opslaan met een wachtwoordmanager.
Als je die mogelijkheid hebt, stel je tweefactor- of zelfs multifactorauthenticatie in. Alleen een wachtwoord volstaat dan niet meer om in te kunnen loggen. Je hebt dan ook een sms-code, vingerafdruk of Face ID nodig. Ook Google Authenticator is een goed voorbeeld van multifactorauthenticatie en ideaal om vertrouwelijke accounts mee te beveiligen.

Schakel automatisch verbinden uit

Zorg ervoor dat je toestel geen automatische verbinding kan maken met dichtstbijzijnde wifi-netwerken. Schakel ook je bluetooth uit als je er geen gebruik van maakt. Hou er rekening mee dat bluetooth automatisch aanstaat als je je telefoon opnieuw opstart. Bluetooth maakt je toestel weer kwetsbaar voor cyberaanvallen als bluejacking, bluesnarfing en bluebugging.

Wat doe jij om je digitaal te beveiligen?

Bewaar voor later!
Digitale Veiligheid